Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Vitesse

Het seizoen vliegt voorbij. Er staan nog maar twee duels op het programma, voordat we in een lange winterslaap gaan. Vitesse komt woensdag op bezoek in de Johan Cruijff Arena. Een driepunter is noodzakelijk om de koppositie te heroveren. Voorbeschouwing!

09 november 2022 - 10:05
Ajavitdriedingen800
Vorig seizoen won Ajax met 5-0 van Vitesse. © Pro Shots

Cocu noemt PSV als voorbeeld
Zowel Ajax als Vitesse hopen zich te revancheren na een pijnlijk weekeinde. De Ajacieden gingen kansloos onderuit tegen PSV, terwijl de ploeg uit Arnhem in eigen huis een pak slaag kreeg van Sparta (0-4). Het woensdagavondpotje gaat dus tussen twee ploegen die bepaald niet in hun beste vorm steken.

Toch ziet Vitessetrainer Phillip Cocu kansen in Amsterdam. Hij noemt PSV daarbij als voorbeeld. “Natuurlijk is het pittig, maar je moet altijd geloven in je kansen. Kijk bijvoorbeeld naar de overwinning van PSV, zonder onszelf overigens met hen te vergelijken,” aldus de oud-voetballer op het digitale huis van Vitesse.

“We moeten superscherp aan de aftrap staan,” vervolgt Cocu. “We moeten geloven in een resultaat en daar alles voor geven. Het mag niet aan ons liggen. We moeten onszelf na afloop in de spiegel kunnen aankijken. We moeten zelf top zijn om een resultaat te behalen. Daar richten we ons vooral op. We zijn minder bezig met Ajax.”

Cocu kan trouwens geen beroep doen op de van een blessure herstellende Kjell Scherpen, waardoor die andere oud-Ajacied, Daan Reiziger, onder de lat staat in Amsterdam. Ook Mitchell Dijks en Bartosz Bialek zijn afwezig, terwijl achter de naam van Melle Meulensteen nog een vraagteken staat. Edson Álvarez ontbreekt bij Ajax vanwege een schorsing.

Aanbevolen
Schreuders elf: voorzie onze trainer van advies voor Vitesse-thuis!

Berghuis: ‘Met borst vooruit’
Een vormdip kan iedere ploeg overkomen, maar zaak is wel om vervolgens progressie te boeken. Precies daarover maken we ons een beetje zorgen. Het is bijna winterstop en we zien maar weinig automatismen in het spel van Ajax. Steven Berghuis beaamt dat in aanloop naar Vitesse-thuis.

“Over een stijgende lijn kun je niet echt spreken als je de wedstrijden tegen de gelijkwaardige teams verliest,” aldus de linkspoot tegenover AjaxTV. “Die lijn hebben we nog niet te pakken, maar we werken er hard aan. Dat begint op het trainingsveld en dat moet zich vertalen naar de wedstrijd.”

Dat er chagrijn leeft rond de club, mag duidelijk zijn. Is het sentiment té negatief? “Je mag gewoon benoemen hoe het is. Dat doen we zelf ook. Vorig seizoen gingen we met een achterstand de winterstop in. Hopelijk doen we dat nu met een voorsprong. Als je in de winter bovenaan staat, doe je het goed, maar we mogen onze ogen er niet voor sluiten dat er nog genoeg ontwikkeling in de ploeg zit.”

Desondanks verwacht Berghuis dat Ajax een driepunter scoort tegen Vitesse. “En dat we ons spel laten zien, met lef en bravoure. Kansen creërend, wat Ajax is. Je moet met de borst vooruit de Johan Cruijff Arena in. Als we winnen, is de realiteit nog steeds dat we bovenaan staan.” 

Aanbevolen
Uefa en bonden spreken zich opnieuw uit tegen komst Super League

Weer geen uitsupporters
Voor het tweede thuisduel op rij zien we geen uitsupporters in de Johan Cruijff Arena. Waar de Eindhovenaren niet welkom waren in Amsterdam vanwege een straf, daar komen de Vitessesupporters ‘vrijwillig’ niet opdagen. De fans uit Arnhem boycotten het duel, vanwege de supportersonvriendelijke aftrapdatum en -tijd.

“Er is besloten de uitwedstrijd tegen Ajax te boycotten. Dit betekent dat de Supportersvereniging (SV) geen busreis organiseert. Ook de uitstewards, vrijwilligers van de SV, staan achter deze actie. Voor hen is het met zulke tijden en de vaak late terugreis bijna niet meer vol te houden. Vitesse staat achter de supporters en steunt deze boycot. Voor deze wedstrijd is er dus geen kaartverkoop,” zo lezen we op de site van SV Vitesse

Het uitvak blijft in ieder geval niet leeg, want net als tegen PSV besloot Ajax deze kaarten voor het thuispubliek in de verkoop te doen. Het is mooi dat er op deze manier extra Ajaxsupporters naar binnen kunnen, maar een uitvak vol met Ajacieden, is natuurlijk niet de bedoeling.

Ajax en Vitesse trappen woensdag om 20.00 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Allard Lindhout, terwijl Dennis Higler de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Maak als Ajacied per drone alvast kennis met Stadion An der Alten Försterei

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >