Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax maakt het zichzelf tegen RKC onnodig lastig en dit valt op

Tjonge, we hadden zo uitgekeken naar weer een wedstrijd van Ajax in een volle Johan Cruijff Arena. Wat een eenvoudige middag leek te worden, draaide uit op ergernis, billenknijpen en een zwaarbevochten overwinning op RKC (3-2). Dit viel ons zoal op.

06 maart 2022 - 18:41
Ajarkcverslag800 1
De twee goals van Haller gingen bijna in rook op. © Pro Shots

Johan Cruijff Arena steunt Oekraïne
Soms is voetbal slechts een bijzaak in het leven, zeker wanneer er dingen in de wereld gebeuren waar we allemaal verdrietig van worden. We hoeven niemand te vertellen wat zich momenteel afspeelt in Oekraïne. We zien al zo’n twee weken steunbetuigingen vanuit het betaald voetbal voor het in oorlog verkerende volk. Voorafgaand aan Ajax - RKC droeg ook de Johan Cruijff Arena zijn steentje bij.

Een deel van de opbrengsten van het thuisduel met de Waalwijkers wordt gedoneerd aan Oekraïne. Het gaat om het symbolische bedrag van 14.000 euro. “Iedereen heeft recht op vrede en vrijheid, het Oekraïense volk heeft onze steun hard nodig. Geef jij ook? Giro555,” zo is de boodschap van de Arena.

Daarnaast gingen de spelers van beide ploegen op de foto met een Oekraïense vlag, met daarop de tekst ‘No War’. Diezelfde tekst zagen we terug op de LED-boarding langs het veld, terwijl ook supporters de nodige blauw-gele vlaggen hadden meegenomen. Ook jij kunt trouwens doneren, dat doe je hier

Schalen worden al vroeg uitgedeeld
Terwijl Ajax nog vol in de race is voor het landskampioenschap, werden voorafgaand aan het thuisduel met RKC al vier schalen uitgedeeld. Nico Tagliafico, Dusan Tadic, Davy Klaassen en Daley Blind werden allen in het zonnetje gezet. De Argentijn en Serviër speelden ieder 150 wedstrijden voor Ajax, terwijl de twee Oranje-internationals de 250 duels aantikten. Het kwartet kreeg een schaal uitgereikt van Edwin van der Sar.

Wie niet in de Arena aanwezig was, maar wel een schaal verdiende, was David Neres. Ook hij speelde 150 duels in Ajax 1, maar kon niet in Amsterdam aanwezig zijn. Dat heeft natuurlijk alles te maken met zijn recente vlucht uit Oekraïne. Desondanks werd Neres niet vergeten. De oud-Ajacied kreeg een warm applaus, terwijl zijn schaal naar hem wordt opgestuurd. 

Hallo, waar is iedereen?
De Arena mocht voor het eerst sinds lange tijd weer worden gevuld. Met z’n allen naar het stadion, daar worden we vrolijk van. Het bordje ‘uitverkocht’ kon na de kaartverkoop dan ook snel op de deur. Toch besloten veel mensen thuis te blijven. We zagen echt te veel rode stoeltjes. Daar worden we minder vrolijk van. 

De mensen die er wel waren, zagen hoe Ajax fel begon. Zowel Tadic als Blind waren dicht bij de openingstreffer, maar daarna zakte het spel ver terug. Het oogde met vlagen zelfs gezapig. Het droeg allemaal niet bij aan de matte sfeer die in de Arena heerste, waar we overigens ook wat pro-Overmars doeken zagen.

Twee goals Haller blijken bijna niet genoeg
Misschien zijn we ook wel verwend, maar we hadden er in alle eerlijkheid gewoon meer van verwacht. Toevallig of niet, op het moment dat we dit typten, zette het publiek aan en viel de 1-0 plots binnen. De bedankjes gingen naar Ryan Gravenberch en Antony voor het voorbereidende werk, terwijl Sébastien Haller het eindstation was.

De VAR had het doelpunt nog niet gecheckt (mogelijk buitenspel), of Haller schoot zijn tweede van de middag binnen. Ook op deze treffer werd een blik vanuit Zeist geworpen, maar na de nodige beelden te hebben bekeken, was de achttiende competitietreffer van Haller een feit. Het bleek bijna niet genoeg.

Wat gebeurt hier?
Ajax werd voor de winterstop geroemd om het kleine aantal tegendoelpunten in de eredivisie. Terecht, want dat waren er met vier serieus weinig. De teller staat na RKC-thuis echter op vijf, terwijl er een stuk minder duels zijn gespeeld.

Er leek niks aan de hand voor Ajax, totdat Michiel Kramer er ineens vandoor ging. Andre Onana werd vervolgens eenvoudig verschalkt. Het was bizar om te zien hoe Kramer in z’n eentje het halve veld mocht oversteken. Alsof de aansluitingstreffer nog niet erg genoeg was, werd het niet veel later 2-2. Weer lag het helemaal open bij Ajax.

Pingel redt Ajax
Ajax en slotoffensieven. Het is geen gelukkig huwelijk. Dat bleek eens te meer toen de gelijke stand moest worden weggepoetst. Het was veel blaffen en grommen, maar zonder bijten. Het werd tien minuten voor het einde zelfs zielig piepen. Ajax was geen schim van zichzelf. We zagen het allemaal met lede ogen aan.

De opluchting was dan ook groot, heel groot, toen Dennis Higler naar de stip wees. Antony werd onderuit geschoffeld in de zestien, waarna Tadic vanaf elf meter mocht aanleggen. De hele Arena haalde opgelucht adem toen de bal in de goal verdween.

Zo scoorde Ajax op de valreep toch nog een driepunter, maar tjonge, wat maakten de Ajacieden het zichzelf lastig...

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >