Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uefa en bonden spreken zich opnieuw uit tegen komst Super League

Het Europese voetbal blijft zich unaniem verzetten tegen de komst van een Super League. Dat werd dinsdag duidelijk bij een bijeenkomst in Nyon. Namens Ajax was ook Edwin van der Sar aanwezig.

08 november 2022 - 15:48
Van Der Sar SL 1200
Van der Sar was namens Ajax aanwezig in Nyon. © AFC Ajax

De omstreden Super League houdt de gemoederen al geruime tijd bezig. In april vorig jaar werd het plan om een gesloten competitie voor eliteclubs op te richten nog resoluut van tafel geveegd. Vooral de massale commotie onder voetbalsupporters door heel Europa speelde daarin een belangrijke rol.

Zo verzet onder meer Football Supporters Europe (FSE) zich al tijden tegen een gesloten competitie voor de topclubs. De overgrote meerderheid van de supporters ziet dit immers als een impopulair, onwettig en gevaarlijk plan. Supporters zijn straks totaal uit het zicht, terwijl alleen de gunst van de aandeelhouders telt voor de vaak puur commercieel gedreven eigenaren.

Alleen Real Madrid, FC Barcelona en Juventus bleven de plannen voor een Super League openlijk steunen. Het zorgde soms voor een gespannen sfeer in de bestuurskamers, maar de plannen leken voorlopig in de ijskast te zijn geparkeerd.

In de media was de verbazing dan ook groot, toen vorige week bekend werd dat de Uefa in gesprek zou gaan met Bern Reichart, de CEO van A22 Sports management, het bedrijf achter de Super League. Die ontmoeting vond dinsdag plaats, in het bijzijn van hoge vertegenwoordigers van de nationale competities, clubs, spelers en supporters. Onder hen dus ook Van der Sar namens Ajax.

Aanbevolen
Van der Sar zegt min of meer ‘kappen met die shit’ over Super League

Waar de buitenwacht wellicht dacht dat alle partijen dichter tot elkaar zouden komen, maakten de Uefa en de deelnemende voetbalbelanghebbenden juist eensgezind duidelijk dat de oppositie tegen de zelfverklaarde Super League overweldigend blijft. De grondgedachte die aan projecten als de Super League ten grondslag ligt, werd unaniem verworpen.

De deelnemers namen met verbazing kennis van de beweringen van de CEO van A22 Sports, dat dit bedrijf geen clubs vertegenwoordigt in welke hoedanigheid dan ook. Dus ook niet de drie clubs die het project openlijk blijven steunen.

In een persbericht benadrukten de Uefa en de belanghebbenden dat zij zich blijven inzetten voor de fundamenten van het Europese voetbal. Deze zijn gebaseerd op openheid en solidariteit. Sportprincipes die het maatschappelijk belang dienen, in plaats van privileges en zelfrecht.

Deze aanpak kan rekenen op de steun van de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa en de nationale regeringen. Het is een duidelijk signaal dat werkelijk niemand zit te wachten op het gedrocht dat Super League heet.

Aanbevolen
Supporter Twan ontmoet Ajaxhelden na toffe prijzenjacht

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >