Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

‘In Italië vinden ze de transfer van Lucca naar Ajax heel interessant’

Lorenzo Lucca (21) maakte zondag in een snikheet Amsterdam zijn debuut voor Ajax tegen FC Groningen (6-1). Hij scoorde ook nog bijna, maar zo ver kwam het niet. Wat mogen we van de spits verwachten in wit-rood-wit? We vroegen het Willem Haak, kenner van het Italiaanse voetbal.

17 augustus 2022 - 08:44
Lucca 1200
Lucca was tegen Groningen tweemaal dichtbij een treffer. © Pro Shots

De eerste Italiaan in Amsterdamse dienst liet weten het een ‘onbeschrijflijk gevoel’ te hebben gevonden om te debuteren in de Johan Cruijff Arena. “Natuurlijk had ik moeten scoren, maar ja. De volgende keer zal het beter gaan,” sprak de spits, die overkwam van Pisa, bemoedigende woorden bij Ajax TV.

Freelance journalist Willem Haak is groot liefhebber van het Italiaanse voetbal en vertelt desgevraagd aan Ajax Life wat voor type aanvaller Lucca precies is. “Het is een lange, fysieke en kopsterke spits. Lucca is voor zijn lengte enorm lenig en technisch opvallend goed. Zijn voorbeeld is niet voor niets Zlatan Ibrahimovic, waarbij Lucca het enorm moet hebben van het feit dat hij enorm sterk is. Daarnaast heeft Lucca een mooie (en harde) trap – iets wat hij bij zijn vorige clubs wel eens liet zien bij het nemen van vrije trappen.”

“Ajax zal van hem verwachten dat hij fungeert als kapstok, maar dan moet hij nog wel aan zijn eerste aanraking werken,” vervolgt Haak. “De bal stuitert namelijk net iets vaak van zijn voet en zijn kaatsen zijn niet altijd even goed. Van wát ik heb gezien en afgaande op wat ik over hem hoor, denk ik niet dat Lucca dit seizoen in de basis belandt. De stap van de Serie B naar een plek in de basis bij Ajax is simpelweg te groot. Voorlopig denk ik dat het voor Lucca goed is om zich aan Amsterdam en aan het aanvallende spel van Ajax aan te passen. Dat laatste zijn ze in de Serie B namelijk niet gewend.”

Aanbevolen
Resale-platform Ajax groot succes bij Groningen-thuis

Terug naar Italië, want een landgenoot in Amsterdam is iets nieuws. Hoe kijkt men daar naar de transfer van Lucca naar Ajax? Was men aangenaam verrast? Haak: “In Italië vinden ze de transfer van Lucca naar Ajax heel interessant. Bondscoach Roberto Mancini – die zeker na het mislopen van het WK – heel erg omkijkt naar jong talent liet al weten dat hij Lucca in Amsterdam in de gaten houdt. In de Serie A krijgen jonge spelers over het algemeen niet veel kansen. Bij Ajax is dat natuurlijk wel het geval.”

“Het geeft Lucca de kans om zich op een hoger niveau te ontwikkelen. Dat is iets wat ze in Italië ook zien. Het gebeurt de afgelopen tijd vaker dat zulk soort Italiaanse jongelingen vroeg naar het buitenland trekken. Giancluca Scamacca (West Ham United) kwam ook niet bij een Italiaanse topclub terecht en Cesare Casadei (Inter) trekt waarschijnlijk naar Chelsea.”

Volgens Haak is men in Italië vrij wanhopig op zoek naar nieuw en jong talent. “Bekijk de laatste interlandperiode van Italië en zie dat er gigantisch veel spelers onder de 23 speeltijd kregen. Lucca zat daar weliswaar niet bij, maar hij is wel een speler die in de gaten wordt gehouden – al helemaal nadat hij de stap naar Ajax heeft gemaakt. De Italiaanse voetballiefhebber is de overwinning van Ajax op Juventus in de Champions League nog niet vergeten. Ze weten dat jonge spelers bij Ajax de kans krijgen. Het is dan extra interessant als Lucca – vorig jaar een van de meest veelbelovende spelers in de Serie B – de stap naar een Champions League-deelnemer maakt.”

Lucca wordt volgens Haak in Italië vergeleken met Luca Toni. De wereldkampioen van 2006 was technisch ook goed – en had een neusje voor de goal. “Als het Lucca lukt om diens loopbaan te evenaren, dan heeft hij het maximale uit zijn loopbaan gehaald, denk ik.”

Toch is het op voorhand altijd ontzettend lastig om in te schatten of Lucca bij Ajax een succes wordt en hoe zijn loopbaan gaat verlopen. Een interessante transfer is het sowieso. Haak verwacht wel dat Lucca tijd nodig zal hebben om zich aan te passen aan het spel en tempo bij Ajax, al ziet hij zeker mogelijkheden.

“In de eredivisie speel je ook tegen slechtere teams en fysiek sterke spitsen doen het vaak goed in Nederland. Lucca wordt in Italië als hele interessante naam gezien. Ik weet niet of hij dat dit seizoen volledig waar kan gaan maken, maar mocht hij een paar keer goed invallen en zich op de training laten zien, dan ben ik erg benieuwd wat hij gaat laten zien op de Nederlandse velden.”

Aanbevolen
Lucca trots dat hij hetzelfde shirt als Zlatan mag dragen

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >