Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onmachtig Ajax gaat onderuit tegen PSV en dit valt op

Kan iemand ons vertellen waar het Ajax is gebleven dat we zo graag zien voetballen? Tegen PSV zagen we in ieder geval niets van die ploeg terug. Onmachtig, ploeterend, zonder creativiteit… Dit viel nog meer op bij de 1-2-nederlaag.

06 november 2022 - 18:44
Ajapsvverslag800
Dit beeld zegt alles... © Pro Shots

Opvallende opstelling
We waren zo’n anderhalf uur voor de aftrap toch wel een beetje verrast bij het zien van de opstelling. Alfred Schreuder koos voor Jorge Sánchez op rechtsback, Devyne Rensch op linksachter en Mohammed Kudus op de tien-positie. Dit ging ten koste van Daley Blind en Kenneth Taylor, terwijl Owen Wijndal nog te veel last had van zijn enkel. 

“PSV speelt over het algemeen met twee controlerende middenvelders, waarbij Ibrahim Sangaré achterblijft. Ik denk dat dit goed past voor ons,” aldus de uitleg van Schreuder. “Ik vind dat Rensch goed is ingevallen tegen Rangers FC. Hij past goed bij deze wedstrijd. Wij verwachten Xavi Simons als rechtsbuiten en Devyne heeft veel snelheid. Voor mij is dat dan logisch.”

Schaken in de openingsfase
De topper kende geen vermakelijke openingsfase. Het leek vooral op een potje schaken tussen beide teams. Ajax wist maar moeilijk onder de druk van PSV uit te voetballen. Toen de Eindhovenaren inzakten, kwam er vanuit de thuisploeg wel meer drang naar voren, zonder dat dit gelijk tot kansen leidde.  

Bij de eerste grote mogelijkheid was het gelijk raak. Cody Gakpo mocht veel te eenvoudig voorgeven, waarna Luuk de Jong zich voor Calvin Bassey wurmde en de score opende. Dat zijn nou precies de PSV’ers die je geen ruimte moet geven. Hetgeen waar Ajax zo voor werd gewaarschuwd, gebeurde toch.

Vlam in de pan
Het zorgde er in ieder geval voor dat de wedstrijd loskwam, al was dat niet direct op de manier zoals we graag zien. Er waren al kleine opstootjes over en weer, maar de vlam sloeg pas echt in de pan na een overtreding op Kudus. Werkelijk alles en iedereen lag met elkaar in de clinch. Het hoort allemaal bij een topwedstrijd, snappen we heus, maar de Ajacieden gingen er niet bepaald beter van voetballen. PSV daagde uit, Ajax hapte toe.

Opbouwend was het absoluut niet best aan Amsterdamse zijde. We konden maar weinig voetbal van achteruit ontdekken. Het oogde met vlagen zelfs onmachtig. Weinig tempo, weinig creativiteit. Kudus vocht op het middenveld voor elke bal. Iets wat we bij de andere Ajacieden misten. Maar het was niet genoeg.

‘Wij willen Ajax zien’
We hoopten op een ander Ajax na rust, maar er werd hardhandig een einde gemaakt aan alle goede bedoelingen. PSV sloeg direct na de pauze toe via Erick Gutiérrez. Een hoekschop belandde na wat tussenstations bij de Mexicaan, die Ajax zo verder in rouw dompelde.

Het is dat de VAR een strafschop van PSV (terecht) terugdraaide en oud-Ajacied Anwar El Ghazi een vrije trap tegen de lat schoot, anders was de uitslag nog pijnlijker geweest. Ondertussen bleef een krachteloos Ajax maar ploeteren. De machteloosheid werd naar mate de tweede helft vorderde alleen maar duidelijker. Het ‘wij willen Ajax zien’ en ‘Schreuder, bedankt’ vanaf de tribunes loog er niet om.

Lucca zorgt voor slotoffensief(je)
De hoofdtrainer was sowieso het mikpunt van het publiek. Nadat de matig spelende Dusan Tadic werd gewisseld voor Lorenzo Lucca, volgde een cynisch applaus. Toch zorgde de Italiaanse invaller wel voor nieuwe hoop in de Johan Cruijff Arena. Op aangeven van Steven Berghuis maakte hij zijn eerste in het wit-rood-wit.

Een slotoffensief volgde. Een kleintje dan. Met zeven minuten extra tijd op de klok probeerde Ajax alsnog langszij te komen. Alle ballen werden de zestien in geslingerd. Pompen of verzuipen, dat werk. Het werd uiteindelijk het laatste.

PSV neemt drie punten mee uit Amsterdam, waardoor het Ajax passeert op de ranglijst. De koppositie kan na een driepunter tegen Vitesse wel weer worden overgenomen, maar goed. We hopen vooral weer het Ajax te zien wat we kennen. 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >