Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hendriks creëert met ‘hoofd ontwikkelen’ nieuwe functie in jeugdopleiding

Maurits Hendriks (62) werd een halfjaar geleden aangesteld in een nieuwe functie bij Ajax: Chief Sports Officer. Wat houdt dit in? En hoe kijkt de geboren Amsterdammer na dertien jaar NOC*NSF terug op zijn eerste maanden bij Ajax?

05 april 2023 - 12:51
Al8hendriks800
De functie van Hendriks kent een grote portefeuille. © AFC Ajax

Ajax bevindt zich sportief en bestuurlijk in onrustig water. De titel is verder uit zicht geraakt, Gerry Hamstra dient zijn contract niet uit, de raad van commissarissen is op zoek naar een voetbalcommissaris en het is na het afhaken van Julian Ward nog altijd wachten op de nieuwe directeur voetbalzaken. 

Het takenpakket van Hendriks bestaat uit het project De Nieuwe Toekomst, de jeugdopleiding, het vrouwenvoetbal, de aan alle voetbalselecties ondersteunende specialistische afdelingen en het cultuurprogramma voor een veilig werk- en sportklimaat binnen de club. 

Een grote portefeuille dus, maar wat heeft de prioriteit? “Het verder ontwikkelen van de jeugdopleiding. Dat is de levensader van de club. De voorwaarden waaraan je moet voldoen om het in de mondiale topsport te halen, worden steeds stringenter. Dat vraagt meer van het opleidtraject dan alleen goed kunnen voetballen. De andere zaken in mijn portefeuille zijn niet minder belangrijk, maar zitten in een andere fase.”

Aanbevolen
Kom naar nieuwe editie van Café Ajax Life! [VOL]

Ajax is nog altijd op zoek naar een opvolger van Marc Overmars. Nadat Ward de baan liet schieten, werd het vizier gericht op Sven Mislintat. Hendriks is wel betrokken bij de zoektocht naar de beste kandidaat, maar niet leidend in dat proces en de uiteindelijke keuze. Die taak ligt volgens Hendriks bij Edwin van der Sar. “Dit bespreken we ook als voltallige directie, want de nieuwe directeur voetbalzaken moet weer een team vormen met de huidige directie.”

Hendriks is inmiddels een halfjaar actief bij Ajax. Wat hij in die tijd heeft kunnen realiseren? “Een voorbeeld: de jeugdopleiding komt straks in zijn geheel onder een hoofd ontwikkelen te staan. Dat is een belangrijk besluit. Er zitten driehonderd kinderen in de Ajaxopleiding. Voetbaltechnisch valt dat onder Saïd Ouaali als hoofd jeugdopleiding. Hij heeft er meer dan een volledige baan aan om jeugdtrainers aan te sturen of te scouten.”

“We hebben in de opleiding ook te maken met schoolomgeving, fysiek, de medische tak en bijvoorbeeld voeding. Dat moet allemaal op wereldniveau zijn,” vervolgt Hendriks. “Iemand moet verantwoordelijk zijn voor de balans van dat totale programma. Er komt iemand die dat vormgeeft, zodat Saïd zich kan blijven focussen op datgene waar Ajax goed in is: het voetbal. Ik zie dit als cruciale stappen om te zorgen dat Ajax een toonaangevende opleiding houdt.”

Het hele interview met Hendriks vind je in de nieuwe editie van ons magazine Ajax Life. Wil jij het magazine ontvangen en profiteren van andere voordelen van het lidmaatschap? Sluit je dan aan! Een lidmaatschap scoor je nu met vijftig procent korting.

Aanbevolen
Win toffe prijzen met jouw gouden ticket in Ajax Life 8!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >