Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax in slotfase ruim langs Heracles en dit valt op

Ajax heeft aan de eerste eredivisiewedstrijd van het seizoen drie punten overgehouden. Tegen Heracles lieten de Amsterdammers legio kansen onbenut, maar in de slotfase voetbalde de ploeg van Maurice Steijn zich toch nog naar een ruime overwinning: 4-1. Dit viel ons op.

Door Jordy Haak
12 augustus 2023 - 22:11
Medic Scoort 1200
Medic beleeft een fraai debuut. © Pro Shots

Perfect supportersweer
Hoe kun je het nieuwe eredivisieseizoen beter beginnen dan met een stralend zomerzonnetje? Het fraaie is dat de Johan Cruijffboulevard dan volstroomt met Ajaxshirtjes. Het uit en derde shirt waren goed vertegenwoordigd, maar het wit-rood-wit voerde dik de boventoon. Zoals het hoort!

Hele vriendengroepen verzamelden al vroeg rondom het stadion, om na een voetballoze zomer met elkaar bij te praten. Biertje erbij, Amsterdamse meezingers uit de boxen van de cafés. Wat wenst een mens nog meer? Een overwinning van Ajax natuurlijk! Die kwam er ook, al kostte het meer moeite dan eigenlijk nodig was.

Geen verrassingen
Maurice Steijn had zijn opstelling daags voor de wedstrijd al grotendeels prijsgegeven. Hij verklapte basisplaatsen voor Jakov Medic en Branco van den Boomen, waardoor het niet zo moeilijk was tot de verwachte startformatie te komen. Alleen de invulling van het middenveld bleef nog een klein vraagteken.

Van den Boomen kreeg uiteindelijk gezelschap van Benjamin Tahirovic en Kenneth Taylor. Het betekende dat Davy Klaassen op de bank moest plaatsnemen, terwijl Steven Berghuis zijn eerste van drie duels schorsing uitzat.

Wat verder opviel aan de basiself? Het ontbreken van Dusan Tadic. We weten allemaal dat de Serviër al even geen Ajaxspeler meer is, maar in de afgelopen vier jaar verscheen zijn naam steevast op het opstellingenformulier. Ajax speelde op 6 mei 2018 voor het laatst een eredivisieduel zonder Tadic. Het ontbreken van de oud-aanvoerder – en zijn vaste warming-up ritueel – voelde daardoor toch wat gek.

Kansen, kansen, geen goals
We zagen voor rust best een frivool Ajax, maar net als tijdens de voorbereiding bleek het afmaken van kansen een probleem. Taylor en Van den Boomen zagen hun pogingen stranden, terwijl Brian Brobbey erin slaagde de bal van heel dichtbij over de lat te werken.

Ajax kreeg daarna met tegenslag te maken, want na een ongelukkige botsing moest Gerónimo Rulli het veld per brancard verlaten. Hij werd vervangen door Jay Gorter. De ploeg van Steijn liet opnieuw enkele kansen liggen en dan is er een oude voetbalwet…

Anass Salah-Eddine kreeg de bal niet lekker weggewerkt, waarna Mario Engels de gasten uit een spaarzame en wat gelukkige kans op voorsprong bracht. Omdat het spel door verschillende blessurebehandelingen lang had stilgelegen, kwamen er liefst elf minuten blessuretijd bij. Die minuten brachten Ajax verlossing.

Raket van Medic
De zo gewenste goal kwam uiteindelijk van een Kroatische voet. En hoe! Medic besloot van een meter of 25 ongenadig hard uit te halen. Hij zag de bal als een raket de kruising in suizen. Het oprecht enthousiaste juichen van de centrumverdediger was bijna net zo mooi als het doelpunt zelf. Dat de naam van de zomeraanwinst vervolgens van de tribunes rolde, verbaast niemand.

Brobbey en afronden, het bleef ook na rust een dingetje. De spits kreeg in de tweede helft veruit de beste mogelijkheden om zijn ploeg aan een voorsprong te helpen, maar vanuit zeer kansrijke posities kreeg hij de bal niet voorbij doelman Michael Brouwer. We blijven hopen dat de befaamde ketchupflestheorie ook op Brobbey van toepassing wordt, maar vooralsnog tegen beter weten in.

Kudus en Bergwijn slaan toe
Net op het moment dat we echt gingen vrezen voor een valse start, liet Mohammed Kudus de volle Johan Cruijff Arena nogmaals juichen. De Ghanees had de rust om de bal uit een voorzet van Tahirovic eerst aan te nemen, om vervolgens beheerst raak te schieten.

Het bleef nog even spannend, maar aanvoerder Bergwijn was in de slotfase nog tweemaal trefzeker. Zijn laatste doelpunt maakte hij vanaf de stip. Daardoor verscheen er toch nog een ruime uitslag op het scorebord.

Jeugdtalent Mees imponeert
Het is een fijne traditie dat voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd van Ajax een jeugdspeler op de middenlijn het balletje hooghoudt. Op het spel staat de Richard Witschge Bokaal. En die willen we toch even apart benoemen. Het is inmiddels namelijk ook een fijne traditie dat de lat in dit spelletje aan het begin van het seizoen al immens hoog wordt gelegd.

Zo ook dit jaar. Jeugdtalent Mees slaagde erin om de bal maar liefst 3602 (!) keer hoog te houden. Waarschijnlijk had hij nog de hele avond door kunnen gaan, maar er stond een wedstrijd op het punt van beginnen... En dus werd hij na dit ongelofelijke aantal onder een staande ovatie naar de kant gedirigeerd. Chapeau!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >