Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax laat Johan Cruijffschaal uit handen kletteren en dit valt op…

Het is Ajax voor het tweede jaar op rij niet gelukt om PSV te verslaan in de strijd om de Johan Cruijffschaal. In een knotsgek duel gingen de Ajacieden met 3-5 onderuit. Dit viel op tijdens een frustrerende avond in Amsterdam.

30 juli 2022 - 21:57
Verslagajapsv800
Gorter kende een ongelukkige wedstrijd... © Pro Shots

Ajacieden, we hebben jullie gemist!
De avond begon juist zo mooi. Het voelde vertrouwd weer voet te kunnen zetten in de Johan Cruijff Arena. De stem van André Hazes die door de speakers schalde, tribunes die wit-rood-wit kleurden en 55.000 Ajacieden die hun ploeg luidkeels aanmoedigden. Tuurlijk, tegen Shakhtar Donetsk (3-1) konden we al even sfeerproeven, maar dit is toch anders. Kortom, we hebben jullie gemist.

Droomscenario wordt doemscenario
Wat we niet hebben gemist, is het gevoel van verliezen. Toch zag het er in de openingsfase niet naar uit dat Ajax onderuit zou gaan. Integendeel zelfs. De Ajacieden domineerden. Ajax kwam via een heerlijk schot van Steven Bergwijn zelfs op voorsprong. Een scenario waar iedere Ajacied van droomde.

De Amsterdammers hadden eigenlijk niks te vrezen van de lampenclub. Des te vervelender voelde de gelijkmaker van PSV. Compleet uit het niets viel de 1-1 binnen. Owen Wijndal liet zich in de lucht verrassen door Guus Til, die buiten het bereik van Jay Gorter raak kopte. 

Het werd allemaal nog een tikkie pijnlijker toen diezelfde Til ook de 1-2 tegen de touwen kopte. Gorter zat compleet mis bij een voorzet, waardoor hij niet de bal, maar het hoofd van Daley Blind raakte. Zodoende kon de middenvelder van PSV scoren. We zagen een droomscenario zo veranderen in een doemscenario…

Van verwarring naar euforie
Woede, verbazing en opluchting kwamen rond de vijftigste minuut allemaal samen. Wijndal kreeg een gele kaart nadat hij een doorgebroken PSV’er had neergehaald. De linksback leek goed weg te komen, totdat de VAR ingreep. We zagen de bui al hangen. Wijndal had best rood kunnen krijgen, ware het niet dat Johan Bakayoko even daarvoor hands maakte. De beslissing werd zowaar teruggedraaid.

Een vervelende tik voor PSV, waar Ajax gretig gebruik van maakte. Terwijl ze bij de uitploeg nog verbaasd stonden te kijken, had Antony zijn ploeg alweer op gelijke hoogte geschoten. De Braziliaan schoof de bal op aangeven van Wijndal binnen. De Johan Cruijff Arena ontplofte.

En van euforie weer naar teleurstelling…
We kunnen gerust stellen dat het niet de wedstrijd van Gorter was. Nadat de jonge doelman er bij de 1-2 al niet goed uitzag, ging hij bij de 2-3 opnieuw in de fout. Gorter stompte een zwabberbal zo voor de voeten van Cody Gakpo, waarna de aanvaller een niet te missen kans kreeg. Til leek de wedstrijd vervolgens met een van richting veranderd schot definitief in het slot te gooien. Ajax keek na zeventig minuten tegen een 2-4-achterstand aan.

Toch zorgde de ingevallen Mohammed Kudus weer voor nieuwe hoop in Amsterdam. De Ghanees haalde vol uit van randje zestien en zag de bal zo in de hoek vliegen. Kon het dan toch? Het antwoord kregen we niet veel later, toen er bij Ajax alsnog iemand met rood moest vertrekken. Invaller Calvin Bassey kende een wel heel kort debuut, nadat hij hard doorhaalde op Ismael Saibari.

Wat volgde, was een frustrerende slotfase, waarin de bal vaker stil lag dan rolde. Een ploeterend Ajax probeerde nog wat te forceren in de tien minuten extra speeltijd, maar slaagde er niet in te scoren. PSV deed dat wel via Xavi Simons, waardoor de eindstand op 3-5 werd bepaald.

Een avond vol emoties dus, waarin teleurstelling uiteindelijk overheerst. Toch moet de knop om. Het seizoen is nog jong. Er is nog van alles mogelijk. Kop omhoog. Wij zijn Ajax!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >