Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag spreekt na zege op RKC over ‘pure lichtzinnigheid’ bij zijn spelers

Er leek zondag tijdens de rust van Ajax - RKC geen vuiltje aan de lucht. De Ajacieden lieten een 2-0-voorsprong na rust echter snel verdampen. De late penalty van Dusan Tadic zorgde voor grote opluchting en een krappe 3-2-zege. Erik ten Hag sprak – niet voor de eerste keer – over ‘pure lichtzinnigheid’ bij zijn manschappen.

06 maart 2022 - 20:44
Ten Hag 1200
De trainer wil zijn spelers geen arrogantie verwijten. © Pro Shots

Het duurde lang voor de trainer zijn verhaal afstak in de perszaal van de Johan Cruijff Arena. Of nou ja, langer dan normaal. Er werd in de kleedkamer nog wel even het een en ander nabesproken. Vooral over hoe Ajax het zichzelf enorm lastig maakte en uiteindelijk simpelweg ontsnapte tegen de nummer veertien van de eredivisie.

“Ik denk dat we een normale eerste helft speelden,” trapte Ten Hag zijn betoog af. “We maakten twee goede goals en daar had nog wel een derde bij gekund. Het was voor rust niet heel hoogstaand, maar wel oké. We hadden de wedstrijd totaal onder controle.”

Dat klopt als een bus, al was de start tam te noemen. Na de openingstreffer van Sébastien Haller leek Ajax er ook zowaar zin in te krijgen. Er was werkelijk niks aan de hand tijdens de pauze, maar wat er na de thee allemaal gebeurde... Ten Hag zag het vanaf de zijlijn ook hoofdschuddend aan.

“We kwamen de kleedkamer uit en creëerden meteen weer doelgevaar. Tja, en dan scoort RKC ineens en heel snel daar wéér. Dan staat het plotseling 2-2. En dat kán natuurlijk niet. Dat moeten we onszelf ernstig verwijten. De manier waarop die tegengoals tot stand komen...”

Het lag tot twee keer toe helemaal open en dan roep je mogelijk onheil over jezelf af. Ook tegen RKC, dat scherp counterde. Dus ging het maar weer eens over de restverdediging, want daar ging het wederom behoorlijk fout. Het was aanvallen met de achterdeur open.

Aanbevolen
Haller probeert penalty’s te nemen: ‘Maar met Tadic valt niet praten’

Ten Hag: “Je kunt achterin niet twee-tegen-twee blijven staan, terwijl we aan het aanvallen zijn. Daar moet altijd een speler – back of middenvelder – bij in de buurt blijven om te zorgen dat je bij balverlies in overtal blijft staan.”

De vraag is dan gerechtvaardigd of het hier om arrogantie gaat. Zo ver wil de trainer niet gaan. “Ik weet niet of het arrogantie is, maar het heeft wel iets met karakter te maken als je de regels negeert en – vooral bij de tweede goal – zo slecht omschakelt. Of ze zien simpelweg het gevaar niet. Maar als je het wél ziet, dan moet je ook echt terug sprinten om dit te voorkomen. Het is pure lichtzinnigheid. Ik denk dat dat een beter woord is dan arrogantie.”

De benutte penalty van Tadic vlak voor tijd voelde als een cadeautje. Ajax stevende regelrecht op nieuw puntenverlies af. Dat had Ten Hag zeker ook gezien. “Hoe je hier een 2-0-voorsprong weggeeft als je kampioen wilt worden. Dat kan echt niet. Zo ontzettend makkelijk. Deze houding, dat kan natuurlijk niet. Dat heb ik de jongens net ook verteld. De punten zijn in deze fase duur. Dan moet je er echt voor strijden. Doe je dat niet, dan loop je tegen schade aan. Laat dit een wake-up call zijn, want dit mag niet meer gebeuren.”

Het zijn woorden die we inmiddels toch echt al te vaak hebben gehoord uit de mond van de trainer. Zijn Ajacieden blijven hardleers tegen de kleinere ploegen. Toch vond Ten Hag de uiteindelijke zege terecht. “Het had absoluut heel anders kunnen aflopen, maar uiteindelijk winnen we hier verdiend. De wijze waarop het gebeurt, mag alleen nooit.”

Tot slot vroegen we de trainer nog even naar de wissel van Devyne Rensch, waardoor Daley Blind het duel als rechtsback eindigde. Was dat uit nood of een tactische keuze? “Rensch kreeg last van zijn hamstring. Daar wilde ik geen risico mee lopen richting de eindfase van de wedstrijd. We zijn in dat blok al kwetsbaar met Noussair Mazraoui en Jurriën Timber, die er ook al niet bij waren. Ik wilde dus niet nog meer risico lopen.”

Aanbevolen
Ajax maakt het zichzelf tegen RKC onnodig lastig en dit valt op

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >