Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Trotse Hato voegt zich in bijzonder rijtje, maar benadrukt teamprestatie

Het voetballeven van Jorrel Hato heeft een vogelvlucht genomen. De nog altijd pas zeventienjarige verdediger werd tegen AEK Athene (3-1) de jongste aanvoerder ooit van Ajax in een Europese wedstrijd. Dat maakt trots, al benadrukt Hato keer op keer het teambelang.

Door Jordy Haak
15 december 2023 - 09:04
Hato Reactie 1200
Hato voetbalt als een volwassen speler. © Pro Shots

Wat hebben Matthijs de Ligt, Rafael van der Vaart, John Heitinga en Marco van Basten met elkaar gemeen? Juist, ze droegen allemaal op bijzonder jonge leeftijd de aanvoerdersband van Ajax in een Europees duel. Hato voert sinds donderdag echter dit lijstje aan, met zijn 17 jaar en 282 dagen.

“Dat is een mooi rijtje,” zegt de stralende verdediger met gevoel voor understatement. “Natuurlijk was het eervol de band te mogen dragen, maar ik genoot bovenal van de hele wedstrijd. Het was een mooi Europees avondje, met de supporters fanatiek achter ons.”

Bij afwezigheid van de geblesseerde Steven Bergwijn en geschorste Steven Berghuis ging de aanvoerdersband eerder dit seizoen naar Josip Sutalo. Ditmaal niet. Nee, Hato stak niet in de kleedkamer zijn vinger op om een plekje op te schuiven in de pikorde. Hij kreeg simpelweg van John van ’t Schip te horen dat hij nu de aangewezen persoon is.

“De trainer vertelde dat woensdag op de persconferentie aan de verzamelde media. Ik wist het op dat moment nog niet. Hij had het liever eerst aan mij persoonlijk verteld, maar werd er door een journalist naar gevraagd. Daarna heeft hij het ook tegen mij gezegd, maar het is gegaan hoe het is gegaan,” aldus Hato.

Aanbevolen
Van ’t Schip na zege op AEK: ‘Elftal provisorisch in elkaar geknutseld’

De verklaring van Van ’t Schip klinkt overigens logisch. “Jorrel speelt bij Ajax het langst op deze positie. Hij spreekt Nederlands en Engels. Daarnaast speelde ook mijn gevoel een rol. Het past in de traditie van Ajax en ook zonder band neemt hij verantwoordelijkheid,” vertelt Van ’t Schip, die complimenteus is over de talentvolle voetballer.

“Jorrel houdt zich al bijna een jaar staande op dit niveau. Dat resulteerde erin dat hij onlangs werd opgeroepen voor het Nederlands elftal. Ondanks dat hij pas zeventien jaar is, voetbalt hij als een volwassen man. Daarbij heb ik het ook over de manier waarop hij traint en zich verzorgt. Hij is een voorbeeld voor alle jongens in de selectie, maar bovenal voor de talenten in de jeugd.”

Hato neemt de complimenten glimlachend in ontvangst, maar blijft bovenal bescheiden. Hij benadrukt liever de teamprestatie. Door de 3-1-overwinning op AEK maakt Ajax zich op voor de tussenronde van de Conference League. “Het is heel belangrijk dat we ook na de winterstop nog Europees actief zijn,” aldus Hato, die beaamt dat er ondanks het positieve resultaat nog veel mis ging.

Vooral in de beginfase na rust speelde Ajax heel weinig klaar en waren de Grieken het meest dreigend. “Die onrustige fases zijn moeilijk te verklaren. We kwamen laag op de eigen zestien te staan, met weinig druk op de bal. Daar moeten we naar kijken, zodat we het kunnen verbeteren in de toekomst.”

Hato beaamt dat AEK het Ajax bij vlagen lastig maakte, maar hij vond zijn ploeg wel duidelijk de bovenliggende partij. “Het had ook 6-1 kunnen worden. Van de gemiste kansen word je niet blij, maar de winst is het allerbelangrijkste.”

Aanbevolen
Akpom: ‘Ik had de bal mee naar huis kunnen nemen…’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >