Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

SV Ajax over CL-hervormingen: ‘Funest voor portemonnee supporters’

Supporterscollectief Nederland spreekt zich uit tegen de voorgestelde veranderingen van de Europese clubtoernooien vanaf 2024. Supportersvereniging Ajax is onderdeel van het collectief en sluit zich aan bij het statement.

20 april 2022 - 10:12
Svahervorming800
Er is niet voor het eerst verzet tegen de hervormingen. © AFC Ajax

Wat is er precies aan de hand? Nadat supportersgroepen en -collectieven in Europa zich al eerder hadden uitgesproken tegen de komst van de Super League, lijkt die competitie er in een verkapte vorm alsnog te komen. Het gaat om een nieuwe opzet van onder andere de Champions League, die met ingang van seizoen 2024/2025 zijn intrede doet. 

Waar het miljardenbal nu nog 32 teams kent, daar komen er in de nieuwe opzet vier teams bij. Twee van deze plekken gaan naar clubs waarbij het niet lukte om zich via de competitie te plaatsen voor het toernooi. Zij verdienen een ‘wildcard’ op basis van een hoog clubcoëfficiënt en prestaties in de afgelopen vijf jaar.

Daarnaast wordt de groepsfase zoals we die nu kennen, aangepast in een soort megapoule, waarin tien clubs tegen tien verschillende tegenstanders spelen. De eerste acht plaatsen zich rechtstreeks voor de knock-outfase, terwijl de nummer negen tot nummer 24 play-offs moet spelen om zich te plaatsen. Zodoende groeit het aantal duels van 125 naar 225.

Zoals gezegd is Supporterscollectief Nederland fel tegenstander van de hervormingen. SV Ajax sluit zich daar volledig bij aan. De Champions League wordt op deze manier alsnog een soort Super League, die de kloof tussen de grote clubs en de rest verder vergroot.

Aanbevolen
Wat als financial fairplay ook daadwerkelijk financial fairplay zou zijn…?

Niet alleen op Europees niveau worden de verschillen tussen clubs groter, want ook voor de eredivisie zijn de hervormingen slecht nieuws. Nederland krijgt vooralsnog maar één Champions League-ticket, waardoor de kampioen zo ongeveer de totale begroting van het rechterrijtje krijgt bijgeschreven. Daar is niet tegenop te voetballen.

Naast de sportieve gevolgen hebben de hervormingen ook invloed op supporters. Fabian Nagtzaam, directeur van SV Ajax daarover: “Wij vinden dat onze club altijd op het allerhoogste niveau moet meespelen, dat is het niveau waar Ajax thuishoort. Echter is de nieuwe opzet van de Champions League funest voor de portemonnee van supporters.”

“Tien in plaats van zes wedstrijden in de eerste fase betekent ook dat supporters bijna dubbel zoveel moeten uitgeven om bij alle wedstrijden aanwezig te kunnen zijn,” vervolgt Nagtzaam. “Supporters kunnen hun euro ook maar één keer uitgeven. Zeker bij Ajax hebben wij een hele trouwe en loyale supportersschare die de club overal achterna reist. Je zet je club niet zomaar aan de kant.”

“Eerder wisten supporters al het onzalige idee van de Super League te stoppen, maar een slap aftreksel van deze competitie ligt nu helaas wel weer op tafel. Ook toen bleek het collectief sterker dan de individuele clubs die een dergelijk toernooi voor ogen hadden. Daarom steunen wij het standpunt van het Supporterscollectief Nederland en Football Supporters Europe.”  

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >