Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga wil in bekerfinale spelers zien die voor elkaar vechten

Ajax speelt zondag de KNVB-bekerfinale tegen PSV, na een week eerder kansloos met 3-0 van de lampenclub te hebben verloren. Trainer John Heitinga sluit niet uit dat hij verrast door dingen anders neer te zetten, maar eist vooral dat spelers keihard voor elkaar vechten.

28 april 2023 - 15:39
Heitinga Persco 1200 (1)
De spelers moeten uit een ander vaatje tappen. © Pro Shots

Na de competitienederlaag van een week eerder liet Jurriën Timber optekenen dat zijn ploeg ‘niet ready’ was geweest. Ongemakkelijke teksten, want hoe kun je in hemelsnaam niet klaar zijn voor zo’n belangrijk duel? We waren benieuwd hoe Heitinga naar die woorden had geluisterd.

“Tja, ik heb het eerste kwartier van PSV-uit vijf keer teruggekeken,” antwoordde Heitinga fel tijdens de persconferentie. “We waren inderdaad niet scherp en maakten hele simpele fouten in balbezit. Liefst drie corners moesten we verdedigen in het eerste kwartier. In die eerste vijftien minuten stond PSV een aantal keer vanuit de omschakeling in onze zestien. Dan heb je niet het gevoel dat je zelf heel scherp bent, nee.”

Heitinga wil dan ook dat zijn spelers zondag in Rotterdam uit een ander vaatje tappen. Dat de ploeg dit kan, lieten ze een ronde eerder zien. Een voorbeeld waar de trainer vrijdag met veel graagte op wees.

“Kijk naar halve finale tegen Feyenoord. Daar lieten we geen oogstrelend voetbal zien, maar we streden wel voor elkaar. We waren echt een team. Dat wil ik zondag terugzien. Ik wil elf spelers op de grasmat zien die negentig minuten voor elkaar vechten. Of langer, als dat nodig is. Dat is heel erg belangrijk. We zitten in een lastige situatie. Dan moet je minimaal heel hard voor elkaar werken. Elke speler moet er het maximale uithalen voor zichzelf. En verder moet je voor elkaar opkomen.”

Aanbevolen
Heitinga en Tadic blij met terugkeer van ‘leider’ Álvarez tegen PSV

Het zijn aspecten die Heitinga tegen PSV niet of te weinig zag, maar ook speltechnisch ging er veel fout. “We waren slordig aan de bal, waardoor we PSV in de omschakeling brachten. Als je steeds snel de bal verliest, dan kom je ook niet in de juiste veldbezetting. We moeten het zondag op alle fronten beter doen. Een sterk collectief zijn, dat is het allerbelangrijkst. De spelers moeten een reactie geven.”

Heitinga hoopt echter ook dat zijn spelers genieten. Het is immers niet vanzelfsprekend om finales te spelen. “Het mogen meemaken van een bekerfinale, is heel speciaal. Dat merken ze op de dag zelf wel. Daar moeten ze ook van genieten. De beker is een hoofdprijs. De route naar de finale was pittig. We moesten lastige duels spelen en dwongen deze finaleplek zelf af. Nu is het ook zaak dat we als bekerwinnaar van het veld stappen.”

Over zijn tactiek wilde de trainer logischerwijs weinig loslaten. Ajax treft PSV voor de vierde maal dit seizoen. Je zou denken dat beide ploegen geen geheimen meer voor elkaar hebben. Kan Ajax de Eindhovenaren überhaupt nog verrassen? “Dat denk ik wel,” stelde Heitinga droogjes.

De vervolgvraag was natuurlijk of hij dingen ook anders gaat neerzetten. “Dat zou best kunnen, ja. Toch moeten we vooral dingen beter doen die we afgelopen zondag niet goed deden,” aldus Heitinga. Hij benadrukte tot slot nog maar eens dat een over-mijn-lijk-mentaliteit daarbij prettig zou zijn.

Aanbevolen
Tadic hoopt vuur tijdens trainingen in bekerfinale terug te zien

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >