Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Wie wordt onze nieuwe Professor Zonnebloem?

Tot enkele maanden geleden was mijn grootste vrees een vertrek van Erik ten Hag. De succesvolle hoofdcoach, die ons in de afgelopen seizoenen zoveel moois heeft gebracht. Nu het zover is, hoop ik vooral op een fraai afscheidscadeau.

Door Jordy Haak
21 april 2022 - 16:02
Ten Hag Blog 1200
Ten Hag heeft ons veel moois gebracht. © Pro Shots

We hebben in de afgelopen jaren nogal wat meegemaakt. Van kampioenschappen en het veroveren van KNVB-bekers, tot het bereiken van de halve finale van de Champions League. Een waanzinnige reis door Europa, die voor altijd in mijn geheugen staat gegrift.

Naast het vullen van de prijzenkast, heb ik volop genoten van het veelal attractieve spel van Ajax. Onze club maakte niet alleen indruk door de resultaten op de internationale velden, maar vooral ook door de manier waarop die prestaties tot stand kwamen. Denk aan het overklassen van Real Madrid, het omver dreunen van Juventus en de weergaloze voetbalshow tegen Borussia Dortmund.

Dat is zoals we onze club graag zien. Dominant voetballend, met oog voor eigen jeugd en pareltjes in de selectie. Ten Hag werd door Sierd de Vos gekscherend bestempeld als ‘Professor Zonnebloem’. Een koosnaampje dat hem als gegoten zat. Een trainer met een idee, die zijn visie uitstekend overbracht op de spelers in het veld.

Toch heb ik na de winterstop het gevoel een andere Ten Hag te zien. Een trainer die zijn kwetsbare ploeg moed inspreekt door de nadruk te leggen op de veerkracht van zijn spelers, of die rept over ‘hogere machten en krachten’. Het zijn dingen die niet direct bij Ten Hag passen.

Nu zijn vertrek definitief is, geeft Ten Hag ineens aan duidelijkheid juist heel belangrijk te vinden.

Hetzelfde geldt voor het inbrengen van Mo Ihattaren tijdens de bekerfinale. Precies, de speler waar hij begin maart nog over zei dat ‘als je niet kan rennen, alles ophoudt’. Toch bracht de trainer hem in, op een moment dat dit allerminst voor de hand lag. 

De oefenmeester ontweek alle vragen over zijn aanstaande vertrek naar Manchester United. Zijn focus lag volledig op Ajax. Dan praat je niet over randzaken. Nu zijn overgang naar Old Trafford definitief is, geeft Ten Hag ineens aan die duidelijkheid juist heel belangrijk te vinden. Zo ken ik onze trainer niet.

Toch neemt het ook mijn zorgen weg. Misschien is het na vier en een half jaar niet zo erg dat er een frisse wind gaat waaien. Ten Hag heeft ons waanzinnig mooie momenten gebracht. Daar blijf ik hem altijd dankbaar voor. Nog één schaal erbij zou een prachtig afscheidscadeau zijn.

Tegelijkertijd breekt een periode aan waarin Ajax een metamorfose ondergaat, met de uitloop van spelers, een nieuwe technisch directeur en een andere hoofdcoach. Een beetje spannend is dat wel, maar tegelijkertijd ook superinteressant. Wat gaat er allemaal gebeuren in de Johan Cruijff Arena?

En het belangrijkste: wie wordt onze nieuwe Professor Zonnebloem?

Aanbevolen
Ten Hag blij met officiële bekendmaking van overstap naar United

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >