Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag over hevige concurrentiestrijd: ‘Iedereen moet zijn rol accepteren’

Door de moordende concurrentie op het middenveld van Ajax, is Ryan Gravenberch zijn plek in de basisopstelling momenteel even kwijt. Erik ten Hag beseft dat het lastig is voor spelers wanneer ze ernaast komen te staan, maar benadrukt het teambelang na de 0-1-zege op Willem II.

Door Jordy Haak
20 februari 2022 - 09:01
Gravenberch Alvarez 1200
Gravenberch komt in Tilburg binnen de lijnen voor Álvarez. © Pro Shots

Volg Ajax een seizoen lang en je weet dat bepaalde uitspraken van Ten Hag telkens terugkomen. Wanneer hem wordt gevraagd naar zijn kijk op de huidige reserverol van Gravenberch, schiet de trainer er spontaan van in de lach. “Daar is-ie weer hoor: wij hebben meer dan elf basisspelers,” reageert Ten Hag met opkrullende mondhoeken, terwijl vanuit de zaal wordt gereageerd dat we zijn antwoord wegstrepen op de bingokaart.

Toch maakt het dolletje de vraag niet minder serieus. Gravenberch was maandenlang onomstreden in de basiself van Ajax, maar verloor in de afgelopen weken na een korte quarantaineperiode zijn plekkie op het middenveld. Momenteel geeft Ten Hag daar vooralsnog de voorkeur aan Davy Klaassen, Edson Álvarez en Steven Berghuis.

“Ryan gaat er goed mee om. Hij valt er door omstandigheden nu even buiten, maar dat kan zo weer veranderen. Kijk maar naar Klaassen, die in de herfst hetzelfde is overkomen,” vervolgt Ten Hag, die ongetwijfeld blij is met de manier waarop Klaassen zich heeft teruggevochten in de startopstelling.

Handen, handen, handen! © De Brouwer
Aanbevolen
Volop uitsupporters in kletsnat fotoverslag van Willem II - Ajax!

De hevige concurrentiestrijd op het middenveld bewijst eens te meer dat iedere speler continu moet leveren, want anders staat er altijd iemand anders klaar om jouw rol over te nemen. Toch kunnen we ons voorstellen dat het niet makkelijk is voor een negentienjarige voetballer als Gravenberch om plotsklaps vanaf de zijklant te moeten toekijken.

“Leeftijd speelt daarin geen rol,” geeft Ten Hag aan. “Kijk maar naar Nico Tagliafico. Het zijn allemaal topsporters, die willen iedere wedstrijd spelen. Toch hoort het ook bij voetballen in een team, dat je er een keer naast kunt staan. In Nederland zijn we daar alleen niet zo goed in. Als speler moet je het accepteren en wachten op je kans, want het kwartje valt ook zo weer de andere kant op.”

Daarmee zegt Ten Hag overigens niet dat hij de teleurstelling bij spelers die ernaast staan niet begrijpt. Sterker nog, hij is blij met die instelling. “Geloof mij, échte voetballers willen niet op de bank zitten, die willen altijd spelen. Zo moet het ook zijn. Het is alleen wel belangrijk dat iedereen zijn rol accepteert, want niemand is belangrijker dan het team.”

En zo is het maar net! Juist door het samen te doen is Ajax nog altijd op drie fronten actief en wordt dinsdag koers gezet richting Lissabon. Met welke elf spelers Ten Hag tegen Benfica aan de aftrap verschijnt, weten we woensdagavond om 21.00 uur.

Aanbevolen
Wallpaper: spetter, pieter, pater met Antony in het water!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >