Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Solide Ajax is FC Utrecht kundig de baas en dit valt op

Kan Ajax een wedstrijd rustig controleren, het hoofd koel houden en solide winnen? Op bezoek bij FC Utrecht beantwoordde de ploeg van Alfred Schreuder die vraag met een volmondig ‘ja’: 0-2. Dit viel op!

Door Jordy Haak
28 augustus 2022 - 14:17
Brobbey Scoort 1200
De emotie van een scorende Brobbey is altijd mooi! © Pro Shots

Serene rust
We weten dat de ontvangst in Utrecht nog wel eens hectisch kan zijn. Je weet wel, wedstrijdje van het jaar. Dat soort dingen. Ditmaal heerste er echter een soort serene rust rondom Stadion Galgenwaard. Er werd door het aanwezige publiek vooral genoten van het zomerzonnetje en de Ajacieden die uit de spelersbus stapten, konden in relatieve rust het stadion betreden.

Vuurwerk zagen we dan ook pas vlak voor de aftrap. In vorm van een showtje voor de Bunnikside. Daar stond vanuit het uitverkochte uitvak flink wat vlagvertoon tegenover. Wat is het toch fijn dat we weer over de sfeer in stadions kunnen berichten. Je zou bijna vergeten hoe vaak we de afgelopen jaren voor lege tribunes hebben gevoetbald. Zoals bij de laatste editie van Utrecht - Ajax.

Berghuis in zijn element
De meest gestelde vraag voorafgaand aan het duel in de Domstad was wie de positie van de wederom afwezige Antony zou overnemen. Steven Berghuis kwam daar vorige week immers niet helemaal lekker uit de verf. Schreuder koos er in Utrecht voor om Dusan Tadic naar de rechterflank te verhuizen en Berghuis vanaf de tienpositie te laten spelen. Verder voerde de hoofdcoach geen wijzigingen door in zijn startopstelling.

Het bleek een gouden greep, want al na tien minuten was het uitgerekend Berghuis die de openingstreffer op het scorebord bracht. Edson Álvarez kopte de bal vanuit een hoekschop door naar de tweede paal, waarna Berghuis binnen kon knikken. Hij leek zich op het middenveld sowieso veel comfortabeler te voelen.

Baas op het veld én tribune
Met de snelle openingsgoal was de Galgenwaard aardig lamgeslagen. We rekenden vooraf toch een beetje op trillende tribunes, veel rivaliteit en een verhit sfeertje. Maar de wisselwerking tussen spelers en publiek – waar FC Utrecht-trainer Henk Fraser vooraf op hoopte – kwam eigenlijk geen moment van de grond.

‘Ze zijn er wel, je hoort ze niet’, klonk het meermaals vanuit het uitvak. Een liedje om de boel een beetje op te jutten, maar ditmaal zat er zelfs een kern van waarheid in. Dat lag wellicht ook aan hetgeen op het veld gebeurde. Ajax controleerde de wedstrijd en viel gedoseerd aan. Daardoor kwam de ploeg zelden in de problemen en was er voor de supporters van de thuisploeg weinig reden op te veren van hun stoeltje.

Dyson Álvarez en scorende Brobbey
Edson Álvarez werd al gekscherend omschreven als een soort Dyson stofzuiger. Die dingen doen hun werk meestal goed. Zo ook de Mexicaan, die overal op het veld weer balletjes onderschepte. Om daarna veelvuldig ook een prima vervolgpass te geven. Dat Brian Brobbey op slag van rust de 0-2 binnenkopte was extra fijn. Weinig kansen en toch een comfortabele voorsprong halverwege de rit.

Devyne Rensch stond op dat moment al niet meer binnen de lijnen. Hij viel geblesseerd uit en werd vervangen door debutant Jorge Sánchez. Dat de rechtsback voor het verlaten van het veld nog een stuk of vijf biertjes om de oren kreeg geslingerd, was jammer. Dat blijft de laatste tijd een probleem in de stadions.

Ook Daley Blind haalde het laatste fluitsignaal niet. Hij moest de strijd staken na een behoorlijk pittige overtreding van Othmane Boussaid. Laatstgenoemde mocht blij zijn dat hij slechts een gele kaart kreeg voorgehouden. Youri Baas kwam als vervanger van Blind binnen de lijnen.

Zonnige terugrit
De tweede helft kende verder weinig hoogtepunten. Het spel lag nog even stil, omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid. Wij waren verder vooral blij wanneer een wolk de felle zonnestralen even blokte. Wie niet beter zou weten, waande zich in de zonovergoten Galgenwaard eerder aan de Costa Brava dan in een voetbalstadion.

De terugrit konden we ook met een zonnig gevoel aanvangen. Twaalf punten uit vier wedstrijden is immers een fijne start van het nieuwe eredivisieseizoen. Op naar volgende week!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >