Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Winnend Ajax maakt het zich onnodig moeilijk tegen Sparta en dit valt op

Met de winterstop in aantocht, kan het vizier van Ajax steeds meer omhoog worden gericht. De ploeg van John van ’t Schip was zaterdag met 2-1 te sterk voor Sparta, met een (tijdelijke) plek in de topvijf tot gevolg. Dit viel zoal op.

Door Jordy Haak
09 december 2023 - 20:37
Ajax Blij 1200
Taylor en Brobbey zijn belangrijk voor Ajax. © Pro Shots

Sleutelrol voor Brobbey
Brian Brobbey groeit steeds meer uit tot de door Ajax zo vurig gewenste spits. Het sterke lichaam had hij al, maar de nog altijd pas 21-jarige aanvaller weet zijn kwaliteiten ook steeds efficiënter te gebruiken. In het duel met Sparta was hij niet alleen enorm balvast, maar ook vernuftig en effectief.

Brobbey had slechts acht minuten nodig om zijn naam op het scorebord te krijgen. Hij vormde het eindpunt van een fijne Ajaxaanval, waarbij het voorbereidende werk van Kenneth Taylor niet onbenoemd mag blijven. De middenvelder hakte de bal uitstekend naar zijn teamgenoot, die wegdraaide en kundig raak schoot.

Vlak voor rust waren de schijnwerpers opnieuw op Brobbey gericht. Ditmaal knokte hij zich op wilskracht naar een moeilijk te halen bal, waarna hij werd neergelegd door Spartadoelman Nick Olij. Arbiter Danny Makkelie wees resoluut naar de stip. Een slim verdiende penalty, waarbij de spits zijn krachtige lichaam weer eens goed gebruikte.

Vanaf elf meter schoot Steven Bergwijn de bal overtuigend in de kruising, waardoor er bij rust een 2-0-voorsprong op het scorebord stond.

Martha heeft het zwaar
Ontzettend fijn natuurlijk, maar niet voor alle Ajacieden verliep de eerste helft crescendo. In de afgelopen weken spraken we meermaals lovende woorden over Ar’jany Martha. De talentvolle verdediger – die net als Jorrel Hato een deel van zijn jeugdopleiding bij Sparta doorliep – werkte ook nu hard, maar had het tegen de Rotterdammers bovenal zwaar.

Een paar keer liet hij zich te simpel opzij zetten, waardoor de gasten via de flanken gevaarlijk konden worden. Het werd Ajax niet fataal, maar kansen kwamen er wel voor Sparta. Zo had Diant Ramaj een uitstekende reflex op een kopbal van Tobias Lauritsen, terwijl Tijs Velthuis uit een hoekschop van dichtbij had kunnen scoren. Hij schoot echter hoog over.

Direct na de theepauze had Sparta wel succes. Ajax kwam niet scherp uit de kleedkamer en kreeg direct de rekening gepresenteerd. Van net buiten het strafschopgebied schoot Camiel Nerghli snoeihard raak.

Warm weerzien in Engelenbak
Vanuit de Engelenbak zagen ongeveer honderd oud-Ajacieden dat de ploeg van Van ’t Schip in de tweede helft veel meer aan het worstelen was. Met de tegenstander, maar ook met zichzelf.

Voor het eerst sinds 2019 werd er door de club weer een reünie georganiseerd voor oud-spelers. We zagen mannen als Simon Tahamata, Sonny Silooy en Jari Litmanen in het bewuste tribunevak plaatsnemen. Ongetwijfeld een warm weerzien. Toch zagen de Ajaxiconen ook dat hun club plots ver wegzakte.

Ajax worstelt, maar houdt stand
Voor het wisselen van Brobbey en Kristian Hlynsson had Van ’t Schip ongetwijfeld een goede reden, maar opvallend was de ingreep wel. Beide mannen – die in de eerste helft solliciteerden naar de titel Ajacied van de Wedstrijd – maakten na een uur plaats voor Chuba Akpom en Jaydon Banel. Borna Sosa en Carlos Forbs mochten het laatste kwartier meedoen.

Heel bevordelijk waren alle wisselingen niet. Er ontstonden wel kansjes van Akpom en Devyne Rensch, maar gescoord werd er niet meer. Belangrijker was dat de voorsprong wel in stand bleef. Daardoor dringt Ajax in ieder geval tijdelijk de topvijf van de eredivisie binnen. Na de dramatische maanden die we achter de rug hebben, is dat in ieder geval een hoopgevende constatering richting de feestdagen.

Stippen in plaats van namen
Ajax kwam zaterdag in actie tegen online haatberichten. Je kunt geen bericht op sociale media openen of in de reacties zie je soms de meest vreselijke dingen voorbijkomen. Niet alleen voetballers hebben ermee te maken. Het is een groeiende trend, die miljoenen mensen online raakt. Voor Ajax reden om in actie te komen. 

Als oproep om lieden die zich schuldig maken aan social hate het zwijgen op te leggen, voetbalden de Ajacieden tegen Sparta zonder de eigen naam op de rug. In plaats daarvan stonden er drie witte stippen op de achterkant van het shirt. 

De drie stippen staan internationaal symbool voor stilte, maar hebben nog een andere betekenis: het menu-icoon waarop je klikt om haatberichten en bijbehorende accounts op sociale media te rapporteren.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >