Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Ihattaren wordt niet langer uit de wind gehouden

Het seizoen is pas echt begonnen als Ajax is neergestreken in De Lutte. Mo Ihattaren maakt daar zijn eerste volledige voorbereiding mee als Ajacied. Eén ding is zeker: hij is weer profvoetballer.

28 juni 2022 - 12:34
Ihattaren En Klaiber 1200
Klaiber en Ihattaren vertellen wat ze van elkaar verlangen. © AFC Ajax

Je moet altijd uitkijken met voorspellingen en het hypen van spelers, maar Ihattaren oogt momenteel zielsgelukkig. De vrolijkheid spat van de twintigjarige speler af. Het is volgens velen nu of nooit, maar dat juk lijkt hij niet met zich mee te dragen. Dat is fijn om te zien.

De omstandigheden in De Lutte zijn dan ook geweldig. Het voelt vertrouwd, maar voor Ihattaren is het zijn debuut in Landhuishotel De Bloemenbeek, waar de ploeg wederom verblijft. Naast het complex ligt een schitterend trainingsveld, waar Alfred Schreuder in alle rust kan trainen. Fluitende vogeltjes bepalen de rustieke sfeer.

Voor Ihattaren is die rust ook nog altijd prettig, al is de verwachting dat hij deze week zijn debuut maakt als Ajacied voor de camera’s van Ajax TV. Hij werd lang uit de wind gehouden, maar de tijd is gekomen dat hij zijn verhaal mag doen. Vrijdag is er een persdag. Ook dan zal hij mogelijk zijn zegje doen.

Maar dat is van later zorg. Tijdens de eerste veldtraining in De Lutte zien we hem vooral dollen met Sean Klaiber en Jay Gorter. Ihattaren is allang geen vreemde eend in de bijt meer. Die vlieger gaat gevoelsmatig wel een beetje op voor Lisandro Magallán en Hassane Bandé. Zij lopen er ietwat verloren bij.

Ihattaren doet precies wat zijn ploeggenoot hem opdraagt.

Na het nodige loopwerk en korte passoefeningen, wordt doorgeschakeld naar een spelvorm met afwerken. Dat vinden we leuk! Ballen tegen het net, dat willen we zien! Het is een sessie waarbij de opbouw en aanvalspatronen worden geoefend. We zien louter aanvallers op het veld. De verdedigers zijn poppen, terwijl Maarten Stekelenburg en Jay Gorter om beurt het doel bewaken.

Snelle kantwissels. Dat is wat Michael Reiziger vooral wil zien. Zijn stem buldert dan ook boven alles uit. De vogeltjes lijken ervan te schrikken. “Tempo en ritme moeten omhoog, jij bepaalt waar je de bal wil hebben!” Aan de rechterflank zien we Klaiber en Ihattaren een tandem vormen. Opvallend is hoe ze met elkaar bezig zijn. Continu eigenlijk.

Klaiber: “Ik ga binnendoor, jij achterlangs. Ja, zo! Slingeren, nu!” Ihattaren doet precies wat zijn ploeggenoot hem opdraagt en slingert de bal met links richting de tweede paal. Daar werkt Bandé de bal keurig achter Stekelenburg. De volgende bal rolt alweer. “En hoe wil je het nu?” vraagt Ihattaren meteen aan Klaiber.

Ditmaal duikt Ihattaren een gat in. Die loopactie wordt door Kik Pierie op waarde geschat. De aanvaller komt de zestien in en hoort Christian Rasmussen naast hem roepen. De jonge Deen staat er goed voor, maar Ihattaren wil het net zelf ook een keer doen bollen. De afwerking is zuiver. In de korte hoek. “Lekkere bal, Kik!”

Het afstemmingsoverleg tussen Ihattaren en Klaiber blijft daarna een voortdurend schouwspel. Dat is leuk om te zien. Hoe wil je de bal, wanneer, op welke voet, op welke hoogte? Ondertussen vliegt de ene na de andere bal achter Gorter of Steek. De twee keepers lijken er moedeloos van te worden. Reiziger moedigt Ihattaren aan er wel steeds tijdig bij te zijn in de zestien.

Een nieuwe voorzet volgt, die door Gorter kunstig met de hak in het doel wordt gewerkt.

Dan is de training klaar, maar liefhebbers gaan door. Die willen niet meteen naar binnen. Ihattaren, Gorter en Naci Ünüvar blijven hangen om nog wat ballen te raken. Ihattaren richting Gorter: “JAY!” De voorzet op de doelman volgt. Gorter ramt de bal via een halve omhaal tegen de touwen. “Lekker broer,” schreeuwt de goalie.

Gorter is sowieso een showmannetje. Hij eist nog meer voorzetten van Ihattaren. “Nog eentje Mootje, strakker!” Een nieuwe assist in de maak volgt, die door Gorter met een ‘borststoot’ over de lijn wordt gewerkt. Het is nog niet genoeg voor de keeper. “Hij wil maar niet stoppen,” horen we Ihattaren tegen Ünüvar zeggen. Een nieuwe voorzet volgt, die door Gorter kunstig met de hak in het doel wordt gewerkt.

Dat levert het nodige gejoel op. Gorter kan altijd nog in de spits. De drie Ajacieden eindigen met het nemen van pingels op een leeg doel. De bedoeling is om de bal strak in de kruising te werken. Ihattaren legt de bal met gevoel neer en kijkt naar de hoek waarin het moet gebeuren. KNAL! De bal spat keihard uiteen op de kruising. Vogeltjes verlaten geschrokken hun tak.

Ihattaren neemt zijn tijd voor de tweede poging. Wederom kijkt hij lang naar de hoek waar de bal hoog in het doel moet eindigen. Dan volgt het schot en het heerlijke geluid van het doelnet. Raak. Ihattaren lijkt tevreden, maar Gorter is niet onder de indruk: “Die bal moet in de winkelhaak blijven hangen en daar een tijdje blijven spinnen.”

De derde beproeving van Ihattaren is vol risico en gaat hoog over. “Zelf halen!”

Het is allemaal niet erg. De lach is namelijk volop terug.

Aanbevolen
Showmannetje Gorter vs. bleue Bandé

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >