Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schreuder over het teamproces, Berghuis en ‘verschrikkelijke’ oerwoudgeluiden

Alfred Schreuder kreeg veel vragen op zich afgevuurd na afloop van FC Utrecht - Ajax (0-2). Over Antony, de rol van Steven Berghuis, het teamproces en de oerwoudgeluiden richting Brian Brobbey.

Door Jordy Haak
28 augustus 2022 - 16:51
Schreuder Utraja 1200
Sfeer en energie zijn heel belangrijke voor Schreuder. © Pro Shots

Schreuder had nog niet plaatsgenomen achter de microfoon in de perszaal van FC Utrecht of er was alweer een vraag over de aanstaande transfer van Antony op hem afgevuurd. Ook zonder erbij te zijn, eist de Braziliaan deze dagen alle aandacht op. Over een principeakkoord met Manchester United wilde de oefenmeester zich echter niet uitlaten.

“Volgens mij heb ik wel genoeg gezegd over Antony,” was de hoofdtrainer duidelijk. “Ik heb vaak genoeg benadrukt dat ik denk en hoop dat hij blijft. Ik zit hier nu om over de wedstrijd te praten en ben heel blij dat we met met 0-2 hebben gewonnen.”

Schreuder was vooral tevreden over het feit dat Ajax de wedstrijd heeft gecontroleerd. Er werden weliswaar weinig kansen gecreëerd, maar met de efficiëntie zat het wel goed. “We bleven rustig en konden voorkomen dat het thuispubliek er vol achter ging staan. Dit is een degelijke overwinning, waarbij de jongens zich weer verder konden ontwikkelen in hun samenspel.”

Schreuder constateerde dat zijn ploeg steeds beter wordt in het samen verdedigen. Het resultaat is dat Ajax de beste seizoenstart sinds 2015 kent. “Dat doet mij niet echt iets. Ik kijk vooral naar de ontwikkeling van het elftal en ben minder met de punten bezig. Ik kijk welke spelers goed bij elkaar passen, welke connecties er ontstaan en of er een ploeg met energie op het veld staat. Ik kijk dus veel meer naar het proces.”

Aanbevolen
Pasveer ziet progressie: ‘Konden het gevaar direct elimineren’

De oefenmeester vindt het belangrijk dat er een sfeer ontstaat, waarbij iedereen voor elkaar door het vuur gaat. Samen winnen is zijn credo. “Daarom is het mooi te zien dat de nieuwe jongens na de wedstrijd in de kleedkamer hebben gezongen,” vervolgt Schreuder. “Welke liedjes? Dat weet ik niet meer, joh! Maar als het met de sfeer en energie goed zit, komt het resultaat naar je toe.”

In de Domstad koos Schreuder ervoor om Steven Berghuis vanaf de tienpositie te laten spelen. “Wij hadden verwacht dat Utrecht met een driemansverdediging zou starten. Als ze dan druk gaan zetten, kom je sneller in de één-tegen-één te staan. Dan heb je met Brobbey, Tadic en Bergwijn drie spelers voorop die sterk zijn aan de bal. Berghuis is dan juist wat beweeglijker tussen de linies.”

Het pakte goed uit, want uitgerekend Berghuis tekende voor de openingstreffer. Bovendien leek hij veel meer in zijn element. “Steven heeft vorig jaar op deze positie prima wedstrijden gespeeld, maar ik ben er ook van overtuigd dat hij als rechtsbuiten goede wedstrijden voor Ajax kan spelen. Hij is heel allround inzetbaar. Een flexibele speler, die bijvoorbeeld ook op de positie van Kenneth Taylor uit de voeten kan.”

Dat er drie verdedigers met blessures uitvielen was een smetje op de middag, maar Schreuder denkt dat de schade meevalt. Bij Daley Blind gaat het om zijn wreef, Devyne Rensch lijkt een kneuzing te hebben en Jurriën Timber had kramp.

Tot slot komt vanzelfsprekend het doelpunt van Brian Brobbey ter sprake. Een deel van de Utrecht-aanhang misdroeg zich door oerwoudgeluiden te maken. Had Schreuder zijn ploeg op dat moment niet van het veld moeten halen?

“Ik heb het zelf niet gehoord, maar het is natuurlijk verschrikkelijk dat dit gebeurt. Beide teams hebben donkere spelers in het veld staan, waar we heel trots op zijn. Er mag nooit een verschil in kleur zijn. Of we van het veld waren gestapt als ik het wel had gehoord, vind ik nu moeilijk te zeggen. Misschien wel, want sommige zaken zijn veel belangrijker dan voetbal. Dat het respect zo laag is, hoort gewoon niet.”

Aanbevolen
Solide Ajax is FC Utrecht kundig de baas en dit valt op

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >