Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over bekerfinale Ajax - PSV

Als Ajax het teleurstellende seizoen toch nog enige glans wil geven, moet de KNVB-beker zondag mee terug worden genomen naar Amsterdam. Om jou optimaal klaar te stomen voor de finale tegen PSV, volgen hier wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

29 april 2023 - 11:40
Driedingenajapsvbeker800
Zondag wacht de laatste kans op een prijs. © AFC Ajax

Tahamata aangewezen als clubcoryfee Ajax
Ongeacht of Ajax of PSV de beker wint, de dennenappel wordt sowieso uitgereikt door Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal. Dat deed ze vorig jaar ook al, toen we met lede ogen moesten toekijken hoe de cup richting Eindhoven ging. Dit seizoen wordt Van Leeuwen bijgestaan door Timo Reesink, hoofd competitie betaald voetbal.

Natuurlijk zijn er ook clubcoryfeeën aanwezig in De Kuip, die eveneens hun steentje bijdragen bij de uitreiking van de beker. Mocht Ajax de dennenappel winnen, dan krijgt Dusan Tadic de beker uit de handen van Simon Tahamata overhandigd. De oud-aanvaller speelde in totaal 149 officiële wedstrijden in het wit-rood-wit en won één keer de beker.

Ook dit jaar wordt er tijdens de bekerfinale een maatschappelijk doel uitgelicht. Voor deze editie is gekozen voor Matchis. Deze stichting zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen zo snel mogelijk de best passende donor krijgen, als zij een stamceltransplantatie moeten ondergaan. Het logo van Matchis is te zien op het wedstrijdtenue en de badjassen van beide finalisten.

Aanbevolen
Tadic hoopt vuur tijdens trainingen in bekerfinale terug te zien

Verdeling Europese tickets
Directe plaatsing voor de groepsfase van de Champions League is heel ver weg, maar ook plaatsing voor de derde voorronde van het kampioenenbal wordt knap lastig. Daarvoor moet Ajax tweede worden in de competitie. Die kans lijkt na de zeperd in Eindhoven (3-0) een stuk kleiner geworden. 

Ook het winnen van de beker levert een Europees ticket op. In dit geval gaat het om plaatsing voor de play-offs van de Europa League. Win je dat tweeluik? Dan stroom je door naar de groepsfase van het tweede Europese toernooi. Bij verlies ben je veroordeeld tot het spelen van groepsfase Conference League.

Als de bekerwinnaar in de toptwee van de eredivisie eindigt, schuift het bekerticket door naar de nummer drie. De nummer vier is dan zeker van derde voorronde Conference League. Kortom, als Ajax derde wordt, is het alsnog verzekerd van play-offs Europa League, ongeacht wie de bekerfinale wint. Over de vierde plek willen we nu nog even niet nadenken.

Aanbevolen
Heitinga wil in bekerfinale spelers zien die voor elkaar vechten

Is PSV de favoriet?
In Eindhoven wordt met een prettiger gevoel naar de bekerfinale toegeleefd dan in Amsterdam. Je zou PSV na de 3-0-zege op Ajax als favoriet kunnen bestempelen. Ruud van Nistelrooij wil daar niet aan. “Wij zijn alleen bezig met ons zo optimaal mogelijk voor te bereiden. Daar gaat het voor ons om,” aldus de trainer op de voorbeschouwende persbabbel.

Luuk de Jong sluit zich aan bij zijn coach. “Of we favoriet zijn? Dat is in wedstrijden als deze heel moeilijk te zeggen. We focussen ons op wat wij kunnen doen. Ik denk dat Ajax wil reageren na afgelopen zondag,” zo voorspelt de aanvoerder. “Ik wil van onze ploeg zien dat we weer met dezelfde energie spelen. Dan hoef je niet eens goed te voetballen, maar heb je wel een grote kans om te winnen.”

Ajax en PSV trappen zondag om 18.00 uur af in De Kuip. De bekerfinale staat onder leiding van Dennis Higler, terwijl Roy Dieperink de VAR van dienst is.

Ajax Life Podcast #100 - Grim: ‘Doe het voor de club en niet voor jezelf’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >