Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over AZ - Ajax

De ontknoping van het seizoen nadert. Een nieuwe schaal komt steeds dichterbij, maar zover is het nog niet. Zeker niet zelfs. Eerst moet er worden afgerekend met AZ. Stapje voor stapje. Hier wat dingen die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

07 mei 2022 - 11:52
Driedingenazaja800
Wijndal verwacht een bijzonder duel. © Pro Shots

Jansen hoopt op geloof en attitude
Ajax reist zondag voor de tweede keer dit seizoen af richting Alkmaar. In maart stonden de twee ploegen ook al tegen over elkaar in het Afas Stadion. Toen ging het om een ticket voor de KNVB-bekerfinale, nu om drie uiterst belangrijke punten. Ajax won in het bekertoernooi van AZ (0-2), maar ging in de competitie in eigen huis ten onder (1-2).

“Die twee eerdere ontmoetingen nemen we mee, maar het waren wel twee heel verschillende duels,” zo tekent het Algemeen Dagblad op uit de mond van AZ-trainer Pascal Jansen. “We hebben ons in die wedstrijden ook op een heel verschillende manier gepresenteerd. De overwinning in Amsterdam was bijvoorbeeld een heel knappe, want dat was in de fase dat Ajax nationaal en internationaal veel indruk maakte.”

Een andere wedstrijd dus, in een andere fase van het seizoen. Ajax kruipt met een volle lappenmand richting het einde. De frisheid is er al even vanaf, maar de Ajacieden blijven winnen. “In duels met Ajax draait het om geloof en attitude. Ajax heeft momenteel veel geblesseerden en wint niet altijd even makkelijk, maar ze krijgen het toch altijd weer voor elkaar,” aldus Jansen.

Aanbevolen
Dominant voetballen kan volgens Ten Hag in meerdere systemen

Wijndal verwacht bijzondere wedstrijd
AZ kent een wisselvallig seizoen. Na een slechte start begon de ploeg van Jansen steeds beter te draaien, maar de laatste weken zakken de Alkmaarders weer terug. AZ won slechts twee van zijn laatste zes duels. De tegenstander van zondag staat op de vijfde plek, met zicht op concurrenten FC Twente (nummer vier) en Feyenoord (nummer drie).

“We hebben nog drie belangrijke wedstrijden. Er is veel mogelijk, want we kunnen zelfs derde eindigen, al wordt dat lastig,” zo schetst AZ-aanvoerder Owen Wijndal voor de draaiende camera van NOS. “We moeten deze drie wedstrijden gewoon winnen.”

Wijndal stelt dat ontmoetingen tussen AZ en Ajax altijd bijzonder zijn, zeker in deze fase van het seizoen. “Wij vechten voor plek vier of drie, Ajax voor het kampioenschap. Er staat veel op het spel, dus het wordt een leuke wedstrijd.” 

Dat de Ajacieden kampioen kunnen worden bij een zege in Alkmaar en een helpende hand uit Rotterdam, doet Wijndal niet veel. “We gaan er alles aan doen om dat niet bij ons te laten gebeuren.”

Aanbevolen
Ten Hag over opgeklopte titelstrijd: ‘Kranten moeten ook vol’

8 mei-trauma?
Wie bijgelovig is, moet maar even over dit stukje heen lezen. We gaan het namelijk hebben over de ‘vervloekte’ datum 8 mei. Sorry, we vonden het gewoon een interessant feitje. Waar 15 mei in het hoofd van iedere Ajacied staat gegrift, daar is 8 mei een dag waarop Ajax vaak tegenslagen moest verwerken.

In 2011 ging de bekerfinale tegen FC Twente verloren, in 2016 gaf Ajax in Doetinchem de schaal uit handen en in 2019… Nou ja, iets met Tottenham Hotspur. Jullie snappen waar we naar toe willen: zondag 8 mei 2022 staat AZ-uit op het programma. 

Uiteindelijk is 8 mei gewoon een datum waar we niet te veel aan moeten wegen, tenzij je in hogere machten gelooft. Het enige juiste antwoord om met deze ‘vloek’ af te rekenen, is door AZ te verslaan. Daarna kunnen we achteroverleunen en kijken naar wat er in Rotterdam gebeurt. Zelf winnen, is veruit het belangrijkste.

AZ en Ajax trappen zondag om 14.30 uur af in het Afas Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Dennis Higler, terwijl Kevin Blom de VAR van dienst is.

Check onze podcast over titelstrijd en AZ-uit!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >