Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Wat als financial fairplay ook daadwerkelijk financial fairplay zou zijn…?

Normaal ben ik niet zo van de blogjes, maar het nieuws rond de wanstaltige Super League maakt dat ik tóch in mijn toetsenbord klim. Doen de twaalf ‘topclubs’ toch knap. Ontwikkelingen en hervormingen rond nieuwe competities blijven mij intrigeren, maar van de laatste berichtgeving kreeg ik aardig buikpijn.

20 april 2021 - 14:38
Modern Voetbal 1200
Waar zouden clubs zijn zonder supporters? © AFC Ajax

Ik hou mij veel met dit soort onderwerpen bezig. Vooral vanuit mijn bestuurlijke rol bij Football Supporters Europe en Supporterscollectief Nederland. Het verbaast mij steeds vaker dat internationale en nationale voetbalbonden vinden dat ze supporters betrekken, terwijl de werkelijkheid is dat supporters pas worden geïnformeerd als beslissingen al (bijna) zijn genomen.

Deze week werd een zogenaamde Super League aangekondigd door een twaalftal voetbalclubs. Onbegrijpelijk dat juist deze twaalf clubs denken dat voetbal hier beter van wordt... In mijn ogen is het opzetten van een dergelijke competitie enkel goed om het eigen faillissement en falen van bedrijfsvoering te verbloemen. Anders doe je dit ook niet achter de rug van andere clubs om.

Gelukkig volgde maandagavond een reactie vanuit Ajax. Godzijdank neemt mijn club afstand van een dergelijke competitieopzet. Het is ook echt een gotspe. Veel clubs in Nederland (en Europa) hebben in deze tijden van corona nog bestaansrecht, juist doordat supporters hun cluppie het afgelopen jaar financieel steunden.

Niet alle clubs beseffen blijkbaar dat veel clubs zouden zijn omgevallen, zonder die onvoorwaardelijke clubliefde. Zonder die vrijwillige inzet van supporters en alle financiële bijdragen waar supporters en supportersverenigingen aan bijdroegen.

Maar goed, misschien is de discussie die nu ontstaat wel goed. Want als een Super League de dood betekent voor het Europese voetbal, dan is een hernieuwde vorm van de Champions League zonder goede en eerlijke verdeling van de gelden evengoed zoiets als malaria.

Verandering van competitieopzet lijkt een soort van heilige graal te zijn om het voetbal te redden. Maar wat als financial fairplay ook daadwerkelijk financial fairplay zou zijn? Dus zonder clubs uit welk land dan ook met weet ik hoeveel miljoenmiljard schuld? En juist met clubs voorzien van een goede financiële huishouding waar elke club aan moet voldoen.

Veel clubs in Nederland (en Europa) hebben in deze tijden van corona nog bestaansrecht, juist doordat supporters hun cluppie het afgelopen jaar financieel steunen.

Dan wil ik nog wel eens zien of de zogenoemde twaalf Super League-clubs het zo goed gaan doen. En of de competities van kleinere voetballanden écht zo slecht zijn. Dan hoeven we in Nederland en België ook echt niet langer te praten over een BeNeLiga. Dat is wat mij betreft namelijk een slechte kopie van een internationale Super League.

Tot slot een oproep aan directeur betaald voetbal Eric Gudde. Bij Studio Voetbal vertelde hij dat in het voetbal niet wordt geluisterd naar supporters. Dat klopt, het Supporterscollectief Nederland probeerde meermaals een actievere rol te krijgen binnen het voetbal. Denk bijvoorbeeld aan een stem tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal. Want waarom heeft elke zogenoemde stakeholder in het betaalde voetbal een stem tijdens deze vergadering, behalve supporters?

Dus Eric, neem het goede voorbeeld. Zorg dat via het Supporterscollectief Nederland daadwerkelijk naar supporters wordt geluisterd. Ook door de KNVB.

Uiteindelijk is voetbal zonder supporters helemaal niets!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >