Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

De blender van Schreuder

Met een blender is niets mis. Gooi de juiste ingrediënten bij elkaar en er kunnen bijzonder smaakvolle combinaties uit voortkomen. Alfred Schreuder heeft na ruim vier maanden het beoogde recept echter nog niet gevonden. Het resultaat van zijn mengelmoes is daardoor niet zoals gewenst.

Door Jordy Haak
10 november 2022 - 16:15
Schreuder Blog 1200
Schreuder is nog zoekende naar zijn ideale ploeg. © Pro Shots

Sinds zijn aanstelling bij Ajax zoekt Schreuder al naar de perfecte cocktail. Welke spelers sluiten goed op elkaar aan, om tot de ultieme ploeg te komen? Het is een vraag die vooralsnog onbeantwoord blijft, ondanks dat we al vele wisselende samenstellingen zagen.

Een blender brengt een gevaar met zich mee. Als je veel aanlokkelijke ingrediënten hebt, ben je al snel geneigd alles bij elkaar te gooien, terwijl dit niet altijd tot het beste eindresultaat leidt. Uiteindelijk gaat het erom dat de combinaties goed zijn. Precies daar schort het momenteel aan in Amsterdam. Met de winterstop in aantocht is Schreuder nog zoekende.

Meermaals stelde hij in zijn selectie over zestien of zeventien basisspelers te beschikken. Ajacieden die absoluut over individuele kwaliteit beschikken, maar waarvan nog moet blijken wie het beste met elkaar klikken. Al wekenlang snakken we naar een elftal dat weer met bravoure het veld opstapt. Waar iedereen weet wat zijn taak is en de bal soepeltjes wordt rondgespeeld. Kortom, een ploeg met automatismen.

Het lijkt er echter op dat Schreuder net te vaak de mixfunctie van zijn blender heeft ingedrukt. Bijna wekelijks worden we verrast met wisselende basisopstellingen. Daley Blind mocht dit seizoen aan de bak als linksback en centrale verdediger. De laatste drie duels begon hij echter op de bank. Rechtsback Devyne Rensch nam zijn plek over, maar keerde tegen Vitesse weer terug op zijn favoriete positie. Daardoor kwam er een plekje vrij voor Owen Wijndal.

Weten Tadic en Bergwijn nog wat links en rechts is? Ze wisselen telkens van flank, maar van een onverdeeld succes is geen sprake.

Tegen Vitesse mochten Davy Klaassen en Kenneth Taylor op het middenveld aan de bak, terwijl enkele dagen eerder Edson Álvarez en Mohammed Kudus die posities invulden. Álvarez was woensdag weliswaar geschorst, maar die tombola zagen we al eerder. Het lijkt ons niet heel bevorderlijk voor de eerder genoemde automatismen.

Waar was Kudus dan gebleven? Hij mocht zich laten zien als spits, ondanks dat de Ghanees zelf een rol als middenvelder prevaleert, kreeg hij in de punt wederom de voorkeur boven Brian Brobbey. En weten Dusan Tadic en Steven Bergwijn nog wat links en rechts is? Ze wisselen telkens van flank, maar van een onverdeeld succes is geen sprake.

Laat één ding duidelijk zijn: ik heb de wijsheid niet in pacht. Ik ben slechts een simpele supporter, die heus niet zoveel verstand heeft van het spelletje. Het analyseren laat ik dan ook fijn aan de kenners over, maar ik snak wel weer naar een fris en frivool Ajax. Een ploeg waar de spelers weten wat hun taak is en weten wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Slijp je die automatismen er juist niet in door naar een vaste kern toe te werken? Op de persbabbel na afloop van het duel met Vitesse legde ik die vraag voor aan Schreuder. Hij beaamde daarmee bezig te zijn. “Maar als je kijkt naar bepaalde automatismen in de eerste helft, dan was dat best oké. Natuurlijk moet het beter. Dan zouden we nog meer kansen creëren, maar door omstandigheden wissel je soms van opstelling. Ik heb ook duidelijk uitgelegd waarom Brobbey niet speelde.”

De hoofdcoach gaf voor de wedstrijd immers aan dat hij niet tevreden was over het koppel Brobbey-Kudus. Hij liet daarnaast de fysieke kwetsbaarheid van de spits meewegen in zijn beslissing. Plausibele argumenten, waar we als buitenstaanders niet over kunnen oordelen. Wij zien de trainingen niet en weten dus ook niet wat zich binnenskamers afspeelt. Soms is het simpelweg nodig met spelers te schuiven wegens ziekte, schorsing of blessures.

Daarom is de enige hoop die ik hier uitspreek dat de mixerknop minder vaak wordt ingedrukt. Met een lange winterstop van twee maanden is er tijd om het Ajaxrecept verder te ontwikkelen, zodat we in de tweede seizoenshelft hopelijk weer kunnen genieten van fijne combinaties. Daar snakken we als liefhebbers van het spelletje naar. 

Gooi die blender eruit! Met meer automatismen komt het ongetwijfeld goed met dit Ajax. Er loopt immers voldoende kwaliteit rond om kampioen van Nederland te kunnen en misschien wel te moeten worden. Dan ruilen we op het Museumplein de cocktail graag in voor een fles champagne.

Aanbevolen
De uitlaatklep van de ‘gezellige schreeuwer’

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >