Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax knokt zich na stroef begin naar winst op Sparta en dit viel op

Op voorhand zeg je dat Sparta-thuis geen problemen mag opleveren, maar die vlieger ging zaterdagavond niet helemaal op. De punten bleven via een nipte 2-1-zege in Amsterdam, maar daar was wel een kleine inhaalrace voor nodig. Lees hieronder wat ons opviel!

09 april 2022 - 21:59
Klaassen 1200
Klaassen viert een uitermate belangrijke treffer. © Pro Shots

Nico (even) en Steek terug
Het werd vrijdagmiddag al snel duidelijk dat Sparta-thuis te vroeg kwam voor Lisandro Martínez. Ajacieden probeerden de Argentijn te spotten op trainingsbeelden die Ajax deelde op socials. De vraag om foto’s van Martínez was groot, maar werd niet beantwoord. Wel volgde een plaatje van een glimlachende Perr Schuurs. Toen wist iedereen wel hoe de vork in de steel zat.

Ten Hag loste de afwezigheid van Martínez op door Daley Blind op diens positie neer te zetten. Dat maakte de weg vrij voor de terugkeer van Nico Tagliafico in de basisformatie. Dat stemde veel supporters dik tevreden. Helaas was zijn optreden van korte duur, want al na een halfuur moest hij – na een tik op de enkel – geblesseerd naar de kant. Voor hem in de plaats kwam Kenneth Taylor, waardoor Edson Álvarez een linie zakte en Blind weer linksback werd.

Ook opvallend: de terugkeer van Maarten Stekelenburg op de reservebank. Een deel van de aanhang zag Steek graag meteen terug onder de lat, want fit, maar Ten Hag bepaalt. Voer voor discussie, zou snel blijken, want Andre Onana liet zich weer van een slechte kant zien...

On-ge-kend geklungel
Het eerste halfuur was er eentje die we niet snel onthouden, maar daarna schrokken we plots wakker. Wel om de totaal verkeerde reden en badend in het zweet. Onana leverde de bal – er was werkelijk niks aan de hand – op werkelijk waardeloze wijze in. Álvarez ging vervolgens ook niet vrijuit, waarna de wél scherpe Joerie de Kamps de bal oppikte. Twee tellen later schoot de oud-Ajacied snoeihard en schitterend raak: 0-1. Ook dat nog.

Het was ook meteen de ruststand. Supporters die vooraf vurig hoopten dat Ajax snel zaken zou doen, kwamen bedrogen uit. De tegen degradatie strijdende Rotterdammers haalden eenvoudig zonder kleerscheuren de pauze. De urgentie bij de Ajacieden leek weer volledig te ontbreken en elke vorm van creativiteit niet waarneembaar.

Snelle ingooi Taylor brengt Ajax terug in de wedstrijd
Een snelle Ajaxgoal na rust was dik gewenst en die kwam er gelukkig ook. Dat was mede te danken aan een uitstekende en snelle ingooi van Taylor op Dusan Tadic. De aanvoerder wist vervolgens precies waar Klaassen stond om raak te prikken: 1-1. De supporters in het stadion veerden op en meteen was daar de hoop dat Ajax snel zou kunnen doordrukken.

Ook dat lukte, al was daar een hooggeheven arm van een Spartaan voor nodig. Tadic schoot daar een vrije trap tegenaan en gaf Pol van Boekel de gelegenheid te fluiten voor een penalty. Dat cadeautje pakte Tadic dankbaar uit door Maduka Okoye beheerst naar de verkeerde hoek te sturen.

Het geloof van Sparta leek daarmee gebroken, waarna Ajax driemaal achtereen dicht bij een treffer was. Een bal in het mandje van Sébastien Haller ging niet door wegens buitenspel, terwijl Ryan Gravenberch (handje Okoye) en Klaassen (kopbal op de paal) pech hadden. Het eindsignaal klonk ons gezien de tussenstand als muziek in de oren.

Sterkte voor Van Gaal
Zowel de spelers van Ajax als die van Sparta betraden het veld met een speciaal shirt, met daarop de tekst ‘sterkte Louis’. Die tekst werd ook groot afgebeeld op de stadionschermen, met daarbij een afbeelding van de man die Ajax, Sparta en het Nederlands voetbal veel moois bracht. Van Gaal maakte eerder bekend dat hij lijdt aan prostaatkanker. Ook vanuit SV Ajax wensen we King Louis – die in de Arena aanwezig was – alle goeds.

Onbezette stoeltjes
Schiet ons maar lek, want we begrijpen het niet. Hoe kan het dat we zaterdagavond toch vrij veel onbezette stoeltjes zagen? Een te groot aantal supporters besloot het duel met Sparta helaas te skippen. Kennelijk kregen die mensen het ook niet voor elkaar om een ander gebruik te laten maken van hun stoel. We zitten in de eindfase van de titelrace en Ajax kan alle steun goed gebruiken, maar die memo kwam niet overal aan.

Zou Sparta-thuis een kampioenswedstrijd zijn geweest, dan bleef geen zitje onbezet. Dat weten we allemaal. Nu bleven de letters A-J-A-X goed zichtbaar. Iedereen weegt zijn of haar keuzes uiteindelijk natuurlijk helemaal zelf af, maar jammer is het wel. Gelukkig kreeg Daley Blind een hart onder de riem gestoken vanaf Zuid. Dat zal de verdediger goed doen.

Graffitiwand tijdelijk wit en kaal
We zagen allemaal hoe een spandoek vlamvatte tijdens de klassieker. Dat was even schrikken, maar het liep gelukkig allemaal goed af. Wel raakte de graffitiwand op Zuid beschadigd, waardoor we tijdens Sparta-thuis tegen een witte muur aankeken. Dit is tijdelijk, daarover geen zorgen.

Latjetrap voor de F-side
Dit keer geen Fun Games tijdens de rust, maar onvervalst latjetrappen. Ajax schoof een viertal talenten naar voren om aan dit programmaonderdeel van Zappsport mee te doen. Het kwartet ging de strijd aan met leeftijdsgenootjes van andere eredivisieclubs en moesten de Amsterdamse eer hooghouden in de strijd om de felbegeerde latjetrap-schaal.

Van drie verschillende afstanden moest de lat worden gekust in de jacht op punten. En dat was best spannend voor de Ajaxjonkies in een vol stadion, met de ogen van de F-side vól op je gericht. Bij elke geslaagde poging volgde dik applaus van de supporters. Vinden we mooi. 

Nu kan het vizier vol op de KNVB-bekerfinale. De supporters in de Arena namen daar met wat liederen alvast een voorschot op.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >