Drie dingen die je moet weten over bekerfinale PSV - Ajax

Ajax kan zondag de eerste prijs van het seizoen veroveren. De Ajacieden nemen het in de KNVB-bekerfinale op tegen PSV. Om jou optimaal klaar te stomen voor de strijd om de dennenappel, volgen hier drie dingen die je moet weten over het duel in De Kuip!

16 april 2022 - 10:23
Driedingenbekerfinale800
Weet Ajax weer beslag te leggen de dennenappel? © Pro Shots

Winter aangewezen als clubcoryfee Ajax
We zagen vorig seizoen met lede ogen aan hoe Dusan Tadic zelf de gewonnen beker van een zuil moest pakken, om ‘m vervolgens in de lucht te houden in een lege Kuip. Dat had alles te maken met de geldende coronamaatregelen, waardoor we een bekerfinale zagen die we nooit – maar dan ook nooit – meer op die manier willen meemaken.

Dit jaar is alles weer ‘normaal’. Een uitverkocht stadion, volop sfeer en een coronavrije prijsuitreiking. Ongeacht of PSV of Ajax de beker wint, de dennenappel wordt sowieso uitgereikt door Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal. Dit doet ze samen met Heinrich Welling, die overigens daarna samen met zijn snor met pensioen gaat.

Natuurlijk zijn er ook clubcoryfeeën aanwezig, die eveneens hun steentje bijdragen bij de uitreiking van de beker. Mocht Ajax de cup winnen, dan krijgt Tadic de dennenappel uit de handen van Aron Winter overhandigd. De oud-Ajacied speelde in totaal 238 wedstrijden in het wit-rood-wit en won tevens twee keer de beker.

Aanbevolen
Korzelige Ten Hag wil niks kwijt over Onana of Manchester United

Meest onvoorspelbare bekertoernooi van Europa
Er wordt wel eens geroepen dat de eredivisie een van de meest saaie voetbalcompetities in Europa is. Waar in Engeland minimaal zes clubs meedoen om de landstitel, daar zijn dat er in Nederland vaak maar twee à drie. Het bekertoernooi is daarentegen juist weer de spannendste en meest onvoorspelbare bekercompetitie van Europa.

Als we kijken naar de afgelopen tien seizoenen, dan zien we dat maar liefst acht verschillende clubs beslag hebben gelegd op de dennenappel. Ajax en Feyenoord zijn de enige ploegen die in deze periode twee keer of meer het bekertoernooi wonnen. Daarmee staat Nederland bovenaan de lijst van meest onvoorspelbare bekercompetities in Europa.

Portugal staat op plek twee wat betreft verrassende toernooien. Hier wonnen zeven verschillende clubs de hoofdprijs in het voorbije decennium. In Italië en Oostenrijk kwamen de namen van slechts drie clubs terug op de erelijst.

Aanbevolen
Tadic is hongerig richting bekerfinale en laat zich niet afleiden door geruchten

PSV gewend om knop na teleurstelling om te zetten
Het wordt zondag de vierde keer dat PSV en Ajax tegenover elkaar staan in de bekerfinale. De eerdere drie edities werden door Ajax gewonnen, in 1970, 1998 en 2006. Sowieso heeft Ajax een positieve balans als het om gewonnen bekerfinales gaat. Van de 26 keer dat de Amsterdammers een eindstrijd speelde, werd de dennenappel twintig keer gepakt.

Bij PSV ziet die balans er minder positief uit. De Eindhovenaren zetten negen van de zeventien finales in winst om. De laatste keer dat PSV de beker pakte, was in 2012. “Dat PSV zo lang de beker niet heeft gewonnen, laat zien dat het niet zo eenvoudig is om een prijs te winnen,” aldus Roger Schmidt in aanloop naar de confrontatie in De Kuip.

Waar Ajax een week had om richting de bekerfinale toe te werken, daar speelde PSV donderdag nog tegen Leicester City. De ploeg van Schmidt werd in de kwartfinale van de Conference League uitgeschakeld door de Engelsen. “Het is niet gemakkelijk om de knop zo snel om te zetten, maar we zijn er dit seizoen wel aan gewend geraakt, omdat we het al zo vaak hebben gedaan.”

“De wetenschap dat er een prijs op het spel staat, geeft de spelers ook verse energie,” zo vervolgt de trainer. “We hebben een heel grote wedstrijd voor de boeg. Het is een topwedstrijd voor ons, een grote uitdaging. Het is één wedstrijd waarin alles wordt bepaald. Daar kijken we enorm naar uit.”

PSV en Ajax trappen zondag om 18.00 uur af in De Kuip. De bekerfinale staat onder leiding van Danny Makkelie, terwijl Dennis Higler de VAR van dienst is.