Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schreuder hoopt tegen Liverpool op geloof, bravoure en agressie

Is er een woord wat de laatste weken vaker valt dan restverdediging? Ook tijdens de persbabbel in aanloop naar Ajax - Liverpool stond het onderwerp centraal. Alfred Schreuder gaat dieper op de materie in. En is de trainer eigenlijk tevreden met een punt?

25 oktober 2022 - 15:31
Schreuderperscoajaliv800
De trainer benadrukt het belang van lef. © AFC Ajax

We zagen tegen RKC hoe kwetsbaar Ajax in de omschakeling is. Bijna elke counter was dreigend. In Waalwijk liep het goed af (1-4), maar tegen Liverpool zijn zulke ruimtes dodelijk. Er moet dus serieus worden gewerkt aan de restverdediging. De trainer probeert in eenvoudige taal uit te leggen waar het precies misgaat. 

“Ik zeg altijd heel simpel: je moet goed tellen. Als spelers vrij staan, moet je zelf doordekken. Als je al een mannetje hebt, moet je zorgen dat er iemand anders op die positie staat. Wie gaat er mee naar voren? Als de linksback naar voren gaat, moet de linkshalf achterblijven. Het kan niet zo zijn dat iedereen voor de bal staat. In het geval dat tegenstanders zich ingraven, moet er vanuit het centrum worden doorgedekt.”  

Tot dusverre een cursus verdedigen. Het klinkt allemaal vrij eenvoudig, maar toch lukt het Ajax telkens niet om de nul te houden. Hoe kan dat? Schreuder wijst – net als Remko Pasveer – naar ontbrekende automatismen. Vrijwel de hele verdediging is deze zomer op de schop gegaan. Het heeft tijd nodig om goed ingespeeld te raken, maar die tijd heeft Ajax simpelweg niet.

Aanbevolen
Pasveer hoopt niet op titel ‘beste Ajacied’ tegen Liverpool

Overwintering in de Champions League is ver weg. Ajax moet met minimaal twee doelpunten verschil winnen van Liverpool, een driepunter scoren in Glasgow en ondertussen hopen op hulp van SSC Napoli. Toch acht Schreuder zijn ploeg niet volledig kansloos. “We moeten het geloof uitstralen dat het mogelijk is. Dit is het podium waarop we willen voetballen, met gezonde bravoure, agressie en lef.”

Het is logisch dat Ajax streeft naar het hoogst haalbare, maar ondertussen kan overwintering in de Europa League ook veilig worden gesteld. De Ajacieden hebben aan een puntje tegen Liverpool genoeg. Of Schreuder daar tevreden mee is, hangt helemaal af van het verloop van de wedstrijd.

“We gaan zo lang mogelijk alles doen voor de winst. Dan heb je een kans. Je weet niet hoe het er aan het einde van de rit voorstaat. Het is ook afhankelijk van hoe de wedstrijd verloopt. Als je het gevoel hebt dat je tevreden bent met een punt, moet je die pakken. Maar ik denk dat we allemaal het gevoel hebben dat we voor de winst willen gaan.”

Tot slot gaf de trainer een blessure-update. Kenneth Taylor, Devyne Rensch en Edson Álvarez zijn fit genoeg om te spelen, terwijl ook Owen Wijndal steeds dichter bij zijn oude niveau komt. Ahmetcan Kaplan is er tegen Liverpool nog altijd niet bij.  

Aanbevolen
Schreuders elf: hoe bestrijd jij Liverpool in uitverkochte JC Arena?

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >