Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van der Sar over radiostilte: ‘Mijn prioriteit ligt bij de organisatie’

Een kleine week nadat het nieuws rond het grensoverschrijdende gedrag van Marc Overmars naar buiten kwam, doet Edwin van der Sar zijn verhaal. Over de aanloop naar het vertrek van de technisch directeur, waarom Van der Sar niet eerder naar buiten trad en of hij overwoog om te stoppen.

13 februari 2022 - 16:22
Sarovermars800
Het bleef lang stil vanuit Van der Sar. © Pro Shots

Het persbericht van Ajax over het vertrek van Overmars kwam voor de buitenwacht uit de lucht vallen. Pas ruim na afloop van Heracles-thuis werd het nieuws bekend gemaakt. Intern speelden de geluiden al langer. Van der Sar werd een week eerder op de hoogte gesteld. Daarna begon het balletje te rollen.

“Op het moment dat we de eerste geluiden ontvingen, zijn we gelijk gaan handelen. We hebben een extern bureau gevraagd om de meldingen serieus te onderzoeken,” zo vertelt Van der Sar zijn verhaal aan onder andere Ajax Life. “Een aantal dagen later werd de omvang duidelijk. Van daaruit namen we vervolgstappen.”

Met de vervolgstappen doelt de algemeen directeur op het persbericht over het vertrek van Overmars. Een bericht dat pas in de late avonduren naar buiten kwam. “Daar waren ook wat vraagtekens over, maar dat kon niet anders met het akkoord wat er op dat moment lag,” zo legt Van der Sar uit.

Daarna bleef het lang stil vanuit de voormalig keeper. John Heitinga deed als eerste zijn verhaal, gevolgd door Erik ten Hag. Heeft Van der Sar spijt dat hij niet eerder naar buiten trad? “Erik had die vragen sowieso gehad. Ik heb wel toelichting gegeven op de vraag of ik al lang van de situatie af wist. Dat is pertinent niet zo.”

Aanbevolen
Van der Sar vindt het te vroeg om over opvolger Overmars te praten

Van der Sar legt uit dat zijn aandacht ging naar de organisatie en niet naar de media. “Mijn prioriteit ligt bij de organisatie, daar ben ik verantwoordelijk voor. Ik heb met veel collega’s gesproken die met vragen zaten of het niet begrepen. Daarnaast heb ik gesproken met een extern bureau om onafhankelijk onderzoek te laten doen.”

Naast de hele situatie rond Overmars, werd er in de media ook gesproken over een cultuur binnen Ajax, waar grensoverschrijdend gedrag zou kunnen gedijen. “Er komen ook veel mensen van binnenuit die zeggen dat ze het fantastisch vinden om bij Ajax te werken en zich niet herkennen in de omgeving die wordt geschetst.” 

Het is hoe dan ook een complexe situatie, met Van der Sar als eindverantwoordelijke. “Ik zit nu een jaar of tien bij Ajax. Ik ben niet zoals vele andere directeuren opgeleid voor deze functie. Managementboeken zijn leuk, maar dit soort situaties kan niemand voorspellen. Er komt veel op je af. Je bent zelf ook teleurgesteld en verdrietig.”

Of Van der Sar ooit aan stoppen dacht? Er volgt een lange stilte, gevolgd door: “Het heeft af en toe wel door mijn hoofd gespookt. Soms denk je: waar doe je het voor? Maar je bent ergens ingestapt en daar wil je met de collega’s een succes van maken. Ik vergelijk het wel eens met een estafettestokje dat telkens wordt doorgegeven. Ik probeer het stokje zo goed mogelijk naar de finish te brengen.”

Aanbevolen
Ten Hag diep geraakt door situatie rond Overmars: ‘Ik ben verbijsterd’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >