Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Portret van Steijn: ‘Hij liet niets sudderen en pakte iedereen aan’

Ajax verraste met de aanstelling van Maurice Steijn als nieuwe hoofdtrainer. Wie is deze 49-jarige overperformer? In de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life lees je een portret van een Haags straatschoffie met de branie van een Amsterdammer.

10 augustus 2023 - 12:22
Steijn Magazine 1200
Steijn staat bekend om zijn heldere communicatie. © Pro Shots

Zijn jeugd beleefde Steijn in Den Haag. Hij groeit op straat op. Dag in dag uit dribbelt hij in de Schrijnwerkersgaarde, een volksbuurt nabij het Zuiderpark. Geld voor vakanties is er niet. Het geluk komt vooral van dat ronde stuk opgepompt leer. Steijn staat ermee op en gaat ermee naar bed.

Als voetballer kent hij geen spectaculaire carrière. Door een gescheurde kruisband schippert hij bij NAC Breda tussen bank en basis. Nieuwe blessures leiden ertoe dat hij al op 27-jarige leeftijd een punt zet achter zijn loopbaan als profvoetballer. Het voetbaldier in Steijn is echter veel te groot om het wereldje achter zich te laten.

Hij bouwt af bij de amateurs en gaat al snel als trainer aan de slag. Die rol vervult hij als eerste in de jeugd van ADO Den Haag. Daar komt al snel een belangrijke kwaliteit van Steijn bovendrijven: goede communicatie. Donny van der Dussen voetbalt in die periode vijf jaar onder Steijn. Zijn herinneringen zijn louter positief.

“Hij liet zich de kaas niet van het brood eten. Hij gaf vertrouwen en motiveerde ons, maakte ons groot en tegenstanders klein. Misschien maakte hij ons wel groter dan we waren. Als hij meetrainde, zag je hoe slim hij was. Tactisch vond ik hem sterk,” aldus Van der Dussen tegenover Ajax Life

Als opvolger van de ontslagen Raymond Atteveld debuteert Steijn in 2010 – op aandringen van de voltallige selectie – als hoofdtrainer van ADO. Het Ajax van Martin Jol is de tegenstander. Zijn ploeg houdt het met tien man lang vol, maar verliest in blessuretijd. ADO eindigt het seizoen op de veilige vijftiende plek.

Aanbevolen
Godts voelt zich vrij: ‘Ajax past uitstekend bij me’

Steijn ontwikkelt zich door als hoofdcoach, haalt zijn trainersdiploma’s en luistert daarvoor bij Real Madrid naar de geloofsbrieven van José Mourinho. VVV-Venlo is de volgende club waar hij aan de slag gaat, met clubicoon Jay Driessen als zijn assistent. Ook hij noemt de heldere communicatie van Steijn als een belangrijke eigenschap.

“Wat hij meteen goed deed, was duidelijkheid creëren. Vanaf de eerste dag vertelde hij welke kant hij op wilde. Je krijgt van hem altijd het eerlijke verhaal,” aldus Driessen, die bijval krijgt van Danny Post. De middenvelder was destijds de aanvoerder van VVV. “Als een speler iets deed wat niet bij het teamproces paste, strafte hij dat keihard af. Daar zat hij kort op. Hij liet niets sudderen. Hij pakte iedereen aan, ook de aanvoerder,” zegt de Amsterdammer lachend.

In 2017, zijn derde jaar bij de Limburgse club, wordt hij kampioen met VVV. Hij wint ook de Rinus Michels Award als beste trainer van de eerste divisie. De Limburgers spelen zich daarna twee jaar op rij met beperkte middelen veilig.

Na vijf jaar Venlo kiest Steijn in de zomer van 2019 voor een lucratief avontuur bij Al Wahda in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij kent een memorabele periode bij NAC Breda en zorgt met een heuse houdiniact dat Sparta in de eredivisie blijft. Het seizoen erop weet hij de Rotterdamse club zelfs naar de zesde plaats in de eredivisie te navigeren, met slechts tien punten minder dan Ajax.

In de nieuwste editie van ons magazine lees je het volledige portret van Steijn. Ajax Life valt vanaf vrijdag bij leden van SV Ajax op de deurmat. Wil jij het magazine ontvangen en profiteren van andere voordelen? Sluit je dan aan!

Aanbevolen
Ajax Life 1: nieuwe realiteit

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >