Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip: ‘Berghuis en Bergwijn kunnen niet met z’n tweeën hele elftal dragen’

Ajax won in Nijmegen voor het eerst in lange tijd een uitwedstrijd in de eredivisie (1-2). De laatste driepunter buitenshuis dateert alweer van 16 mei 2023, uit bij FC Groningen. John van ’t Schip was blij met de overwinning op NEC, maar niet tevreden over de tweede helft.

03 december 2023 - 18:19
Schipnecaja800
Van ’t Schip richt zich voorlopig op de vijfde plaats. © Pro Shots

“We hadden in de eerste helft al afstand kunnen nemen, maar dat gebeurde niet. Na rust beginnen we redelijk, maar komen we niet in dezelfde flow. Ondanks dat maken we verdiend de 0-1. Daarna lieten we ons terugzakken. Ik weet niet of dat met kracht te maken heeft, maar NEC kwam daardoor wel meer in het spel,” aldus de trainer.

Carlos Forbs verdubbelde de marge, maar in de slotfase werd alsnog spannend. Ar’jany Martha liet zich in de luren leggen, waarna NEC de aansluitingstreffer maakte. Van ’t Schip daarover: “Hij is nog geen volwassen linksback, want hij speelt daar sinds kort. Dat hem dit overkomt, kan gebeuren. De spelers om hem heen moeten hem ook ondersteunen.”

Martha was een van de zeven zelfopgeleide spelers die in Nijmegen in de basis stonden. Dat er voor een fortuin op de bank zat, zegt Van ’t Schip niet zo veel. “Het is niet zo dat aangetrokken jongens niet aan voetballen toekomen. Ik was bijvoorbeeld erg blij met Josip Sutalo die weer fit is. Carlos Forbs maakt de 2-0, Chuba Akpom is belangrijk geweest, Anton Gaaei speelt en vergeet ook Diant Ramaj niet.” 

Twee andere spelers die tijdens de nabeschouwende persbabbel ter sprake kwamen, waren Steven Berghuis en Steven Bergwijn. “Dat zijn onze twee meest ervaren jongens. Ze voelen de verantwoordelijkheid. Dat pakken ze allebei goed op. Er wordt veel van ze verwacht, maar ze kunnen niet met z’n tweeën het hele elftal dragen. Daar hebben ze anderen bij nodig. Dat gebeurt ook. We worden steeds meer een team.”

Aanbevolen
Brobbey wil criticasters dolgraag ongelijk bewijzen

Over spelers die in de lappenmand zitten, kon Van ’t Schip kort zijn. Hij verwacht niet dat de ziekenboeg voor de winterstop leegstroomt. Alleen Silvano Vos keert misschien voor die tijd terug. Verder heeft Jay Gorter een terugval en wordt Ahmetcan Kaplan rustig gebracht.

Tot slot ging de trainer in op het restant van RKC-uit, dat woensdag op het programma staat. In het Mandemakers Stadion zijn bij een 2-3-tussenstand nog acht spannende minuten te spelen. “Zij hebben niks te verliezen, dus het is alle hens aan dek. Daar moeten we ons goed op voorbereiden. Het is gewoon een hele belangrijke laatste fase.”

Mocht het Ajax lukken om te winnen, dan nadert het Go Ahead Eagles op één punt. Of Van ’t Schip al verder kijkt dan de vijfde plek? “Als Ajax wil je altijd het hoogst haalbare nastreven. Het belangrijkste is dat we zelf blijven groeien als team en punten pakken. Wie weet kan er dan een plek bij. Of twee. Maar voorlopig richten we ons eerst op de vijfde plek.”

Aanbevolen
Dit valt op terwijl Ajax niet hartverwarmend speelt, maar wel wint

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >