Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag ziet patroon in tegengoals: ‘Zijn allemaal persoonlijke fouten’

Waar Ajax voor de winterstop werd geroemd om het lage aantal tegendoelpunten, daar is het nu bijna iedere wedstrijd raak. Ook tegen SC Cambuur (2-3) kreeg de ploeg van Erik ten Hag twee treffers om te oren. De trainer ziet een patroon. Vrijwel alle tegengoals komen door persoonlijke fouten.

12 maart 2022 - 00:42
Ethcambuur800
Ten Hag weet dat er dingen moeten worden rechtgezet. © Pro Shots

Wie de statistieken erbij pakt, ziet dat Ajax in de eerste helft van dit eredivisieseizoen slechts vier tegendoelpunten kreeg. Sinds de winterstop is dit aantal opgelopen tot elf, waarvan de Ajacieden liefst zeven goals in de tweede seizoenshelft moesten incasseren. Bijna een verdubbeling dus, terwijl er veel minder duels zijn gespeeld.

Er is natuurlijk wel het een en ander veranderd in de tussentijd. Andre Onana staat noodgedwongen onder de lat, Noussair Mazraoui had knieklachten en Jurriën Timber en Lisandro Martínez wisselen elkaar af met pijntjes en schorsingen. Ideaal is het allemaal niet, maar het mag geen excuus zijn.

Ten Hag ziet dat het aantal tegendoelpunten vooral oploopt door persoonlijke fouten. In Leeuwarden was het bijvoorbeeld Nico Tagliafico die de bal zomaar inleverde voorafgaand aan de 2-2. “We zijn er de laatste weken goed in om onszelf in de eigen voet te schieten,” aldus de trainer na afloop. “Wedstrijden die we totaal domineren, geven we op onbegrijpelijke wijze uit handen door grove individuele fouten.”

Aanbevolen
Blind spreekt over ‘gewonnen tenniswedstrijd’ tegen Cambuur

Er begint een patroon te ontstaan, zo weet Ten Hag. De oefenmeester somt de oorzaken van de tegentreffers dan ook eenvoudig op. “Tegen Benfica glijdt er eentje uit en tegen RKC Waalwijk maakt één persoon de verkeerde keuze in de restverdediging. Zoiets kan een keer gebeuren, maar niet zo vaak als bij ons in de afgelopen weken.”

Dat Ajax het zichzelf in Leeuwarden onnodig lastig maakte, was opvallend. Maar ook de rol van Tagliafico als linker centrale verdediger sprong in het oog. We hadden verwacht dat Daley Blind daar zou staan, maar het tegendeel bleek waar. De twee verdedigers hadden in de eerste helft van positie geruild. In de tweede helft waren de rollen weer omgedraaid. 

We vroegen Ten Hag naar een stukje uitleg. “Cambuur begint met twee spitsen. Na rust speelden ze met één spits en twee buitenspelers. Dan passen we het aan,” zo antwoordde de trainer op een vraag van Ajax Life. “Ik was heel tevreden over de rol van Tagliafico in de eerste helft. Daarom is het ook onbegrijpelijk dat hij een zeer onnodige fout maakt.”

Het is zaak dat die persoonlijke fouten uit het spel verdwijnen. Tegen RKC en Cambuur ging het bijna mis, maar tegen Benfica is zoiets al helemaal niet veroorloofbaar. Ten Hag ziet in ieder geval ook pluspunten. “Ik ben positief. Er moeten zeker een paar dingen worden rechtgezet, maar dat er winnaarsmentaliteit in deze ploeg zit, is helder.”

Aanbevolen
Gravenberch over winnende treffer: ‘Ik dacht niet na, gewoon schieten’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >