Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kritische Berghuis vond gelijkspel tegen Vitesse eigenlijk wel terecht

Steven Berghuis had geen zin in de persconferentie na afloop van Ajax - Vitesse (2-2). Dat zei hij eerlijk, maar het verzoek van de persman was duidelijk. En Berghuis is een professional. Met goede teksten bovendien.

10 november 2022 - 09:01
Berghuis 1200
De teleurstelling druipt van Berghuis af. © De Brouwer

En dus schoof hij aan in de perszaal om vragen van het journaille op hem afgevuurd te zien krijgen. Ook hij had een tamelijk bizarre wedstrijd gezien. Waar zijn trainer vond dat Ajax dik had moeten winnen, daar stelde Berghuis dat de 2-2 eigenlijk wel verdiend was.

“In de tweede helft lopen we onszelf in alle goede bedoelingen voorbij. Iedereen rent naar voren. Million Manhoef kon vanaf zijn eigen strafschopgebied zo doorlopen naar ons doel en de 1-2 maken.” De speler van Vitesse scoorde eerder in de wedstrijd al op precies dezelfde wijze. Ajax zag er in de omschakeling van aanval naar verdediging dramatisch uit.

Ajax creëerde talloze kansen tegen Vitesse, maar wat heb je eraan als je achterin de boel volledig openzet? Het gebeurde tegen de Arnhemmers diverse malen, zoals de zogeheten restverdediging al het hele seizoen een probleem is. Als Ajax de bal voorin knullig verliest, dan is het meteen billenknijpen als Ajaxsupporter.

Veel beschuldigende vingers wezen naar Jurriën Timber en toch ook Remko Pasveer. Berghuis doet er niet aan mee. “Wijzen heeft geen zin. Iedereen moet naar zichzelf kijken. Ik speelde ook niet goed.” Berghuis was dicht bij een treffer. Net als Daley Blind schoot hij op de lat. Ook de paal werd via Mohammed Kudus en Brian Brobbey tweemaal geraakt.

Aanbevolen
Schreuder opvallend mild: ‘Als het 8-2 wordt, kan niemand iets zeggen’

De kritiek zwelt aan op de tribunes. Alfred Schreuder wordt door een deel van het publiek verzocht om ‘naar huis’ te gaan. Berghuis snapt de supporters, maar kan er verder niet veel mee. “Als je niet wint, komt er kritiek. Zo werkt dat in het voetbal. Dan moet je een grote jongen zijn. Bij Ajax zijn de verwachtingen nu eenmaal hoog. We zijn nog niet zo lang bezig met elkaar en moeten samenwerken om hieruit te komen.”

Ajax kwam via Dusan Tadic al snel op voorsprong tegen Vitesse. Een fijne opsteker, maar na de malle 1-1 van Manhoef zag je meteen de vertwijfeling die we al zo vaak zagen. De onzekerheid spat meteen van de ploeg af. De ploeg kan lastig omgaan met tegenslag. Ook dat zagen we al vaker dit seizoen.

Berghuis zag het ook. “We beginnen vaak overtuigend en met bravoure, maar na tegenslag zie je iets van angst in het elftal kruipen. Dat gebeurde tegen Liverpool. Dat zag je ook met de gelijkmaker van Vitesse. Het team heeft succesbeleving nodig. Om het vertrouwen terug te krijgen hebben we een goede wedstrijd en een lekkere overwinning nodig.”

Die kwam er niet tegen Vitesse. Natuurlijk had Ajax aanvallend veel pech tegen de Arnhemmers, maar Berghuis wilde er niet te veel van weten. Hij vindt dat het in alle facetten van het Ajaxspel gewoon snel beter moet. Daar was hij klip en klaar over. Naar collega’s individueel wijst hij terecht niet. Het moet over de hele linie beter.

“We hebben het als team lastig. Dan heeft het individu het ook moeilijk om het verschil te maken.”

Aanbevolen
Pasveer over omschakeling: ‘We zien het niet of we coachen elkaar niet’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >