Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schreuder blij met spontane flankwissels Antony en Bergwijn

Alfred Schreuder genoot van het aanvalsspel van zijn ploeg tegen FC Groningen (6-1). De oefenmeester zag onder meer Steven Bergwijn en Antony uitblinken en is bijzonder positief over de manier waarop zij hun rol invulden.

Door Jordy Haak
14 augustus 2022 - 18:00
Schreuder Ajagro 1200
Schreuder genoot van een heel goed Ajax. © Pro Shots

“Ik zag een heel goed Ajax, met veel dynamiek en variatie in het spel,” stelde de hoofdtrainer tijdens de persbabbel na een heerlijke Ajaxzege. “We maakten mooie goals en creëerde voldoende kansen. Dat leverde drie punten op én we vermaakten het publiek.”

Antony was vanaf de eerste minuut aan het toveren en draaide zijn opponenten regelmatig hoorndol. Trucjes, hakjes en dribbels op snelheid, alles kwam voorbij. Ook Schreuder genoot daarvan, maar hij benadrukte tegelijkertijd dat efficiëntie belangrijk blijft.

“Antony was heel erg goed, maar ik vind wel dat zijn spel functioneel moet blijven,” stelde hij. “Een crossbal hoef je niet per se met de hak aan te nemen, maar als je dat kan, is het natuurlijk mooi meegenomen. Ik vind dat je je techniek vooral moet gebruiken op het laatste deel van het veld. Daar mogen die jongens doen wat ze willen en hun creativiteit laten spreken. Dat is immers hun kwaliteit.”

In de zone daarvoor is zakelijkheid ook belangrijk. “Dan moet je de bal van kant naar kant laten gaan en zorgen dat de aanvallers in de juiste positie komen. Dat ze de één-tegen-één kunnen aangaan.”

Bij de derde Ajaxtreffer waren Antony en Bergwijn van kant gewisseld. De Braziliaan gaf de voorzet en de Oranje-international rondde af met het hoofd. Die spontane positiewisseling stemde Schreuder tevreden.

Aanbevolen
Bergwijn: ‘Ik vond hier het plezier in voetbal heel snel terug’

“Dat zien we graag,” antwoordt hij op een vraag van Ajax Life. “Het is niet zo dat we die jongens hebben opgedragen dit te doen. Normaal speelt Bergwijn vanaf links en Antony vanaf rechts, maar dit regelden ze zelf en je zag dat het goed uitpakte. Ik vind het goed dat ze dat doen, want ze weten dat we ze die vrijheid geven. En voor een tegenstander is het ook vervelend als je eerst Bergwijn een halfuur moet afstoppen en dan ineens tegenover Antony staat.”

Met Brian Brobbey in de spits lijken de puzzelstukjes in de voorhoede op de juiste plaats te zijn gevallen. Schreuder gaf aan dat de kans groot is dat dezelfde aanvalslinie ook volgende week op bezoek bij Sparta begint.

“Het is vooral belangrijk dat Brian minuten maakt en nog fitter en sterker wordt. We hadden hem nu ook negentig minuten kunnen laten spelen, maar we moeten het opbouwen. Hij is immers een extreem explosieve speler is en heeft ook de trainingsintensiteit nodig. Als hij deze week top traint, wat hij afgelopen week ook heeft gedaan, dan is hij een prima spits om op te stellen. Ik zou gek zijn als ik dat niet doe.”

Ondanks alle positieve punten, plaatste Schreuder wel een kritische noot bij het gemak waarmee de tegengoal viel. “We stonden verdedigend prima, buiten de 1-1 om. Daar was ik in de rust wel boos over. Dat kan niet op dit niveau, maar het gebeurt ons wel. Het heeft met scherpte in je hoofd te maken. Niet eens met individueel verdedigen, maar je mag je tegenstander niet het gevoel geven dat je niet oplet.”

Wel zag Schreuder dat zijn ploeg zich uitstekend herpakte. Dat er spelers op de bank belanden is inherent aan het spelletje. Logischerwijs kreeg Schreuder wel de vraag hoe hij die jongens tevreden houdt.

“Door te communiceren met elkaar. Het is belangrijk dat je dingen probeert uit te leggen. We krijgen bovendien veel wedstrijden, waarin je iedereen nodig hebt. Ik gaf veel spelers een invalbeurt, zodat ze toch minuten maken. We hebben allemaal hetzelfde doel: kampioen worden. En dat doe je met z’n allen.”

Aanbevolen
Swingend Ajax wint in broeikas van Groningen en dit valt op!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >