Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Tussentijds vertrek Blind zorgt voor wrange smaak bij Ajacieden

Daley Blind is een clubicoon. Een échte. Zo’n speler die een groots afscheid verdient na bewezen diensten voor Ajax, maar een winters vertrek via de zijdeur is aanstaande.

15 december 2022 - 10:52
Blind Vertrek 1200
Het transferverzoek van Blind staat symbool voor een wrang vertrek. © Pro Shots

Ajax zou hebben ingestemd met het verzoek van de 32-jarige verdediger om de club nog deze winterstop transfervrij te mogen verlaten. Met dat nieuws pakken verschillende media uit, waaronder De Telegraaf en VI. Nieuws dat je een beetje voelde aankomen, maar wat daarmee niet minder pijnlijk is.

Blind loopt de laatste tijd met zijn ziel onder de arm rond in de Johan Cruijff Arena. Hij lijkt het niet meer echt naar zijn zin te hebben. Nooit bleef hij gevrijwaard van kritiek. Dat knaagt aan hem. De prestaties van het eerste elftal waren in de afgelopen maanden veelal ondermaats en Blind is dan snel de gevonden Kop-van -jut. De sfeer lijkt verre van optimaal en we zagen irritaties hier en daar.

Dat Alfred Schreuder vlak voor de winterstop de voorkeur gaf aan Owen Wijndal, was de druppel die de emmer deed overlopen. Nog voordat het WK begon, zou Blind bij de clubleiding het verzoek hebben ingediend in om kosteloos te mogen vertrekken. Vanzelfsprekend laat Ajax een ervaren kracht als Blind liever niet gaan, maar uit respect naar het clubicoon zou zijn ingestemd met zijn verzoek.

Het is allemaal nogal wrang. We zijn vooral benieuwd naar het verhaal van de hoofdpersoon zelf. Natuurlijk mag ook hij in de spiegel kijken. Met een stukje zelfreflectie is niets mis. Zijn spel liet dit seizoen te wensen over, maar geldt dat ook niet voor het gros van zijn teamgenoten? Toch was Blind bij zowel een deel van de aanhang als de media regelmatig het middelpunt van de kritiek. Dat vindt de verdediger ook serieus moeilijk.

Aanbevolen
Pijnlijk afscheid Blind dreigt na interesse Royal Antwerp

Juist hij, de oer-Ajacied die al op zijn achtste levensjaar in de jeugdopleiding kwam te spelen. De verdediger die er in de hoogtijdagen van zijn carrière voor koos om Manchester United te verlaten voor een terugkeer op het oude nest. Blind, die sinds zijn rentree zorgde voor een nieuwe prijzenregen in Amsterdam. Die zich op geweldige wijze terugknokte na gezondheidsproblemen.

Sinds zijn terugkeer veroverde hij driemaal de landstitel. Ook in het door corona afgebroken seizoen was Ajax lijstaanvoerder. Vergeet daarbij niet dat Blind een bepalende speler was toen Ajax tot de halve finale van de Champions League doordrong. En ondanks zijn mindere vorm, kwam hij dit seizoen in dertien van de veertien gespeelde eredivisieduels in actie.

Met zijn opbouwende kwaliteiten behoort hij absoluut tot de betere spelers van Nederland. Bij Ajax loopt er geen betere rond op dat vlak. Is hij zo’n voetballer die je pas echt gaat missen als hij er straks niet meer is? Het zou ons niet verbazen, al blijkt uit de vele reacties op sociale media dat talloze Ajacieden de kwaliteiten van Blind gelukkig wel degelijk op waarde schatten.

Menig supporter wil helemaal geen afscheid nemen van het clubicoon, want liefde voor Ajax is Blind. We lezen dat Daley een échte is. Het sentiment keert zich daarbij ook tegen Schreuder en ook zeker de clubleiding. Blind verdient hoe dan ook een afscheid via de voordeur. Dat dit niet lijkt te gebeuren, doet pijn.

Het ongemak onder supporters werd er alleen maar groter op toen Blind een tweet plaatste over de huidige situatie. Daarin gaf hij aan te balen dat er vanuit de club over zijn situatie wordt gepraat met bepaalde media. De Ajacied stelt bovendien dat de dingen die worden geschreven niet helemaal kloppen. Wat er precies niet klopt, zullen we ongetwijfeld snel horen.

Blind bepaalt wat zijn volgende bestemming wordt. Royal Antwerp – waar Marc Overmars het technisch beleid uitzet – heeft interesse. Toch laat zijn aftocht in Amsterdam te wensen over. Wij hadden Blind een laatste erewissel in een volle Johan Cruijff Arena en een klaterend applaus gegund. Het ziet er echter naar uit dat hij zijn laatste wedstrijd in het wit-rood-wit al heeft gespeeld. Bah.

Ajax Life Podcast #83: Ajax, Blind en hoe nu verder?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >