Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Het alarmbelletje na de simpele oefenpot tegen Meppen

De officieuze start van Ajax op het complex van Quick ’20 gaf mij lichte paniek: Lisandro Martínez en Jurriën Timber kunnen en mogen niet vertrekken.

29 juni 2022 - 13:54
Pieriemagallan1200afc
Pierie en Magallán, nu nog Ajacieden. © AFC Ajax

Beide internationals, van beroep centrale verdediger, sluiten op 6 juli aan bij de groep. Alfred Schreuder en co moeten het dus in de eerste oefenduels doen met spelers die ooit hoge ogen scoorden in de transfercarrousel bij Ajax (en op Twitter), maar nu in de etalage staan voor verhuur of liefst definitieve verkoop. Die andere Lisandro - Magallán - en Kik Pierie, bijvoorbeeld.

De moeite die Ajax en Marc Overmars deden om Magallán in de winter van 2019 naar Amsterdam te halen, deed vermoeden dat er een knoert van een verdediger zou komen, die Matthijs de Ligt zou doen vergeten. Dat Boca Juniors in de zomer nog keihard dwars lag – terwijl de Argentijn een akkoord had met Ajax en hier al was gekeurd – droeg bij aan de gedachte: dit is er echt eentje!

De trotse rots van ongeveer negen miljoen euro met ook een Italiaans paspoort bleek over de handelingssnelheid van een hunebed te beschikken. Hij kan niet mee op het niveau van Ajax, met hoog drukzetten op de aanvallers van de tegenstander en het gewenste moordende tempo in de opbouw. Tegen de laagvliegers van SV Meppen werd dat weer pijnlijk duidelijk.

Hij ging vol voor z’n kans. Teksten die je iets te vaak hoort in het begin van de voorbereiding.

Pierie, de eerste helft tegen Meppen centraal naast Magallán, kwam nog monter op z’n Van Moofje aangefietst op de eerste trainingsdag op De Toekomst. Hij had er weer zin in na lang blessureleed tijdens zijn verhuurperiode bij FC Twente. Hij ging vol voor z’n kans. Teksten die je iets te vaak hoort in het begin van de voorbereiding. Misschien tegen beter weten in.

Het helpt de geboren Amerikaan niet dat hij positioneel soms z’n kompas kwijt is, ballen daardoor net niet goed inschat en in de opbouw alles liefst overlaat aan een Ajaxtalent. Middenvelder Kian Fitz-Jim in dit geval, die zich liet zakken om de bal linies verder te krijgen.

Bij mij gingen wat alarmbelletjes af. Dat gerinkel wordt gevoed door de berichten dat Arsenal het bod op Martínez vrolijk blijft verhogen, met ondertussen veertig miljoen op de cheque. Brrr… De reacties links en rechts zijn meteen: dat wordt een aanbieding die de club straks niet meer kan weigeren.

Ook het getrek aan Timber vanuit de andere kant van de Noordzee zorgt dat ik in mijn hoofd een soort lockdown ervaar. Hij zou ‘met Erik ten Hag meegaan’ naar Manchester United, eigenlijk pas na één echt volwassen seizoen in het eerste van Ajax. Manmanman…

Garanties? Zijn er niet, hooguit tot de hoek van de Johan Cruijffboulevard.

Eén soort geruststelling: Ajax heeft kenbaar gemaakt, niet direct maar via Ajaxwatchers als Freek Jansen en Mike Verweij, dat het trio Martínez-Timber-Antony niet mag vertrekken. Alfred Schreuder hintte daar ook voorzichtig op. Garanties? Zijn er niet, hooguit tot de hoek van de Johan Cruijffboulevard. Alles is te koop.

Wat wel is gegarandeerd: het wordt een spookachtig seizoen als het centrale duo Timber-Martínez gaat. Denk maar even aan de beoogde vervangers voor De Ligt een paar jaar terug. Dat is niet te doen. Zeker niet in één maand (PSV wacht, op 30 juli). Ik weet dat Perr Schuurs, Daley Blind en Devyne Rensch ook opties zijn, maar toch…

As supporter zeg ik dus (ook eerder in een vorige blog): geen paniek, komt goed. Behalve als onze club de immense berg euro’s uit Engeland niet kan weerstaan. Noem me volledig naïef, maar ik zie liefst een bal én een euro de juiste kant op rollen.

Aanbevolen
Showmannetje Gorter vs. bleue Bandé

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >