Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoe heilig is het Ajaxshirt?

Het Ajaxshirt ziet er ieder jaar net even anders uit, maar blijft in essentie altijd hetzelfde. Toch zien we dit jaar met de komst van een rugsponsor een structurele verandering. Hoe heilig is het wit-rood-witte shirt nog?

04 augustus 2022 - 13:19
Shirtsponsor 1200
Wij kunnen hier niet aan wennen. © Pro Shots

In de nieuwste versie van ons magazine Ajax Life gingen we op zoek naar het antwoord op die vraag. “Ons shirt is heilig,” stelt Hennie Henrichs, erevoorzitter van Ajax en van 2011 tot 2020 voorzitter van de bestuursraad.

Er volgt echter een ‘maar’. “Je moet mee met de tijd en een sponsor de kans geven het shirt uit te nutten voor de miljoenen die hij betaalt. Daar zitten natuurlijk grenzen aan,” vervolgt Henrichs, die benadrukt dat het shirt er te allen tijde chic moet blijven uitzien.

“Er komt een moment om te zeggen: nu is het genoeg. Als elke centimeter wordt beplakt met een sponsoruiting, sneeuwt de essentie, het wit-rood-wit, onder. Dan doe je geweld aan het karakter van het shirt en daarmee aan de identiteit van de club. Zover is het nog niet, maar zover moet het ook niet komen.”

Aanbevolen
Bergwijn vertelt waarom hij zich inzet voor de voedselbank

Natuurlijk weten we allemaal dat extra sponsoruitingen meer centjes opleveren, maar voor ons als supporters is het wit-rood-wit heilig. Henrichs beaamt dat binnen de vereniging zeker ook niet iedereen voorstander is van extra reclame op het shirt.

Toch geeft hij ook aan dat het shirt altijd aan verandering onderhevig is. “Het Ajaxshirt is wel vijftig keer veranderd. Tot 1989 was zelfs de kleur rood elke keer net anders. Destijds is vastgelegd welke kleurcode er moet worden gebruikt. De breedte van de rode baan ligt niet vast en verandert ook bijna elk jaar wel, maar binnen de marges.”

In de nieuwe Ajax Life wordt verder ingezoomd op het Ajaxshirt door de jaren heen. Arie van Eijden vertelt dat sommige sponsoruitingen tot de nodige hoofdbrekens leidden en ook de Adidasstrepen komen aan bod. De eerste editie ligt vanaf vrijdag bij onze leden op de mat.

Wil jij ons magazine ook tien keer per seizoen ontvangen en profiteren van andere voordelen van het lidmaatschap? Word dan lid van Supportersvereniging Ajax! Ons magazine is niet te koop in de winkel en wordt alleen verstuurd naar leden van Ajax Life en Ajax Jonge Schare.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >