Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Intensieve samenwerking voor gastvrij en nog veiliger stadionbezoek

De bal gaat bijna weer rollen in het betaald voetbal. We kunnen niet wachten tot we weer naar het stadion mogen. Inmiddels is een intensieve samenwerking tussen vele partijen gaande om stadionbezoek optimaal gastvrij en veiliger te maken.

02 augustus 2023 - 14:02
Veilig Voetbal 1200
Deze wedstrijd duurde afgelopen seizoen veel te kort. © Pro Shots

Er gaat vooral veel goed in stadions, maar afgelopen seizoen zagen we ook zaken die we liever niet zien. Een kleine groep verpest het dan – zoals dat vaak het geval is – voor de grote groep supporters die vol goede zin achter hun club staat. Wedstrijden werden door wangedrag stilgelegd of zelfs definitief gestaakt.

De KNVB, Eredivisie CV, CED, clubs, spelers, trainers, scheidsrechters, supporters, OM, politie, gemeentes, kabinet en ministeries werken intensief samen om dat probleem aan te pakken. De genoemde partijen presenteerden een heus plan van aanpak (PDF).

Het voornaamste doel? Zorgen dat voetbalsupporters op een gastvrije en nog veiligere wijze in het stadion genieten van onze sport. En dat zij die het verpesten in beeld zijn, worden gepakt en dadergericht gestraft.

Aanbevolen
Goed gesprek tussen Sneijder en deel Ajaxaanhang

“Het wordt hoog tijd dat we ook in Nederland het beleid gaan toespitsen op de grote meerderheid goedwillende supporters. We willen af van ongerichte maatregelen die alle supporters criminaliseren, zoals collectieve straffen en combiregelingen,” stelt Matthijs Keuning, voorzitter van Supporterscollectief Nederland.

“Dit soort maatregelen zijn ineffectief en onnodig. In plaats daarvan moet het beleid zich richten op de overtreders. Ervaringen uit andere landen laten zien dat dit kan. Om het ook hier te laten slagen, is lef, vertrouwen en samenwerking nodig tussen clubs, gemeenten, politie, OM, KNVB én supporters.”

“Supporters kunnen een belangrijke rol spelen door het goede voorbeeld te geven. En samen te werken met clubs en gemeenten in de organisatie van de wedstrijd. Doel moet zijn dat iedereen op een normale manier naar de wedstrijd kan, zowel uit als thuis.”

Bekijk hier de reacties van alle betrokken partijen op het plan van aanpak.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >