Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Waardeloos Ajax geeft zege weg tegen PEC Zwolle en dit valt op

Ajax had ruzie met zichzelf in de laatste thuiswedstrijd van een veelbewogen 2023. De zwak spelende ploeg gaf kort voor tijd een zege weg tegen PEC Zwolle. Het werd 2-2 en dat was een fikse domper. Wat ons opviel? Je leest het hieronder.

17 december 2023 - 18:46
Verlies 1200
Zucht, zucht en nog eens zucht. © Pro Shots

Je krijgt op je Valkanis!
Michael Valkanis stond op het wedstrijdformulier afgedrukt als Ajaxtrainer. De assistent-coach nam de honneurs waar omdat John van ’t Schip in Australië is voor de bruiloft van zijn zoon. Zodoende was Valkanis verantwoordelijk voor de opstelling in het laatste thuisduel van dit kalenderjaar.

De Australiër maakte geen keuze tussen Borna Sosa en Ar’jany Martha. Hij stelde ze ‘gewoon’ alle twee op. Sosa als linksback en Martha als linksbuiten. Carlos Forbs mocht banken. Steven Berghuis keerde als captain terug in de basiself, terwijl Steven Bergwijn nog niet fit genoeg bleek. Verder speelde Chuba Akpom voor Kristian Hlynsson, die rust kreeg.

Vervroegde winterslaap…
Ajax begon toch een partijtje gezapig aan de wedstrijd. Dat hield de ploeg ook vrijwel de hele eerste helft vol. Het was niet best. De Ajacieden speelden in een soort van 4-2-4-formatie met Brian Brobbey en Akpom voorin. Het gemaakte plan kwam niet uit de verf. Het baltempo was traag en de passing onzorgvuldig. Het leek wel alsof Ajax aan een vervroegde winterslaap was begonnen. Van enige frisheid was geen sprake.

De bezoekers uit Zwolle merkten ook dat Ajax er niet lekker in zat en kwamen er een aantal keer gevaarlijk uit. De stoïcijnse Jorrel Hato kopte de bal na een minuut of twintig van de lijn. Een grote waarschuwing, maar Ody Velanas drukte een minuut later alsnog af. Diant Ramaj zag de bal rakelings naast gaan. Het teken voor Ajaxsupporters om de ploeg te trakteren op een welgemeend fluitconcertje. Wakker worden, heren!

Geen doelp… Eh, wél doelpunt!
Toch opende Ajax de score. Brobbey prikte de bal na 35 minuten uit het niks in het net achter Jasper Schendelaar. Hij deed dat op aangeven van Devyne Rensch. De vlag ging echter gedecideerd de lucht in: buitenspel. Daar was heel het stadion het overigens ook wel mee eens. Jammer, maar helaas. Of toch niet…?

Nee, toch niet. Videoscheidsrechter Sander van der Eijk trok in de Zeisterbossen de nodige lijntjes, waarna arbiter Joey Kooij alsnog naar de middenstip wees: doelpunt Ajax. Vanaf de perstribune konden we het allemaal lastig beoordelen, maar de voorsprong was sowieso meer dan welkom. Akpom kopte vlak voor rust ook binnen, maar ditmaal was het echt buitenspel.

Toegezongen Brobbey ziet het fout gaan
Valkanis greep in tijdens de rust. Hij haalde Sosa naar de kant en bracht Hlynsson alsnog in de ploeg. Martha werd zodoende weer linksback, terwijl Ajax verderging in een soort 4-4-2-formatie. De herstart van de wedstrijd was veelbelovend, want Brobbey verdubbelde de score al na drie minuten. De spits schoof de bal beheerst binnen op slim aangeven van Benjamin Tahirovic. Zijn achtste van dit eredivisieseizoen.

Dat Ajax er echter nog niet was, bleek snel. Hlynsson verspeelde de bal op het middenveld en in de omschakeling sloeg PEC toe. Lennart Thy kreeg het doelpunt op z’n naam. Zijn inzet plofte via het been van Hato in het doel: 2-1. Het zou echter nog veel erger worden.

Brobbey – luidkeels toegezongen door supporters op Zuid – moest een kwartier voor tijd naar de kant. Hij kon de wedstrijd niet voltooien, maar had goed werk geleverd. Forbs maakte het duel af. Een minuut voor tijd sloeg het noodlot alsnog toe.

Thy zorgde met een fraaie omhaal voor 2-2. Buitenspel stond hij zeker niet, want dat werd door Martha opgeheven. Wel werd er nog gekeken naar hands, maar als de gever van de assist de bal onbewust via een lichaamsdeel tegen zijn eigen arm krijgt, is er geen sprake van strafbaar hands. Zo spoelde Ajax twee hele dure punten door het putje.

Berghuis, wat doe je?
Berghuis pakte de hoofdrol tijdens een opmerkelijke situatie, vlak voor de gelijkmaker. Hij kon een lage voorzet van dichtbij in een leeg doel tikken, maar besloot de bal aan te nemen. Die aanname ging echter volledig mis. De bal stuiterde van zijn voet. Weg kans. De aanvoerder sloeg zichzelf letterlijk voor de kop en had achteraf ‘mazzel’ dat hij sowieso buitenspel stond. Exemplarisch voor de moeizame wedstrijd was het wel.

Schippie, bedankt!
Een prachtig moment was er los van het puntenverlies ook. Na precies 55 minuten voetbal rolde een klaterend applaus van de tribunes. Speciaal voor Van ’t Schip. Hij stond eind oktober op om Ajax te bij te staan als interim-coach. Andere Ajacieden praatten op tv vooral over Ajax zonder een vinger uit te steken, terwijl Van ’t Schip de club daadwerkelijk ging helpen.

Hij toonde – ondanks het verlies van zijn vrouw Daniëlle – zijn liefde voor de club door in te stappen als trainer bij de mooiste club van Nederland. Hij deed dat in een periode waarin het op alle vlakken moeizaam ging bij ons aller Ajax. Zijn vrouw Daniëlle mocht helaas niet ouder worden dan 55 jaar. Daarom werd de 55ste minuut gekozen om waardering te tonen voor Van ’t Schip.

Van ’t Schip, wie kent ‘m niet, Van ’t Schip is een echte Ajacied,” klonk het uit vele duizenden kelen. We weten zeker dat de Ajacied in hart en nieren dit meekreeg vanuit Australië. We hadden hem een betere uitslag gegund...

Ajax speelt donderdag nog één pot voetbal voor we aan de oliebollen en appelflappen gaan. Dan treft onze club de amateurs van USV Hercules in het KNVB-bekertoernooi. Deze confrontatie wordt om 18.45 uur in gang gefloten. Plaats van handeling is Stadion Galgenwaard.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >