Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip na zege op AEK: ‘Elftal provisorisch in elkaar geknutseld’

De 3-1-overwinning op AEK Athene betekent dat het Europese avontuur van Ajax een vervolg krijgt. John van ’t Schip moest voor aanvang van de wedstrijd enorm schuiven met poppetjes. Gedurende de tweede helft werd hij gedwongen hier flink mee door te gaan. De trainer legt uit.

15 december 2023 - 08:14
Schip 1200 AEK
Tahirovic krijgt een dikke knuffel na de goede afloop. © Pro Shots

Door de absenties van Steven Berghuis (geschorst) en Steven Bergwijn (geblesseerd) mochten andere spelers het laten zien. Zo dartelde Carlos Forbs op links en schoof Kristian Hlynsson naar rechts. Chuba Akpom werd de man achter spits Brian Brobbey.

“We moesten het elftal een beetje provisorisch in elkaar knutselen,” vertelde de trainer na afloop in de perskamer van de Johan Cruijff Arena. “We misten jongens met ervaring. Daar moesten we dus mee omgaan. Dat hebben de jongens met elkaar goed gedaan in de vorm van vechtlust en overeind blijven staan.”

Ajax stond bij rust met 2-1 voor door treffers van Chuba Akpom en Kenneth Taylor. Die tussenstand was zeker terecht, maar meteen na rust bakte Ajax er een poosje weinig van. Van ’t Schip zag het ook. “Natuurlijk schrik ik daar ook van. Ik zie genoeg dingen die niet goed gaan, maar dat is inherent aan de groep. De jongens maken stappen, maar ook nog fouten.”

Tijdens de rust bleef Brobbey achter in de kleedkamer. Hij kon niet verder. Voor hem in de plaats kwam Ar’jany Martha. Dat betekende opnieuw het nodige geschuif: Akpom werd spits, terwijl Hlynsson weer op tien ging spelen. Na een uur was de tank bij Forbs leeg. Dat werd opgelost door Anton Gaaei te brengen, waardoor Martha overstak naar de linkerflank.

Aanbevolen
Wie kan Ajax loten in tussenronde Conference League?

Van ’t Schip: “Het idee was Gaaei hoog en Devyne Rensch rechtsachter, maar in balbezit naar het middenveld.” Dat duurde maar kort, want na een botsing met Diant Ramaj moest Rensch alweer naar de kant. Voor hem kwam de negentienjarige Tristan Gooijer binnen de lijnen. Wederom moest de trainer schuiven.

“Daarna haalde ik Gaaei naar achter en kwam Gooijer op zijn positie hoog. Tristan doet het hartstikke goed bij Jong Ajax. Ar’jany is van nature een jongen die voorin kan spelen. Toen Forbs op was, ging hij naar links. Daar is op zich niet veel geks aan,” verklaarde de trainer het verdere geschuif met spelers. Zelfs Georges Mikautadze viel nog even in.

Van ’t Schip was logischerwijs vooral tevreden over een goede afloop. Hij benadrukte dat het voetbal niet altijd was wat het moest zijn, maar dat overwintering in Europa het allerbelangrijkste was. Dat doel is behaald en we zijn benieuwd welke opponent Ajax maandag gaat loten.

Dan toch nog even naar de wissel van Brobbey. Moeten we ons zorgen maken? “We haalden hem toch weer uit voorzorg naar de kant. Brobbey werd een beetje stijf in zijn bovenbeen. Met Rensch gaat het goed. Hij kwam na de botsing met Ramaj even adem tekort, maar dat is nu geen probleem meer. Bergwijn is denk ik nog wel een probleem voor zondag (PEC Zwolle-thuis) en misschien ook nog voor het KNVB-bekerduel met USV Hercules.”

Aanbevolen
Trotse Hato voegt zich in bijzonder rijtje, maar benadrukt teamprestatie

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >