Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Doekhi: ‘We hebben hele fanatieke supporters, elk duel weer’

We kijken stiekem vast vooruit naar het Europese tweeluik met 1. FC Union Berlin. In het Stadion An der alten Försterei spreken we met Danilho Doekhi (24) over de Duitse club, zijn verleden bij Ajax en verwachtingen van de twee duels.

11 februari 2023 - 13:29
Doekhi800
Doekhi kijkt uit naar het tweeluik met Ajax. © Pro Shots

Ha, Danilho! Je zit nu een halfjaar bij Union Berlin. Bij wat voor club ben je terechtgekomen?
“Bij een volksvereniging eigenlijk. Een club die een lange geschiedenis heeft, met een bijzonder stadion. We zitten momenteel in de lift. We zijn vier jaar geleden gepromoveerd. Sindsdien stijgen we elk jaar een beetje boven de verwachtingen uit.”

Er wordt vaak lovend gesproken over het Stadion An der alten Försterei. Wat maakt het stadion zo bijzonder?
“Allereerst omdat er drie staantribunes zijn. Dat zie je bijna niet meer. De fans hebben eraan meegebouwd. We hebben hele fanatieke supporters, elk duel weer. Het maakt niet uit tegen wie we spelen, of het nou in het bekertoernooi, de competitie of Europa is. Ze zijn altijd fanatiek. Het is heel mooi hier te spelen.”

Kun je jullie manier van voetballen omschrijven?
“We zijn een ploeg die goed georganiseerd is. Iedereen heeft daar zijn bijdrage in. Er zijn niet twee of drie spelers die dat niet hoeven te doen. Alle elf, maar ook de wisselspelers, zijn ondergeschikt aan het team. Of we een counterploeg zijn? We spelen gewoon goed vanuit de organisatie. Met Sheraldo Becker hebben we een speler die rap is. Als er ruimte ligt, benutten we die.”

De trainer Urs Fischer is ook belangrijk in die filosofie, toch?
“Hij is hier heel populair. De fans houden van hem. Hij heeft het hier goed gedaan. Fischer is duidelijk in zijn speelstijl en wat hij verlangt van zijn ploeg. Dat is zijn kracht. We weten precies wat we moeten doen.”

Wat verwacht hij van jou?
“Allereerst dat ik verdedigend mijn werk doe. En daar waar mogelijk ook aanvallend en opbouwend mijn bijdrage lever.”

Hoe vind je het op persoonlijk vlak tot nu toe gaan?
“Eigenlijk wel goed. In het begin speelde ik nog niet veel. Dat is ook niet gek. Je komt in een nieuw land, nieuwe stad en een nieuwe competitie. Je moet even wennen. Die tijd kreeg ik. Naarmate het seizoen vorderde, maakte ik steeds meer minuten. Ik heb goede wedstrijden gespeeld. Uiteindelijk ben ik tevreden over mijn eerste seizoenshelft.”

Aanbevolen
Becker weet zeker dat hij bij Ajax zou kunnen spelen

Even over jouw periode bij Ajax… Waarom is het daar niet gelukt om door te breken?
“Ajax is een grote club, met veel concurrentie. Het jaar dat ik ben weggegaan, in 2018, werd Daley Blind teruggehaald. Matthijs de Ligt was er ook nog. Centraal achterin was het moeilijk om door te breken. Ik wilde niet nog een jaar in Jong Ajax spelen. Toen heb ik er bewust voor gekozen de stap naar Vitesse te maken en in de eredivisie te voetballen.”

Was het moeilijk die stap te maken?
“Nee, eigenlijk niet. Ik staarde me niet blind op Ajax. Ik weet dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Vitesse is een subtopper in de eredivisie. Ik zag het als een mooie stap om mezelf te ontwikkelen. Ik wist dat als ik het daar goed deed, ik weer een vervolgstap kon maken.”

Volg je Ajax nog een beetje? En hoe kijk je naar de huidige ploeg?
“Waar het kan, probeer ik de eredivisie te volgen. Het is bij Ajax minder dan de afgelopen jaren, waarin ze heel succesvol zijn geweest. Dit seizoen loopt het om meerdere reden stroever. Maar het blijft een grote club, waarvan je weet dat het zo weer kan omslaan. Wat ik van buitenaf zie, is dat er meerdere belangrijke spelers zijn weggegaan. Dat is niet makkelijk op te vangen. Er zijn ook twee trainerswissels geweest. Dat heeft tijd nodig.” 

Je treft Ajax misschien wel op een goed moment… Hoeveel kans geef ze tegen jullie?
“Dat is moeilijk te zeggen. Het hangt ook van de vorm van de dag af. We zijn een lastige ploeg om tegen te spelen. Ik hoop dat we dat kunnen laten zien aan Ajax en Nederland. We gaan er alles aan doen een ronde verder te komen.” 

Het is voor jou een bijzonder tweeluik. Leg je jezelf daarom nog extra druk op?
“Natuurlijk worden het bijzondere wedstrijden. Je hebt daar gespeeld, familie en vrienden kunnen je weer in Nederland zien voetballen… Er is meer aandacht voor. In die zin is het een speciaal tweeluik, maar ik leg mezelf geen extra druk op.”

Er komen 1100 Ajaxsupporters richting Berlijn. Heb je nog tips voor ze?
“Berlijn is een hele grote stad. Er is hier genoeg te doen. Er zijn restaurants en uitgaansgelegenheden, al ga ik daar zelf natuurlijk niet naartoe, haha! Als je alles een beetje uitzoekt, hoef je jezelf niet te vervelen.” 

Laatste vraag… Zie je jezelf ooit nog terugkeren bij Ajax?
“Op dit moment heb ik daar nog niet echt gedachtes over. Het is natuurlijk moeilijk in een voetbalcarrière vooruit te plannen. Ik ben nu hier, zit goed op mijn plek, wil stappen maken in mijn ontwikkeling en zie dan wel waar mijn carrière me brengt. Ik heb nog geen toekomstplannen uitgestippeld.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >