Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bogarde leerde Martínez met zijn emoties omgaan

Het is een kwaliteit op zich: vlijmscherp de duels aangaan, maar je temperament onder controle houden. Hoe doet Lisandro Martínez dat? ‘Ik heb het ook moeten leren,’ vertelt de fanatieke Argentijn.

28 april 2022 - 11:14
Bogarde Martinez 1200
Bogarde leerde Martínez van binnen rustig te blijven © Pro Shots

“Toen ik bij Ajax kwam, liet ik mijn emoties vaak gaan op het veld. Ik vond het lastig om rustig te blijven,” verklaart de centrumverdediger in de nieuwe editie van ons magazine Ajax Life. “Ik heb vooral veel met Winston Bogarde gepraat over hoe ik met mijn emoties moet omgaan. Het gaat erom dat je in balans bent, in controle. Wel de strijd aangaan, maar van binnen rustig blijven. Dat gaat nu een stuk beter.” 

Met het overlijden van zijn oma en het herstel van een hamstringblessure heeft Martínez een aantal roerige weken achter de rug. Toch geeft hij graag antwoord op de vele vragen die hij kreeg voorgeschoteld in ons Vragenvuur. Zo wilde SV Ajax-lid Mike Tijssen graag weten waarom het echte temperament bij Nederlandse jeugdspelers vaak minder is dan bij Zuid-Amerikaanse voetballers.

“In Argentinië, maar ook Brazilië, leer je van jongs af aan dat je moet strijden. Op het veld om te winnen, maar ook voor een bord eten. Om te overleven dus,” is het eerlijke antwoord van Martínez.

“Als je in de jeugdopleiding van een voetbalclub zit, moet je elke dag alles uit jezelf halen. Er zijn zo’n twintig andere jongens die jouw plekje willen en daarmee ook een grotere kans krijgen op een beter leven. In Nederland hebben jeugdspelers het over het algemeen beter, bijna alles wordt voor ze geregeld. De échte uitdaging om te vechten, ontbreek daardoor.”

Aanbevolen
Hamstra: ‘Is de achterban ongerust of juist nieuwsgierig?’

Bij Martínez zeker niet. Je ziet hem nooit halfbakken een duel aangaan. Totdat het laatste fluitsignaal heeft geklonken, geeft hij vol gas. Ook op het trainingsveld. “Zoals je traint, speel je ook. Dus als je op negentig procent traint, speel je ook op negentig procent. Ik houd me niet in op de training,” stelt hij onomwonden.

De vragen over zijn mentaliteit voerden bij jullie de boventoon. Zo was SV Ajax-lid Lisette van Zuilen benieuwd of Martínez in het dagelijks leven ook zo’n strijder is. “Voetbal is onderdeel van mijn manier van leven. Ook buiten het veld vecht ik voor al mijn dromen, voor het geluk van mijn familie bijvoorbeeld. Of het leuk is om met mij een spelletje te spelen? Nee, want dan wil ik ook altijd winnen.”

De nieuwe Ajax Life ploft vanaf vrijdag bij onze leden op de mat. Daarin lees je het uitgebreide interview met Martínez, waarin hij ook meer vertelt over zijn tatoeages, zijn bijnaam en zijn bijzondere vriendschap met Edson Álvarez.

Wil jij voortaan ook het magazine Ajax Life ontvangen? Sluit je dan snel aan!

Aanbevolen
Ajax Life 9: Vragenvuur voor Martínez en in gesprek met Hamstra

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >