Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Zondebok

Dit blogje is speciaal voor de mensen die het nodig vinden om hun eigen spelers af te fakkelen. Het is misschien een kleine groep, maar toch. Het wordt tijd dat we eens ophouden met een zondebok te zoeken.

22 maart 2022 - 09:19
Zondebok800
Blind krijgt soms een behandeling die hij niet verdient. © Pro Shots

Het is niet iedereen opgevallen, maar Daley Blind werd tijdens de klassieker uitgefloten door een deel van de eigen aanhang. In mijn optiek is er geen enkel excuus om een individuele speler op een fluitconcert te trakteren, hoe dramatisch iemand ook speelt. Zo persoonlijk op de man? Dat kan gewoon niet. 

Dat Blind in een mindere vorm verkeert, is een heel andere discussie. Je mag daar echt alles van vinden, maar dat kan toch ook met een beetje respect? Je hebt het notabene over een kind van de club, die in het verleden wél vaak genoeg belangrijk is geweest. Bovendien een échte Ajacied, die in de volle kracht van zijn voetballeven in 2018 terugkeerde in Amsterdam.

Ik heb het niet over het gemopper, de kritiek of de frustratie. Dat je uit emotie vanaf de tribune een keer wat schreeuwt, begrijp ik volledig. Het gaat over de mensen die het normaal vinden om te roepen dat ‘die trage opa maar eens moet oprotten’. Of de ‘supporters’ die na één slechte pass gelijk om Nico roepen. Zo ga je niet met je clubhelden om.

Iedereen mag zijn mening hebben, maar dat kan best op een normale manier.

Het zoeken van een individuele zondebok is sowieso een trekje waar ik mij aan erger. Dat Ajax niet in vorm is, is niet op het conto van één persoon te schrijven. Niet op dat van Daley, niet op dat van Ten Hag en zelfs niet op dat van Onana. 

Dat Blind na afloop door een ander deel van de aanhang werd toegezongen, moet ook absoluut worden benoemd. Het is jammer dat de verdediger dat moment heeft gemist, nadat hij werd gewisseld en rechtstreeks richting de kleedkamer was gelopen. Je mag boos zijn, maar dit is simpelweg niet handig. Winnen en verliezen doe je samen.

Het gaat mij overigens niet alleen om Blind. Het gebeurt vaak genoeg dat eigen spelers (online) worden afgefakkeld. Nogmaals: iedereen mag zijn mening hebben over het spel, gedrag en de vorm van de Ajacieden, maar dat kan best op een normale manier.

Natuurlijk gaat het om een kleine groep. Natuurlijk speelt de anonimiteit van sociale media een rol. En natuurlijk is er ook een grote groep supporters die het gedrag afkeurt. Maar iedere persoon die zijn eigen clubiconen zo afschildert, is er wat mij betreft een teveel.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >