Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schreuder verwacht ‘nieuwe impulsen’ in selectie na winterstop

Het WK is in volle gang, maar in de schaduw ervan evalueerden ze bij Ajax de eerste seizoenhelft. Duidelijk is dat de club zich gaat bewegen op de transfermarkt, maar Alfred Schreuder kon of wilde er in Marbella nog niet al te veel over zeggen. Hakim Ziyech lijkt echter geen topprioriteit meer.

05 december 2022 - 07:33
Schreuder 1200
Schreuder wil vooral een beter Ajax zien bij balverlies. © AFC Ajax

Er zijn al wat transferzaken gaande in Amsterdam. Kik Pierie vertrok op huurbasis naar Excelsior, terwijl Lucas Ocampos na krap een halfjaartje alweer klaar lijkt bij Ajax. Hij wacht in Sevilla op groen licht voor een terugkeer aldaar. De Argentijn was het alternatief voor de aan het begin van het seizoen zo gewilde Ziyech, maar het werd geen succesverhaal.

Achteraf kun je concluderen dat het maar goed is dat er niet een flink pak geld is neergelegd voor Ocampos. De hele gang van zaken rondom de met veel bombarie aangetrokken aanvaller blijft enorm bijzonder. Supporters hopen nu op een terugkeer van Ziyech, maar als we de woorden van Schreuder in Voetbal International op waarde moeten schatten, is de voormalig Ajacied ineens niet meer zo hard nodig.

Ziyech speelt zich tijdens het WK in Qatar aardig in de kijker, dus de haalbaarheid zou al een op zichzelf staand vraagstuk zijn geweest. Waar de spelmaker aan het begin van het seizoen een topprioriteit was, daar is hij dat nu niet meer. Volgens Schreuder heeft dat ook te maken met de ontwikkeling van Francisco Conceição.

“Het is volgens mij voor niemand een geheim dat ik Hakim een hele goede speler vind,” vertelt Schreuder aan VI. “Maar we weten ook dat we op die positie met Dusan Tadic en Conceição twee spelers hebben die daar goed kunnen spelen. Conceição is nog jong, maar ontwikkelt zich goed. Voor de winterstop vond ik hem nog niet klaar voor een wekelijkse basisplek. Dat was ook niet het plan.”

Het plan was dat de kleine Portugees zou rijpen in de schaduw van Antony, maar die vlieger ging niet op. De Braziliaan vertrok en Ocampos kwam. Al snel werd duidelijk dat Conceição een streepje voor hem voor had. De trainer ziet het in de 1 meter 70 lange aanvaller zitten en het lijkt erop dat hij in de tweede seizoenshelft meer speeltijd krijgt.

Ajax gaat zich roeren op de transfermarkt, maar volgens Schreuder is het vizier daarbij niet per se gericht op de voorhoede. “Natuurlijk is het gemis van Antony groot, maar de laatste weken lieten we door de rechtsbuitenpositie geen punten liggen. Tegen Vitesse (2-2) speelde Dusan vanaf rechts een prima wedstrijd. Hij scoorde en gaf de ene na de andere assist. In die duels lag het probleem elders. En dat geldt voor meerdere wedstrijden.”

Aanbevolen
Ajax verliest in oefenduel van Blackburn Rovers en dit valt op

Schreuder wil vooral dat zijn ploeg minder treffers incasseert. Daar is ook veel over gesproken. “Ik heb ook wel bepaalde veranderingen in mijn hoofd, om een nieuwe, frissere dynamiek te krijgen. Dat besprak ik ook intern met de technische mensen, maar daar kan ik nu gewoon nog niet te veel over kwijt. We praten er veel over. Natuurlijk met Edwin van der Sar, Gerry Hamstra, Klaas Jan Huntelaar en mijn staf. Mijn staf houd ik zoals die is. Daar is in onze ogen geen verandering nodig.”

Dat er een aantal wijzigingen komen, lijkt echter wel zeker. Ajax investeerde afgelopen zomer dik honderd miljoen euro aan spelers, maar vooralsnog niet met het gewenste resultaat. Dus moeten er nu reparatiewerkzaamheden plaatsvinden. Het grootste probleem van Ajax is volgens Schreuder de verdedigende chaos bij balverlies.

“We incasseren te veel tegengoals. Dat is duidelijk. Daar moeten we aan werken en dat is cruciaal. Natuurlijk zijn de argumenten voor handen. We hebben een nieuwe achterhoede, maar tegelijkertijd moeten we daarin wel een ontwikkeling zien. We zijn er ook veel mee bezig. Vooruitkijkend denk ik dan vooral aan nog meer vastigheden en automatismen. Die moeten er komen, anders blijf je kwetsbaar in de omschakeling bij balverlies.”

Een blik nieuwe aankopen zorgt echter niet voor snelle automatismen, dus we zijn benieuwd welke afslag Ajax nu precies gaat nemen. Uit de woorden van Schreuder maken we op dat de club vooral werkt aan meer defensieve zekerheden. Het zit volgens de coach vooral in de patronen bij balverlies. De laatste weken bleek dat inderdaad een enorm probleem. Als de bal voorin werd verspeeld, dan maakten opponenten daar gretig en veel te makkelijk gebruik van.

“De taken bij balverlies moeten nog duidelijker zijn,” stelt Schreuder. “Ik denk dat die ontwikkeling sneller gaat als we iets veranderen in de dynamiek van de groep. Dat we teruggaan naar de energie van het begin van het seizoen. Met de focus dat we één team uitstralen en met en voor elkaar door het vuur gaan. Dat is weggezakt en dat mag niet gebeuren. Daar hebben we het in de evaluatie ook met elkaar over gehad.”

Schreuder verwacht dan ook nieuwe impulsen in de selectie, maar hij vindt het lastig te voorspellen in hoeverre die dingen lukken. “Ik ben normaal ook geen voorstander van te veel veranderingen in de winter, maar daar kijken we nu wel goed naar. Die nieuwe, frisse energie in de groep is heel belangrijk. Dat hebben we intern ook besproken en daarover liggen we met elkaar ook op één lijn. In januari moet het ook geregeld zijn. Dan moeten we er helemaal klaar voor zijn. Doorpakken is nodig, dat moet ook.”

Aanbevolen
Schrijf je in voor SV Ajax Feestdagenbingo! [VOL]

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >