Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schreuder weet dat er verdedigend veel werk aan de winkel is

Ajax moest in de strijd om de Johan Cruijffschaal (3-5) vijf tegentreffers incasseren. PSV legde de kwetsbaarheden van de ploeg van Alfred Schreuder pijnlijk bloot. Er is werk aan de winkel, zo constateerde de hoofdcoach.

Door Jordy Haak
30 juli 2022 - 23:27
Schreuder Na Nederlaag 1200
Vijf tegentreffers is veel te veel, weet Schreuder. © Pro Shots

“We krijgen vijf tegengoals om de oren, waarvan de eerste drie slecht werden verdedigd door ons. Dat kan niet. Daarin moeten we echt verbeteren,” vertelde de hoofdcoach op de persconferentie na afloop.

Het gaat Schreuder te ver om te zeggen dat hij zich grote zorgen maakt, maar hij stelt dat er dingen moeten veranderen om in de competitie niet tegen onnodig puntenverlies aan te lopen. “Ik heb Ajax natuurlijk geanalyseerd. Vorig seizoen kreeg de ploeg na de winterstop vijftien goals tegen. Er zit iets in, dat het te makkelijk gaat. Daarin moeten we snel verbeteren.”

Volgens Schreuder zijn daar niet per definitie extra aanwinsten voor nodig. “Dat kan ook met deze groep. Je moet het trainen en vervolgens laten zien. Het heeft ook te maken met je positie in het veld, hoe je jezelf opstelt ten opzichte van je tegenstander.”

Op verzoek legde de hoofdcoach uit waar tegen PSV de pijnpunten lagen. “We voetbalden tegen een sterke ploeg. Kijk alleen maar naar de dreiging van Cody Gakpo. Je moet voorkomen dat hij met zijn rechterbeen gevaarlijk kan worden. Je moet hem naar zijn linker dwingen.”

“Daarnaast moeten we in het zestienmetergebied beter onze man verdedigen. Zorgen dat je contact maakt, zodat je opponent niet zo makkelijk kan springen. Of dat met lengte te maken heeft? Niet altijd, kijk alleen maar hoe Lisandro Martínez dat deed.”

Aanbevolen
Bergwijn beschermt Gorter na nederlaag tegen PSV

In aanloop naar het duel om de Johan Cruijffschaal gaf Schreuder aan dat de keepersstrijd nog open ligt. In dat opzicht verleende Jay Gorter zichzelf een slechte dienst, door bij meerdere tegentreffers in de fout te gaan. Schreuder wilde de schuld echter niet op zijn doelman afschuiven.

“Ik heb Jay nog niet gesproken, maar iedereen heeft de wedstrijd kunnen zien,” reageerde de trainer op de vraag hoe het met Gorter gaat. “Hij heeft ook goede dingen laten zien, maar bij een keeper gaat het al snel over de dingen die niet goed gaan. Toch kun je stellen dat onze verdedigers niet in bepaalde situaties mogen komen. De fout ligt niet alleen bij Jay.”

Of zijn tegenvallende optreden gevolgen heeft voor zijn plek onder de lat, kon Schreuder nu nog niet zeggen. “Het is veel te vroeg hier antwoord op te geven. Je weet nooit wat er tijdens een trainingsweek gebeurt. Jay heeft een goede voorbereiding gedraaid,” vertelde de trainer, die aangaf geen spijt te hebben dat hij niet voor Remko Pasveer heeft gekozen. De ervaren doelman staat zondag wel onder de lat wanneer de reserveploeg een oefenwedstrijd speelt tegen Almere City.

Hoewel Ajax zich tegen PSV meermaals terugvocht in de wedstrijd, bleek de ploeg niet meer bij machte om het tij te keren. Volgens Schreuder was de rode kaart van debutant Calvin Bassey het breekpunt. “Ik had het gevoel dat we konden blijven gaan, maar met een man minder werd het erg moeilijk.”

Hoewel de teleurstelling overheerst, zag Schreuder ook voldoende positieve punten. “Vooral de eerste 35 minuten waren uitstekend. We domineerden, konden de tegenstander onze wil opleggen en de restverdediging stond goed. Ik zie veel progressie in het aanvalsspel, maar het is ook duidelijk dat we volgende week beter voor de dag moeten komen in defensief opzicht. Anders maken we het onszelf onnodig moeilijk.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >