Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax verliest in oefenduel van Blackburn Rovers en dit valt op

De Ajacieden hebben het winterse trainingskamp in Marbella afgesloten met een nederlaag tegen Blackburn Rovers FC. Onder de Spaanse zon ging een gemixt Ajax, bestaande uit reserves en talenten, met 0-2 onderuit.

03 december 2022 - 12:45
Ajarov800
Brobbey deed een helftje mee. © AFC Ajax

Kaplan maakt officieus debuut
Alfred Schreuder moest het tegen de huidige nummer drie van de Championship zonder zijn WK-gangers doen, maar dat gaf anderen de kans zich te laten zien. Zo kreeg Francisco Conceição een basisplaats, terwijl ook Maarten Stekelenburg, Devyne Rensch, Calvin Bassey, Owen Wijndal en Brian Brobbey aan de aftrap verschenen.

Ahmetcan Kaplan maakte in Marbella zijn officieuze debuut in het wit-rood-wit. De Turkse verdediger kwam door blessureleed nog niet in actie voor Ajax, maar liet volgens Schreuder een goede indruk achter op het winterse trainingskamp. De overige basiself werd aangevuld met de talenten Kian Fitz-Jim, Youri Regeer, Kristian Hlynsson en Christian Rasmussen.

Veel dreiging van Conceição
De eerste kans was voor Blackburn Rovers, dat via Ben Brereton Díaz gevaarlijk werd. De aanvaller schoot echter voorlangs. Ajax deed via Conceição en Brobbey gelijk wat terug, maar de spits – die compleet vrij stond – verzuimde het af te maken. Brobbey had best meer mogen doen met de bal die hij op een presenteerblaadje van de Portugees kreeg. 

Conceição werd sowieso veelvuldig gezocht. Het was soms allemaal wat druistig, maar de gretigheid spatte ervan af. Verder kende Kaplan een prima debuut. Hij was comfortabel aan de bal, schoof goed in en oogde verdedigend stabiel. Het zegt natuurlijk allemaal nog niks, maar het was mooi te zien hoe zij dit potje aangrepen om zich in de kijker te spelen.

Jonkies incasseren tegengoals na rust
Hoewel Ajax voor rust de bovenliggende partij was, werden er maar weinig grote kansen gecreëerd. Kaplan en Brobbey bleven na de pauze in de kleedkamer achter, terwijl Olivier Aertssen en Lorenzo Lucca een helftje mochten meedoen.

We hoopten na de thee op Ajaxdoelpunten, maar kregen het tegenovergestelde. Via Tyrhys Dolan kwam Blackburn Rovers op voorsprong. Eén lange bal van achteruit en het lag bij de Ajacieden volledig open. De Engelse middenvelder kon zomaar opstomen richting het doel van Stekelenburg en maakte het met een stiftje af. 

Waar het elftal voor rust al relatief jong was, daar ging de gemiddelde leeftijd in de tweede helft nog een stuk verder omlaag. Schreuder trok een heel blik met talenten open. Alleen Wijndal, Fitz-Jim en Conceição bleven staan. Het kwam de automatismen niet ten goede. In de opbouw ging het mis bij Aertssen, waarna Dolan de 0-2 kon binnenwerken.

Het is altijd lastig conclusies aan zo’n oefenpotje te verbinden, vooral als een groot deel van de beoogde basiself ontbreekt. We zijn benieuwd hoe de formatie van Schreuder er na de winterstop uitziet, zeker met het oog op mogelijke versterkingen. Ajax hervat de competitie op zondag 8 januari, uit bij NEC.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >