Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uefa akkoord met nieuwe opzet Champions League zonder poulesysteem

Het zat al een tijdje in de pijpleiding en nu is het ook echt rond. Het uitvoerend comité van de Uefa stemt in met de nieuwe opzet van de Champions League vanaf seizoen 2024/2025. Het miljardenbal kent dan geen poulesysteem meer en het aantal clubs wordt uitgebreid van 32 naar 36.

10 mei 2022 - 18:54
Cl 1200
Veel dingen worden anders... © AFC Ajax

De Europese voetbalbond voerde wel twee wijzigingen door ten opzichte van de oorspronkelijke plannen, want daar rolde een golf van kritiek over de beleidsbepalers heen. Maar als de Uefa iets wil, dan komt het er uiteindelijk – met wat wijzigingen – toch.

Er gaat in elk geval een dikke streep door de groepsfase die we zo goed kennen. Als deelnemende club kom je nu in een soort megapoule terecht. Het betekent meer wedstrijden in de eerste fase van het toernooi: acht in plaats van zes. Als het aan de Europese voetbalbond lag, waren dat er zelfs tien geweest. Dat plan stuitte echter op felle protesten en dus werd dat aantal teruggebracht tot acht.

Vanaf 2024/2025 werkt de Uefa met een grote ranglijst in plaats van poules. Deze ranglijst bestaat dus uit 36 teams. Elke deelnemende ploeg is verzekerd van het spelen van acht wedstrijden tegen verschillende tegenstanders: vier thuis en vier uit. De bovenste acht ploegen van de ranglijst plaatsen zich meteen voor de knock-outfase. De nummers 9 tot en met 24 spelen play-offs, waarin nog acht plaatsen voor de volgende ronde zijn te verdienen.

Aanbevolen
SV Ajax over CL-hervormingen: ‘Funest voor portemonnee supporters’

Waar de huidige opzet nu nog 32 teams kent, daar komen er in de nieuwe opzet dus vier bij. Twee van deze plekken gaan naar de landen met de hoogste plek op de Uefa-ranglijst van het seizoen ervoor. Oorspronkelijk wilde de Uefa invoeren dat de twee clubs met het hoogste coëfficiënt (lees: de Europese grootmachten) die zich niet zouden plaatsen via de eigen competitie, toch nog konden meedoen aan het miljardenbal. Een soort wildcard, zeg maar.

Grotere Europese voetbalmachten zouden daardoor sneller verzekerd zijn van deelname, ook als ze een keer slecht presteren binnen de eigen landsgrenzen. Dat zou alsnog zorgen voor een wel heel groot ‘Super League-gehalte’, maar dan in verkapte vorm. Het plan kon dan ook rekenen op felle kritiek en daarom paste de Uefa het schoorvoetend aan.

Dan zijn er nog twee plekken te vergeven. Die gaan naar de nummer drie uit de competitie van het land dat vijfde staat op de coëfficiëntenranglijst van de Uefa. Het andere ticket gaat naar een vijfde kampioen uit een kleinere competitie, die nog niet eerder direct was gekwalificeerd.

Frankrijk staat momenteel vijfde op die ranglijst en we vinden Nederland terug op plek zeven.

Aanbevolen
Wat als financial fairplay ook daadwerkelijk financial fairplay zou zijn…?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >