Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga verklapt basisplaats voor leergierige Bassey tegen PSV

Wie moet de geschorste Edson Álvarez vervangen tegen PSV? Dat was het grootste vraagstuk in aanloop naar de kraker in Eindhoven. Tijdens de persbabbel speelde John Heitinga open kaart. Hij kiest voor Calvin Bassey.

21 april 2023 - 16:39
Heitinga Bassey 1200
Heitinga spreekt vertrouwen uit in Bassey. © AFC Ajax

De van Rangers FC afkomstige verdediger hield in de afgelopen weken vooral de bank warm. Toch stelt Heitinga volop vertrouwen te hebben in Bassey. “Hij is zeker niet uit de gratie geraakt. We kozen de laatste wedstrijden simpelweg voor Álvarez in het hart van de defensie, maar hij is geschorst, dus komt er een ander poppetje op zijn plaats. Calvin is een hele goede speler.”

Bij de koffieautomaat ging het deze week geregeld over het strijdplan dat Ajax in het Philips Stadion moet hanteren. Een dankbaar gespreksonderwerp, al stelt Heitinga dat de puzzel voor hem niet zo lastig te leggen was.

“Voor mij is het niet zo ingewikkeld. Calvin is een leergierige jongen. Dat zien jullie misschien niet, maar ik zie hoe hij elke dag bezig is om beter te worden. Hij krijgt het vertrouwen. We geloven erin dat hij ons zondag gaat helpen. Calvin heeft kwaliteiten die anderen niet hebben. We moeten ervoor zorgen dat hij in zijn kracht komt te spelen.”

Heitinga gaf al eens eerder aan dat Bassey moet worden geholpen door zijn teamgenoten. Is daar de afgelopen week meer nadruk op gelegd? “Natuurlijk zijn we ook daar mee bezig geweest. Ik heb ook persoonlijke gesprekken met Bassey gevoerd, maar het belangrijkste is dat hij zijn man uitschakelt. Daarnaast speelt de veldbezetting een belangrijke rol. We moeten in de opbouw de juiste mensen aan de bal krijgen, de creatievelingen.”

Aanbevolen
Heitinga’s elf: hoe vervang jij Álvarez in kraker tegen PSV?

Het rechtstreekse duel met PSV kan wel eens cruciaal worden in de strijd om de tweede plek. Een positie die Ajax ten koste van alles wil veiligstellen. De club is er immers alles aan gelegen komend seizoen in de Champions League actief te zijn. In Eindhoven wordt het zodoende belangrijk de ijzersterke luchtmacht van PSV te bedwingen.

Te vaak hebben we Luuk de Jong ballen erin zien koppen. Heitinga beseft zich dat daar een belangrijke kracht ligt van PSV. “Dat hebben we ook in de strijd om de Johan Cruijffschaal kunnen zien. We willen PSV zoveel mogelijk uit ons zestienmetergebied houden en de voorzetten eruit te halen. Daarin moeten we heel scherp zijn. Het is belangrijk de persoonlijke duels te winnen. Wanneer je kleiner bent dan je tegenstander, moet je zorgen dat hij niet kan koppen.”

Waarschijnlijk zien we zondag verder weinig verrassingen in de opstelling. Mede door blessures en schorsingen zijn de smaken waar Heitinga uit kan kiezen immers beperkt. De hoofdtrainer bevestigde dat Devyne Rensch en Mohammed Kudus nog ontbreken in Eindhoven. Of ze op tijd fit kunnen geraken voor de KNVB-bekerfinale, blijkt volgende week.

“Maar wij leven van wedstrijd tot wedstrijd. Eerst gaat het om een overwinning in de competitie, want we willen komend seizoen de Champions League in. Dat geldt ook voor PSV, dus ik hoop dat het een spektakelstuk wordt,” besloot Heitinga.

Aanbevolen
Heitinga pakt gelukspet Van Nistelrooij absoluut niet af

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >