Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dolgelukkige Ihattaren is Ajax dankbaar voor alle liefde

Mohamed Ihattaren heeft zijn eerste halfjaar als Ajacied erop zitten. De afgelopen maanden stonden in het teken van fit worden, maar aankomend seizoen wil hij weer worden gezien als Mo de voetballer.

29 juni 2022 - 19:42
Ihattarenfit800
Ihattaren voelt zich na lange tijd weer mens. © AFC Ajax

Ajax is neergestreken in De Lutte, waar Ihattaren zich voorbereidt op 2022/2023. Het moet een seizoen worden waarin niemand het meer heeft over zijn fitheid, maar juist over zijn voetbalkwaliteiten. Het is volgens velen nu of nooit. Datzelfde geldt voor zijn eerste interview met Ajax TV.

Bij het eigen clubkanaal doet Ihattaren voor het eerst sinds zijn komst naar Ajax zijn verhaal. De twintigjarige creatieveling zit lekker in zijn vel. Toch was dat lang niet altijd zo. Het leven van Ihattaren zag er een halfjaar geleden nog heel anders uit. 

“Mentaal zat ik er niet lekker in, daar ben ik heel eerlijk in. Ik was gewoon heel ongelukkig. Toen ben ik teruggegaan naar mijn eigen omgeving, waar het vertrouwd was en ik alles los kon laten. Ik had te veel emoties, dacht te veel na. Alles wat een voetballer niet moet doen.”

Ihattaren stond op dat moment nog onder contract bij Juventus en was uitgeleend aan Sampdoria, maar speelde in Italië geen minuut. Hij overwoog zelfs om te stoppen, totdat hij Gerald Vanenburg ontmoette.

“We hadden gelijk een klik. Hij zei: ‘Spelers met jouw kwaliteit kunnen niet stoppen, dat bestaat niet. Zet dat idee maar uit je hoofd.’ Mijn eerste reactie was: sorry, je hebt niks te zeggen. Na veel samen te hebben gewandeld, gepraat en getraind, werd hij een grote broer voor me. Ik huilde bij hem, kon hem alles vertellen. Daar ben ik hem dankbaar voor. Hij raakte me en zei dingen die ik wilde horen.”

Aanbevolen
Ihattaren wordt niet langer uit de wind gehouden

Samen met Vanenburg zette Ihattaren zijn eerste stappen richting een terugkeer als profvoetballer. Makkelijk was het niet. Integendeel zelfs. “Toen ik eraan begon, dacht ik: dit is onmogelijk. Ik was echt zwaar geworden, voelde me geen prof meer. Ik ben enorm blij dat ik nu ben waar ik ben.”

Ajax besloot de gok te wagen en haalde Ihattaren op huurbasis naar Amsterdam. Vanaf dat moment gingen ze bij de club met hem aan de slag. “Alles stond in het teken van topfit worden. Er werd op alles gelet: mijn slaap, mijn eten. Ze gingen zelfs mee op vakantie. Ik kon geen kant op, was steeds omringd. Dat vond ik irritant. Maar als je iets wil, dan moet dat. Ik kon kiezen: een halfjaar bikkelen en richting Ajax 1, of een halfjaar kloten en mijn carrière was klaar. Zo hard brachten ze het.”

Ihattaren koos voor het eerste. Stapje voor stapje werd hij steeds fitter. Hij sloot aan bij Jong Ajax, waar hij ook steeds vaker minuten kreeg. Het kwam zelfs tot een debuut in Ajax 1, tijdens de KNVB-bekerfinale tegen PSV. Iets waar hij al langere tijd op aasde.

“Je spreekt het wel uit, maar Erik ten Hag zei heel simpel: ‘Als je iets wil, moet je ervoor werken.’ Je krijgt hier niks toegereikt. Het was jammer van het resultaat, maar het was vooral een mooi moment voor mezelf waarbij ik dacht: hebbes.”

Nu is het voor Ihattaren zaak om vooruit te kijken. Dit moet het seizoen worden waarin hij het gaat laten zien. Die donkere periode in zijn leven is verleden tijd. “Ik hou te veel van voetballen. Ik heb gevoeld hoe het was om eruit te zijn. Dat wil je niet meer. Ik ben op de goede weg, de trainer is blij met me en ik wil de mensen trots maken. Ik ben enorm blij dat ik bij Ajax zo veel liefde krijg. Ik ben gewoon gelukkig op dit moment, voel me weer mens.”

“Uiteindelijk heb ik nog een lange weg te gaan tot het einde van mijn carrière, maar ik ben al blij dat ik weer kan doen wat ik altijd deed,” vervolgt Ihattaren. “Nu is het tijd om het te laten zien en met niks anders bezig te zijn. Ik wil weer worden gezien als de voetballer Mo, die de supporters een mooi avondje kan bezorgen.”

Aanbevolen
Ajax organiseert vrijdag openbare training in De Lutte

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >