Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax heeft geen haast met opvolger Overmars

Leen Meijaard – hij vertrekt volgend jaar november als voorzitter van de raad van commissarissen bij Ajax – was vrijdag vaak aan het woord tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering (AVA). Hij verklaarde dat Danny Blind niet in de race is om Marc Overmars op te volgen.

11 november 2022 - 18:25
Meijaard 1200
Meijaard zei dat Blind niet in beeld is als opvolger van Overmars. © AFC Ajax

Natuurlijk ging het tijdens de vergadering over de wegens grensoverschrijdend gedrag weggestuurde directeur voetbalzaken. En wat er allemaal is gebeurd. Meijaard verklaarde dat Ajax er alles aan doet om een veilig werk- en sportklimaat te garanderen. De opvolging van Overmars kwam echter ook ter sprake.

Meijaard: “Na het vertrek van Overmars wegens grensoverschrijdend gedrag gingen we gesprekken aan met kandidaten uit binnen- en buitenland. Dat liep op niets uit. Kandidaten wilden niet of Ajax haakte zelf af.”

“Bovendien vertrok Erik ten Hag. We wilden niet tegelijkertijd op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer en directeur voetbalzaken,” vertelde Meijaard verder. “Daarop zeiden we als raad van commissarissen (rvc) – in overleg met de directie, Edwin van der Sar, Gerry Hamstra en Klaas Jan Huntelaar – ons eerst te willen richten op het zoeken van een trainer.”

Aanbevolen
Schreuders elf: met welke Ajacieden sluit jij eerste seizoenshelft af bij FC Emmen?

Een opvolger voor Overmars is er echter nog altijd niet. Meijaard: “We hebben inderdaad nog geen ei gelegd over de benoeming van een nieuwe directeur voetbalzaken. Sterker, we hebben er geen haast mee. Edwin, Gerry en Klaas Jan vullen het samen met de scouting in. We wachten liever tot we een voetbalcommissaris hebben voordat we een nieuwe directeur voetbalzaken kiezen. Zij moeten ten slotte vier jaar samenwerken.”

Meijaard ging ook specifiek in op de vanuit de zaal genoemde naam van Danny Blind als mogelijke kandidaat om Overmars op te volgen. “Hij is niet in de race om de nieuwe directeur voetbalzaken te worden. Wel ziet de rvc hem graag terug als voetbalcommissaris, maar die knoop wordt pas na het WK in Qatar doorgehakt.”

Zonder op specifieke gevallen in te gaan, legde Meijaard de toehoorders uit hoe de rvc en de directie opereren in een transferzomer. Vanuit de zaal werd namelijk gewezen op het ingrijpen van de rvc bij de transfer van Lucas Ocampos.

Meijaard wilde alleen ingaan op het algemene proces. “We hebben veel contact met de directie aan het begin van de transferperiode. Dat doen we als er concrete biedingen komen op onze spelers of als we zelf een concreet bod willen doen. Soms sturen we de directie terug, maar van ingrijpen is geen sprake. Zo werken we echt niet met elkaar samen.”

Ook ontkende Meijaard dat spelers zijn gehaald zonder dat daar een rapport van de scouting aan ten grondslag lag. Wel gaf hij toe dat de scouting ‘niet direct’ was ingericht op het aantrekken van spelers die meteen op Champions League-niveau inzetbaar zijn.

Aanbevolen
De blender van Schreuder

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >