Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax vindt in Kroes nieuwe algemeen directeur

Ajax heeft de opvolger van Edwin van der Sar gevonden. De raad van commissarissen (rvc) heeft het voornemen Alex Kroes te benoemen als algemeen directeur en directievoorzitter. De rvc draagt Kroes tevens voor als statutair directeur, voor een periode van drie jaar.

02 augustus 2023 - 17:54
Kroesad800
Kroes is momenteel werkzaam bij AZ. © Pro Shots

De datum waarop Kroes officieel door de rvc kan worden benoemd, hangt echter af van het non-concurrentiebeding van een jaar dat hij heeft bij zijn huidige werkgever AZ. Daarover vindt nog onderzoek plaats, zo lezen we op het digitale huis van Ajax. Afhankelijk van de uitkomst, kan de aanstelling nog maanden of een jaar duren.

Ajax wilde Kroes kennelijk zo graag hebben, dat het bereid is om te wachten. In de tussenliggende periode worden de taken van de algemeen directeur waargenomen door de zittende directie, zoals dat sinds het vertrek van Van der Sar ook al het geval was. 

Zodra de datum van de benoeming is vastgesteld, schrijft de rvc een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) uit, waar de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) formeel in kennis wordt gesteld van deze voorgenomen benoeming.

De 48-jarige Kroes is geen onbekende van de club. Als speler doorliep hij vanaf zijn negende tot zijn negentiende jaar de jeugdopleiding van Ajax. Inmiddels is hij meer dan dertig jaar lid van de vereniging. Daarnaast is hij nog steeds actief als voetballer in het vijfde elftal van de zaterdagafdeling. 

Aanbevolen
Intensieve samenwerking voor gastvrij en nog veiliger stadionbezoek

Als afgestudeerd bedrijfseconoom is Kroes medeoprichter van zaakwaarnemerskantoor Sports Entertainment Group (SEG). In de periode van februari 2019 tot augustus 2022 was hij actief als (groot)aandeelhouder van Go Ahead Eagles. Momenteel is hij bij AZ werkzaam als directeur International Football Strategy. Kroes was eerder in beeld bij Ajax om technisch directeur te worden. 

President-commissaris Pier Eringa over het voordragen van Kroes: “We zijn blij dat we met Kroes een kandidaat hebben gevonden die deze belangrijke functie graag wil bekleden en bovendien aan het profiel voldoet om deze rol in te kunnen vullen. We zitten nog in een proces om te kijken wanneer hij zou kunnen beginnen, maar de eerste belangrijke stappen zijn gezet. We komen uiteraard met een update zodra er meer over te melden valt.”

Ook Kroes komt aan het woord. “Ik ben zeer verheugd en bovendien trots dat de club mij voor deze functie heeft benaderd. Voor mij is het hier allemaal in de jeugd begonnen en ik ben als speler van de zaterdagafdeling nog altijd aan Ajax verbonden. Wat dat betreft breekt er straks een nieuwe fase aan in Amsterdam. Daar heb ik enorm veel zin in. Ik heb nog een verantwoordelijkheid bij AZ. Die zal ik de komende tijd ook nemen. Ik ben AZ dankbaar voor de kansen en mooie tijd die ik heb gehad.”

Aanbevolen
Goed gesprek tussen Sneijder en deel Ajaxaanhang

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >