Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Neres ruilt Ajax na vijf fraaie jaren in voor Shakhtar Donetsk

David Neres verwende de Ajaxsupporters in de afgelopen vijf jaar met een flinke portie sambavoetbal, maar voor Braziliaanse invloeden moeten we de rest van het seizoen bij zijn landgenoot Antony zijn. De 24-jarige vleugelflitser vervolgt zijn carrière namelijk bij Shakhtar Donetsk.

12 januari 2022 - 08:57
Neres Antony 1200
De feestelijke juichmoves van Neres gaan we missen. © AFC Ajax

Een win-win-situatie voor alle partijen. Neres krijgt de mogelijkheid om bij zijn nieuwe club meer minuten te maken en zich weer in de kijker te spelen, terwijl Ajax nog een fijne transfersom aan hem overhoudt. Hoewel de betrokken partijen officieel geen bedragen noemen, melden meerdere media dat er ongeveer zestien miljoen euro met de overgang is gemoeid. Daarnaast bedong Ajax een doorverkooppercentage.

Daarmee levert Marc Overmars wederom een knap staaltje werk af, gezien het feit dat het contract van Neres nog slechts anderhalf jaar doorliep. De Braziliaan mocht afgelopen zomer al vertrekken uit de Johan Cruijff Arena, maar tot een transfer kwam het toen niet. Daarover was de directeur voetbalzaken destijds teleurgesteld. Niet omdat hij Neres liever kwijt dan rijk was, maar wel omdat hij het moment daar achtte.

“Voor Neres had de cyclus nu eigenlijk moeten worden afgerond, maar dat is niet gebeurd. Dit was het juiste moment voor een nieuwe omgeving. Daarom is het teleurstellend dat het niet is gelukt. Natuurlijk zit je er een beetje dubbel in, want ook Ajax wordt geraakt door de situatie,” stelde Overmars destijds.

Een halfjaar later heeft Neres zijn gewenste transfer alsnog te pakken, terwijl Overmars waarschijnlijk meer financiële armslag krijgt om na Brian Brobbey nóg een aanvallende versterking binnen te halen. Het is geen geheim dat Steven Bergwijn bovenaan het wensenlijstje staat.

Aanbevolen
Overmars noemt uitblijven transfer Neres teleurstellend

Voor Neres maken we een diepe buiging. De technisch begaafde buitenspeler werd vijf jaar geleden overgenomen van Sao Paulo en maakte zijn debuut in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Ruim een maand later stond hij, uitgerekend in de klassieker, voor het eerst vanaf de aftrap binnen de lijnen. De aanvaller bekroonde die basisplek met een beslissend doelpunt. Scoren tegen Feyenoord, je kunt slechter binnenkomen…

De mooiste herinneringen bewaren we ongetwijfeld aan het sprookjesseizoen 2018/2019, toen Neres met meerdere wervelende optredens indruk maakte in heel Europa. De 1-4 in Bernabeu vergeten we nooit. Dat geldt overigens ook voor de gangmaker die hij is.

Ondanks dat Neres dit seizoen de concurrentiestrijd verloor, hoorden we de Braziliaan nooit klagen. Ook tijdens het trainingskamp in Portugal liep hij met een lach op het gezicht rond en zagen we hem veelvuldig dollen met zijn landgenoot en vriend Antony. Nu is dan het moment gekomen dat de wegen van club en speler scheiden.

Uiteindelijk kwam Neres tot 180 officiële wedstrijden in het wit-rood-wit. Hij stelde 41 keer een teamgenoot in staat om de trekker over te halen, terwijl hij zelf de supporters 47 keer liet juichen. Ondanks dat hij niet meer het niveau van 2018/2019 haalde, verlaat hij de Arena door de voordeur.

En zo zien we het graag! Het ga je goed David, bedankt voor alles.

Aanbevolen
Tottenham zwicht nog niet voor eerste bod Ajax op Bergwijn

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >