Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De Boer: ‘Glasgow is voor supporters een ontzettend bruisende stad’

Hoewel Ajax eruit ligt op het hoogste Europese podium, kijken supporters toch reikhalzend uit naar het laatste uitduel met Rangers FC. Maar liefst 2648 Ajacieden reizen af naar Glasgow om Ajax te steunen op Ibrox. Ronald de Boer stelt dat supporters het er goed naar de zin gaan hebben.

31 oktober 2022 - 08:44
Ronald De Boer 1200
Ook De Boer maakt het tripje naar Glasgow. © AFC Ajax

Hoi Ronald, hoe zou je Glasgow als stad omschrijven?
“Toen ik er speelde, was het na Londen de meest bruisende stad van het Verenigd Koninkrijk. Dat was ook echt zo. Elke dag was het feest. Het is er een komen en gaan van toeristen. Het is echt een hele leuke stad, al oogt het nu iets triester dan toen ik er actief was. Corona heeft ook in Glasgow flink impact gehad. In heel Schotland heeft corona overigens behoorlijk huisgehouden. Je ziet meer lege zaken, en zo. Toch zijn de mensen in Glasgow onverminderd enthousiast, warm en behulpzaam.”

Als je in Glasgow bent, wat mag je als supporter dan zeker niet missen?
“De pubs natuurlijk, haha! De stad is levendig en vol leuke mensen. Als supporter zou ik gewoon lekker door het centrum struinen. Genoeg mooie gebouwen en de sfeer is altijd goed. Ik vind het een fraaie stad met een mooie historie. Schotland is op zichzelf natuurlijk al een bezienswaardigheid. De hoofdstad Edinburgh en de hooglanden zijn sowieso locaties die een reis op zichzelf verdienen. Dat kan ik iedereen aanraden. Glasgow voelt voor mij in elk geval als een warme douche.”

Wat kunnen supporters op Ibrox verwachten qua sfeer?
“Het is een van de leukste stadions die je qua sfeer kunt meemaken, denk ik. Als je voor het eerst zoiets meemaakt, dan sta je er echt wel even van te kijken. De liedjes die ze zingen zijn vrijwel nooit hetzelfde. Het zijn ook vaak hele originele liederen, waar het hele publiek aan meedoet. Vanaf de eretribune tot achter de goals en de open kanten. Iedereen doet mee, uit volle borst. Dat is geweldig. Als iemand een bal de tribune in schiet, worden ze al wild. Wij denken dan snel van: nou, moet dat nou? Die sfeer is ongekend. Ik voetbalde daar zelf ook met zo veel plezier.”

Aanbevolen
Matchwinnaar Scholten pakt in 1996 hoofdrol op Ibrox

Hoe kijk jij terug op jouw tijd als speler van Rangers?
“Elke thuiswedstrijd was het een eer om op het veld te staan. Het veld was mooi. Het stadion was mooi. Het ademde voetbal en historie. Als je dan je best doet en presteert, krijg je ook heel veel respect van de mensen daar. Dat is nog steeds zo trouwens. Als ik er nu kom, adoreren mensen je bij wijze van spreken nog. Maar wel op een leuke manier. Het voelt echt als thuiskomen. Ik ben er in Schotland dan ook zeker bij.”

In 1996/1997 won jij met Ajax op Ibrox met 0-1. Wat weet je nog van die wedstrijd?
“Die uitwedstrijd was geweldig qua ambiance. Die is daar sowieso geweldig. Dat zullen de Ajaxsupporters wel meemaken. Dat was in die tijd niet anders. Arnold Scholten was de maker van de enige treffer. Dat was voldoende om de drie punten mee terug naar Amsterdam te nemen. Het was best een lastige partij, met het opportunistische spel van Rangers. Zeker met het publiek er vol achter. We moesten echt aan de bak. Toch wonnen we verdiend, al staat me bij dat zij ook wel een paar goede kansen kregen.”

Tot slot: wat vond je van dat grijze uittenue destijds? Vond jij shirts belangrijk?
“Het was zeker niet mijn favoriet. Ik vond het niet zo’n mooi tenue. Maar het deed mij wel weer denken aan mijn tijd bij De Zouaven. Toen speelde ik ook in grijs met rood. Dat vond ik dan wel weer leuk. Maar goed, de combinatie grijs, rood en wit vond ik niet fraai. Toch is het vandaag de dag een gewild shirtje bij verzamelaars. Van lelijkheid wordt het dan ook weer mooi! Het wit-rood-witte shirt is sowieso altijd het mooist, al zou ik zelf ook best graag in dat Marleyshirt hebben gespeeld.”

Aanbevolen
Ajacieden sluiten Champions League af met corteo in Glasgow

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >